Nīderlandes divkārtējais olimpiskais čempions ātrslidošanā Kjelds Nuiss Zviedrijā uz dabiskā ledus sasniedzis 93 km/h lielu slidojuma ātrumu, vēsta "Red Bull".

Slidojums notika uz Luleo ezera. Distances garums bija 1500 metri un Nuiss slidoja īpašas konstrukcijas aizslietņa aizvējā, ko vilka automašīna.

"Wow! Man bija sajūta, ka lidoju virs ledus. Es nupat noslidoju uz pusi ātrāk nekā mans visu laiku ātrākais rezultāts. Toreiz es sasniedzu 60 km/h, tagad — 93 km/h. Tas ir neticami!" pēc finiša teica Nuiss, kurš februārī Phjončhanas olimpiskajās spēlēs triumfēja 1000 un 1500 m distancē. "Dabiskais ledus bija perfekts, taču tik un tā tas ir nedaudz grubuļains. Patiesībā es negludumiem vienkārši lidoju pāri. Manas slidas vibrēja kā trakas, bet viss bija daudz aizraujošāk nekā es biju gaidījis."

"Kad izslidoju no aizslietņa, vējš mani burtiski gāza no kājām, sajūta kā mašīnā, kad tu izbāz galvu pa logu, braucot pilnā ātrumā pa šoseju," saka ātrslidotājs. "Sajūta tieši tā pati, tikai tu slido ar 1,1 milimetru platām dzelzs plāksnēm pie kājām."

Automašīnu, kas vilka aizslietni, vadīja zviedru autosportiste Mikaēla Olina-Kotulinska, bet testos Nuisam palīdzēja bijušais ātrslidotājs un pasaules čempions Erbens Vennemarss. Viņš izmēģināja aizslietni vēja tunelī un ar parastām slidām pamestajā Tventes lidostā Nīderlandē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!