Foto: LETA
Pēdējos gados vairāki vadošie Latvijas hokejisti pavasarī dažādu iemeslu dēļ atteikuši palīdzībai Latvijas izlasei. Tagad portāla "Delfi" rīcībā nonākusi informācija, ka ik gadu vairāki Latvijas hokejisti piedalās alternatīvajā pasaules čempionātā, kurā izrādās jau kopš valsts neatkarības atjaunošanas elites divīzijā spēlē arī "cita" Latvijas izlase.

Pēdējos gados hokeja līdzjutēji arvien sāpīgāk uztver katru "atkritēju", jo IIHF rīkotajā pasaules čempionātā Latvijai arvien grūtāk nākas cīnīties par palikšanu elitē. Ja pirms daudziem gadiem pārsvarā atteicās spēlēt "ne jau pirmās vijoles", tad tagad tendence mainījusies un vairāki vadošie spēlētāji atrod dažādus iemeslus, lai "it kā nespēlētu".

Tomēr īstais iemesls ir ļoti laba iespēja piepelnīties sezonas izskaņā. Līdzīgi kā to dara Ziemeļamerikas spēlētāji karjeras norietā, kad atbrauc piepelnīties Eiropā. Jau vairākus gadus kāds ļoti naudīgs hokeja atbalstītājs no Austrumiem, kurš negrib, lai viņa vārds izskan publiski, slepus rīko alternatīvo pasaules čempionātu. Šogad tas risināsies Ķīnā, jo ļoti lielu daļu izdevumu segs tieši šī valsts, kas nākamajā sezonā grib startēt Kontinentālajā hokeja līgā. Parasti visi hokejisti uz šo turnīru ierodas ar visām ģimenēm, jo rīkotāji apmaksā visus izdevumus, kā arī piešķir prēmijas atkarībā no izlases izcīnītās vietas.

Tādējādi šogad šis alternatīvais pasaules čempionāts būs kā ģenerālmēģinājums Ķīnas kluba dalībai KHL. Ja skatītāju intereses būs pietiekama, tad jau maijā varētu oficiāli apstiprināt Ķīnas dalību KHL.

Šogad dalību alternatīvajā Latvijas izlasē apstiprinājuši "vācieši" Herberts Vasiļjevs un Arvīds Reķis, tāpat plāno spēlēt Austrumu dzīvē labi iejutušais Oskars Bārtulis, Artūrs Kulda, Lauris Dārziņš un Mārtiņš Karsums, kuri visi būšot jau atlabuši līdz maija vidum gan garīgi, gan fiziski. Visticamāk, aizsardzības rindas pastiprinās Oļegs Sorokins, kurš grib sevi vēl pierādīt pēc nu jau bijušo Latvijas čempionu "Mogo" neveiksmīgās sezonas. Nav izslēgts, ka uzbrukuma līnijā manīsim Aleksandru Beļavski, kurš pagājušajā gadā, trenējot īsto Latvijas izlasi, nodarbībās bijis stipri labāks par dažu labu kandidātu.

Neoficiāli zināms, ka komandai palīdzēs arī nesen pēc ilgām peripētijām Latvijas pilsonību ieguvušais Pēteris Laimīgais, kuru hokeja līdzjutēji atceras ar iepriekšējo vārdu Pjotrs Ščastļivijs. Vārtsargu līnijā savus pēdējos mačus profesionālā hokejista karjerā aizvadīs Kriss Holts, kuram ir Latvijas hokeja pavalstniecība. Tāpat nav izslēgta vēl vairāku ziemeļamerikāņu piesaistīšana, bet šobrīd alternatīvās hokeja izlases menedžeri Viesturs Koziols un Gunārs Ķirsons vēl kārto dažādas formalitātes, lai viņi skaitītos "latvieši".

Vinipegā notikušā hokejistu atlases turnīra video

Alternatīvās Latvijas hokeja izlases trumpis šajā gadā ir vēl neredzēti spēcīgais treneru kolektīvs. Lai gan oficiāli kā galvenais treneris apstiprināts Pēteris Skudra, līdzvērtīgā statusā uz soliņa būs Artis Ābols un Harijs Vītoliņš, kurš dosies uz Ķīnu, tiklīdz no īstā pasaules čempionāta izkritīs Krievijas izlase. Kā konsultanti piesaistīti Teds Nolans un Toms Kūlens, bet vārtsargus trenēs olimpiskais čempions Vitālijs Samoilovs. Savu palīdzību izlasei piedāvājis arī Ēvalds Grabovskis, kuram ticis slidu asinātāja un ekipējuma menedžera amats. Komandas medicīniskā personāla kodolu veidos "Olainfarm" pārstāvji, kuri pasaules čempionāta laikā plāno uz hokejistiem izmēģināt jaunās zāles "Meldonium Olainfarm XXI", lai pārliecinātos, ka tās nevar atklāt dopinga pārbaudēs.

2016. gada pasaules alternatīvais hokeja čempionāts risināsies 20.-29. maijā. Latvijas komandai šogad jāspēlē pret Gibraltāru, Grenlandi, Meksiku, Jaunzēlandi, Krieviju XIII, Zviedriju XIX un Kanādu XXXV.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!