Foto: stock.xchng
Mēnesi pirms 2010.gada Vankūveras Ziemas olimpisko spēļu sākuma gada nozīmīgākajam sporta notikumam oficiāli kvalificējušies 43 sportisti no Latvijas, bet kopumā uz XXI Ziemas olimpiskajām spēlēm varētu doties lielākā Latvijas delegācija kopš valsts neatkarības atjaunošanas – 59 sportisti.

Līdz šim lielākā Latvijas delegācija bija pirms četriem gadiem Turīnā, kur startēja 58 sportisti, bet vēl pirms četriem gadiem Soltleiksitijā Latviju pārstāvēja 52 sportisti. Lielā delegācija Ziemas olimpiskajās spēlēs izskaidrojama ar hokeja izlases līdzdalību. Vasaras olimpiskajās spēlēs līdz šim lielākā delegācija – 49 sportisti - bija pirms diviem gadiem Pekinā, kur spēlēja arī Latvijas izlases basketbolistes.

Kā vortālam "Delfi Sports" skaidroja Latvijas Olimpiskās vienības (LOV) Sporta un zinātnes nodaļas vadītāja Marita Vilciņa, šobrīd ir zināmi konkrēti 32 uzvārdi, bet vēl 11 vietas dalībai Olimpiādē dažādos sporta veidos ir Latvijai (konkrētus uzvārdus paziņos sporta veidu federācijas).

Šobrīd 23 vietas ir rezervējusi Latvijas hokeja izlase, desmit vietas ir kamaniņu braucējiem (trīs vīrieši, trīs sievietes un divi divnieki), deviņas vietas ir nodrošinājuši biatlonisti (pieci vīrieši un četras sievietes), bet šorttrekam ir kvalificējies Haralds Silovs.

Vēl vienu vietu jau droši sev ir rezervējis kalnu slēpotājs Roberts Rode, kurš izpildījis A normatīvu nobraucienā. Tāpat kalnu slēpošanā Latvijai vēl ir pa vienai vietai vīriešu un sieviešu sacensībās milzu slalomā un slalomā. Visticamāk, ka šīs vietas tiks Lienei Fimbauerei un Kristapam Zvejniekam, bet oficiāls kalnu slēpotāju sastāvs būs zināms līdz 25.decembrim.

Astoņas vietas dalībai XXI Ziemas olimpiskajās spēlēs sev ir rezervējuši bobslejisti, lai gan oficiāli tas tiks apstiprināts pēc šīs nedēļas nogalē paredzētā Pasaules kausa posma. Tāpat pēc šīs nedēļas posma oficiāli Olimpiādei kvalificēsies skeletonisti Martins un Tomass Dukuri.

Slēpošanā sievietēm Vankūverā plāno startēt biatlonista Ilmāra Briča meita Anete Brice, bet vīriešus slēpošanā pārstāvēs Jānis Paipals. Arī slēpotāju vārdi oficiāli ir jāpaziņo vēlākais līdz 25.janvārim.

Vēl vienu vietu Latvija cer iegūt snovbordā, kur diezgan cerīgi par ceļazīmi cīnās Toms Vasins. To, vai Vasins iegūs ceļazīmi uz Vankūveru, uzzināsim 25.janvāri. Latvijas sportistam FIS pasaules rangā ir jāiekļūst starp 35 labākajiem, bet šobrīd viņš ir nedaudz "aiz svītras".

Iespējams, ka Latvijai XXI Vankūveras olimpiskajās spēlēs varētu būt arī nedaudz lielāka delegācija. Pastāv iespēja, ka bobslejisti drīkstēs uz Olimpiādi braukt deviņu sportistu sastāvā (viens kā rezerves stūmējs). Savukārt vēl viens sportists vairāk Latvijai varētu būt šorttrekā – Latviju visās trijās disciplīnās pārstāvēs Silovs, kurš, kā zināms, plāno startēt arī ātrslidošanā. Ja Silovs izdomās šorttrekā nestartēt kādā no disciplīnām, tad šajā disciplīnā Latviju pārstāvēs kāds cits sportists.

Tādējādi, atkarībā no dažādiem apstākļiem, Latvijas delegācijas sastāvā būs 59-61 sportists. Latvijas delegācijas sastāvs oficiāli tiks apstiprināts 26.janvārī, un pēc šī datuma izmaiņas iespējamas tikai ārkārtas gadījumā.

XXI Ziemas olimpiskās spēles Vankūverā sāksies 12.februārī un risināsies līdz 28.februārim.

Pēc valsts neatkarības atjaunošanas līdz šim Latvija ir tikusi tikai pie vienas godalgas Ziemas olimpiskajās spēlēs – 2006.gadā Turīnā bronzas godalgu izcīnīja kamaniņu braucējs Mārtiņš Rubenis.

Latvijas olimpiskās delegācijas provizoriskais sastāvs:

hokejs - Lauris Dārziņš, Herberts Vasiļjevs, Miķelis Rēdlihs, Ģirts Ankipāns, Mārtiņš Cipulis, Jānis Sprukts, Aleksejs Širokovs, Mārtiņš Karsums, Aleksandrs Ņiživijs, Armands Bērziņš, Kaspars Daugaviņš, Gints Meija, Georgijs Pujacs, Kristaps Sotnieks, Arvīds Reķis, Krišjānis Rēdlihs, Guntis Galviņš, Rodrigo Laviņš, Kārlis Skrastiņš, Oskars Bārtulis, Edgars Masaļskis, Ervīns Muštukovs, Sergejs Naumovs.

biatlons - Ilmārs Bricis, Andrejs Rastorgujevs, Edgars Piksons, Kristaps Lībietis, Kaspars Dumbris, Madara Līduma, Gerda Krūmiņa, Žanna Juškāne, Līga Glāzere

kamaniņu sports - Mārtiņš Rubenis, Guntis Rēķis, Inārs Kivlenieks, Anna Orlova, Maija Tīruma, Agnese Koklača, Andris Šics/Juris Šics, Pēteris Kalniņš/Oskars Gudramovičs (vai Andrejs Bērze/Uldis Logins)

bobslejs - Jānis Miņins, Daumants Dreiškens, Oskars Melbārdis, Intars Dambis, Edgars Maskalāns, Pāvels Tulubjevs, Raivis Broks, Mihails Arhipovs.

skeletons - Martins Dukurs, Tomass Dukurs

šorttreks - Haralds Silovs

kalnu slēpošana - Roberts Rode, Liene Fimbauere, Kristaps Zvejnieks (vai Einārs Lansmanis)

distanču slēpošana - Jānis Paipals, Anete Brice

snovbords - Toms Vasins

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!