Foto: Reuters/Scanpix
Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) kluba Ņujorkas "Knicks" mediķi apstiprinājuši jau iepriekš Ziemeļamerikas medijos izskanējušās runas, ka latviešu jaunais talants Kristaps Porziņģis pēc NBA karjeras sākšanas ir sarāvies.

Porziņģi šī gada NBA draftā "Knicks" izvēlējās ar ceturto numuru, un tobrīd basketbola talants bija aptuveni 2,18 metri, bet šobrīd oficiālajā statistikā viņa augums ir 2,12 metrs. Pērn, spēlējot Spānijā, basketbolista augums bijis 2,16 metri.

Pēc pievienošanās "Knicks" komandai Porziņģis vasarā cītīgi trenējās Ņujorkas kluba treneru uzraudzībā un jau ar pirmajām spēlēm NBA čempionātā pārsteidza daudzus skeptiķus. Jau sen zināms, ka "Knicks" komandā ir, iespējams, pasaulē labākais un skaitliski vislielākais medicīniskais personāls, kas nodrošina visu nepieciešamo, arī drošākos un jaunākos medikamentus, kā arī vitamīnus. Tomēr pie mammas gardajām kotletītēm pieradušais latvieša ķermenis pirmajos mēnešos Ziemeļamerikā rādījis neizprotamu pretestību mediķu ieteiktajiem vitamīniem un medikamentiem.

Mediķi to skaidrojuši ar organisma grūto adaptēšanos Ziemeļamerikas dzīves apstākļiem, pēc pāris mēnešiem it kā situācija normalizējusies, un neviens pat nebija iedomājies, ka kotletīšu un medikamentu mijiedarbībai ir nepieredzēti blakusefekti – augums sācis sarauties. Tas atklāts tikai neilgi pirms NBA Zvaigžņu spēles nedēļas nogales, kad basketbolisti mērīti. Toronto notikušajās pārbaudēs Porziņģa augums bijis vien 2,12 metri, kas izraisījis sākumā neticību mērītājiem un kanādiešu mērinstrumentiem. Kad Porziņģis atgriezies, basketbolistu izmērījuši arī klubā. Arī tad konstatēts, ka Porziņģis ir 2,12 metrus garš.

Neticamais fakts ilgi tika noklusēts, jo oficiāla izskaidrojuma nav bijis. "Porziņģa fenomena" izpētei iesaistīti vairāki pasaules labākie gēnu izpētes profesori, kuri savu slēdzienu vēl nav devuši. Toties oficiālu slēdzienu snieguši Starptautiskā svaru un mēru biroja (Bureau international des poids et mesures) zinātnieki, kuri ar supermodernajām tehnoloģijām fiksējuši itin precīzu latvieša augumu – divi metri, 12 centimetri, seši milimetri un 359 mikrometri.

"Jā, varam apstiprināt, ka Porziņģis šobrīd ir 2,12 metri. Iemeslus "Knicks" šobrīd vēl nevar atklāt, jo medicīniskais slēdziens būs tikai maija otrajā pusē, kad par to arī informēsim sabiedrību," teikts "Knicks" viceprezidentes spēlētāju veselības jautājumos Dr. Lizas Kalahenas ierakstītajā vēstulē, ko portāls "Delfi" saņēma neilgi pēc Lieldienām.

Lai gan Porziņģis sācis sarauties, viņa ķermeņa masa nedaudz pieaugusi, par ko ļoti priecīgs ir "Knicks" prezidents Fils Džeksons. "Daudzi uztraucās, ka Porziņģa augums nebūs piemērots NBA atlētiskajai spēlei. Taču tagad viņš ir kļuvis krietni būdīgāks un pretiniekiem zem groza vairs nebūs tik viegli izgrūstīt latvieti."

Džeksons arī noliedza skeptiķu prognozes, ka saraušanās ietekmētu Porziņģa sniegumu. Tieši pretēji, treniņos Porziņģa statistika metienos ir vēl vairāk uzlabojusies, bilst izcilais Džeksons.

Neoficiāli pagaidām zināms, ka Porziņģim nedaudz sarucis kājas izmērs. Ja līdz šim viņš spēlējis ar 50,5. izmēra apaviem, tad pēdējos mačos viņš manīts jaunās basketbola kurpēs, kura izmērs ir 49,5. Par šīm izmaiņām daudz priecīgāki ir sporta apavu ražotāji "Nike", kuriem tagad ir jāpatērē mazāk izejmateriāla, lai pagatavotu jaunus un ērtus apavus spēlēšanai.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!