Foto: AFP/Scanpix
Mūždien esot preses, līdzjutēju un kameru priekšā ne visi sportisti spēj saglabāt pozitīvu tēlu un neiepīties skandālos. Vai uz labu, vai uz sliktu, viņiem ar to jāsadzīvo.

Dažkārt līdzjutēji un mediji mēdz aizmirst, ka sportists vispirms ir cilvēks ar savām rakstura īpatnībām. Līdz ar to daži no viņiem bieži izceļas ar negatīvām darbībām gan laukumā, gan ārpus tā.

Portāls "Delfi" apkopoja desmit "smagus" raksturus pasaules sportā.

Mario Balotelli


Foto: AFP/Scanpix

24 gadus vecais itāliešu futbolists ir jau paguvis vairāk pabūt ziņās nekā liela daļa sporta veterānu. Pēc strīdiem ar treneriem un attieksmes problēmām savās iepriekšējās mājvietās, uzbrucējs šobrīd pārstāv jau ceturto futbola superklubu savas karjeras laikā - "Liverpool".

Balotelli uzvedība uz laukuma ir neparedzama. Gūtie vārti brīžiem mijās ar rupjībām, noraidījumiem un vāju sniegumu. Nereti vien to visu vēl ieskauj rasistisku fanu uzbrukumi, uz kuriem Balotelli nebaidās reaģēt, savulaik paziņojot, ka viņš "nogalinās" jebkuru, kurš viņa virzienā metīs banānu.

Skandāli ap futbolistu nav mazinājušies, viņam paliekot mazliet vecākam. Viņš vēl tikai pagājušajā decembrī saņēma diskvalifikāciju par antisemītiskiem izteikumiem sociālajos tīklos.

Džons Makinrojs


Foto: AFP/Scanpix

Lai gan Džons Makinrojs 1980-to gadu laikā ir pavadījis 170 nedēļas ATP ranga pirmajā vietā, amerikāņu sportistu, iespējams, vairāk atceras kā tenisa "slikto zēnu", nevis kā lielisku tenisistu. Makinrojs to ir izpelnījies ar neskaitāmām salauztām raketēm un nebaidīšanos visu priekšā nolamāt tiesnešus. 1990. gada "Australian Open" tenisists pat pamanījās tikt diskvalificēts no turnīra savu rupjību dēļ

Tenisists vairākas reizes saņēmis maksimāli iespējamās soda naudas, tāpēc nav jābrīnās, ka viņu vispirms atceras par "smago" raksturu, nevis sasniegumiem.

Luiss Suaress


Foto: AFP/Scanpix

Lielisko urugvajieša vārtu gūšanas talantu ir aizēnojuši ne viens vai divi, bet gan trīs atsevišķi gadījumi, kuros Suaress ir iekodis pretinieku komandas futbolistam. Diskvalifikācija par Patrisa Evrā virzienā izteiktiem rasistiskiem apvainojumiem un reputācija kā vienam no lielākajiem tēlotajiem visā sporta veidā arī nav palīdzējusi Suaresa tēlam.

"Barcelona" futbolists šajā janvārī svinēs tikai savu 28. dzimšanas dienu un viņa karjerā vēl priekšā solās būt vairāki panākumi, bet pagaidām ieturētais kurss liecina, ka Suaress sporta vēsturē ieies kā futbolists, kurš Pasaules Kausa izcīņā iekoda pretiniekam un ar roku nospēlēja uz savas vārtu līnijas, glābjot Urugvajas izlasi no zaudējuma.

Maikls Viks


Foto: AFP/Scanpix
    

Amerikāņu futbola spēlētājs Maikls Viks ir bijis iesaistīts vairākos skandālos, bet neviens no tiem nav salīdzināms ar viņa organizētajām suņu cīņām, kuru dēļ Vikam nācās pavadīt trīs gadus cietumā. Notikušā detaļas ir patiešām šausmīgas. Cīņas tika organizētas vairākos ASV štatos, uz to iznākumiem tika veiktas tūkstošiem dolāru lielas likmes un no cīņu zaudētājiem mēdza tikt vaļā vardarbīgā veidā. Pats sportists esot bijis iesaistīts visās no šīm darbībām.

Pēc cietumā pavadītā laika Viks sportista karjeru turpināja, un joprojām to dara šobrīd. 34 gadus vecā sportista vārds sporta vēsturē paliks uz visiem laikiem, bet ne jau savu sportisko sasniegumu dēļ.

Metta Pasaules Miers


Foto: AFP/Scanpix

Basketbolists, kuru savulaik pazinām kā Ronu Ārtestu, karjeras sākumā bija tik nevaldāms, ka spēļu puslaika pārtraukumos ir pat dzēris "Hennessy" konjaku. Alkohola dzeršana starp puslaikiem un masu kautiņš ar pretinieku līdzjutējiem ir tik spilgti ieraksti basketbolista biogrāfijā, ka viņu šajā sarakstā nevar neiekļaut.

Ārtesta aizstāvībai jāsaka, ka viņš pats ir atzinis savas garīgās veselības problēmas un ir bijis devīgs ziedotājs labdarības akcijām, kas palīdz cilvēkiem ar šādām problēmām. Basketbolista uzvedība gan turpina būt neparasta un nepastāvīga. Kamēr Ziemeļamerikā pēdējais lielais skandāls ap viņu bija rupjais sitiens ar elkoni Džeimsam Hārdenam, Ārtests pēdejā laikā redzēts Ķīnā, spēlējot apavos, kas veltīti pandu aizstāvēšanai.

Deniss Rodmens


Foto: AP/Scanpix

Rodmens bija eksperts haosa veidošanā. Denisu var saukt par vienīgo spēlētāju, kurš ticis Basketbola Slavas zālē, tikai pateicoties cīņassparam un melnā darba darīšanai. Bet ar to vien spēlētājam nepietika. Viņš mēdza spēles laikā ne tikai savākt divdesmit atlekušās bumbas, bet arī atrādīt savu jaunāko matu krāsojumu un izdarīt ko absolūti negaidītu, kā, piemēram, iesist ar galvu tiesnesim, iespert laukuma malā sēdošajam fotogrāfam vai provocēt pretspēlētāju tik ilgi līdz izcēlās kautiņš.

Rodmens savu nesavaldāmo enerģiju vienmēr ir arī izrādījis ārpus basketbola laukuma. Foto sesija, kurā viņš apģērbās kā līgava, ballītes līdz rītausmai naktī pirms nākamās spēles, dalība reslinga cīņās - tas viss ir basketbolista "CV". Mūsdienās Rodmans ir izcēlies ar aktivitātēm Ziemeļkorejā, kļūstot par valsts līdera Kima Čonina draugu. 

Klods Lemjē


Foto: AFP/Scanpix

Četrkārtējs Stenlija kausa ieguvējs, devītais labākais vārtu guvējs NHL izslēgšanas spēļu vēsturē un izcili rupjš spēlētājs - Klods Lemjē. Iegājis hokeja vēsturē ar vienreizējiem izgājieniem, kā arī spēka paņēmienu no muguras pret Krisu Dreiperu, kas veicināja naidu starp Sanda Ozoliņa pārstāvēto "Avalanche" un "Red Wings". Spēka paņēmiens nabaga Dreiperam salauza vairākus sejas kaulus.

Lemjē ne vienmēr arī tika aizstāvēts no savas komandas puses. Viņa traumu tēlošana Monreālas "Canadiens" rindās ir bijusi tik uzskatāma un bieža, ka komandas treneris vienreiz pat esot liedzis komandas ārstam doties palīgā uz ledus saļimušajam hokejistam. 

Maikls Džordans


Foto: AFP/Scanpix

Basketbola sabiedrībā par visu laiku labāko spēlētāju jebkad atzītais Džordans bija apveltīts ar lielisku darba ētiku un nekad nespēja samierināties ar zaudēšanu. To pašu Maikls arī sagaidīja no komandas biedriem. Ja nespēji pārdzīvot viņa kritiku, tad viņaprāt nebiji pietiekami stiprs, lai kļūtu par labu basketbolistu.

Viņa paspārnē par Basketbola Slavas zāles iemītnieku izauga Skotijs Pipens, bet neskaitāmi citi psiholoģiski sabruka. Džordana personīgi izvēlētā pirmā drafta izvēle, Kvame Brauns, treniņos pēc rupjiem apvainojumiem tika novests līdz asarām un, iespējams, tāpēc par pirmās izvēles cienīgu spēlētāju nekad nekļuva. Bet Čikāgas "Bulls" dienās Vils Perdū un Stīvs Kers treniņos pa reizei kļuva par Maikla dūru mērķiem.

Paši labākie ne vienmēr apzinās, ka ne visi spēj viņiem līdzināties.

Maiks Taisons


Foto: Reuters/Scanpix

Taisons ir atzīts par vienu no visu laiku labākajiem smagsvara bokseriem. Šo karjeru gan ierobežoja viņa temperaments un problēmas personīgajā dzīvē. Izvarošanas apsūdzības dēļ bokseris trīs no saviem karjeras labākajiem gadiem pazaudēja, sēžot cietumā. Taisons ar savu biedējošo uzvedību un pārākumu ringā varēja arī pārspīlēt, savulaik cīņā nokožot gabaliņu no Evandera Holifīda auss.

Reizēm esot ārkārtīgi rupjš, reizēm izrādot negaidītu jūtīgumu, izrādot rūpes par paša audzinātajiem un uzturētajiem baložiem, Taisons ir viens no savdabīgākajiem un nesaprastākiem cilvēkiem sporta vēsturē.


Šons Eiverijs


Foto: AFP/Scanpix

Hokejists, kurš pamanījās sakašķēties gandrīz ar visiem sportā iesaistītajiem. Sākot ar komandas biedriem un trenerim, beidzot ar pretiniekiem un faniem. Eiverijs NHL līdzjutējiem paliks atmiņā gan ar skandāliem uz ledus, gan nost no tā. Reti kurš 21. gadsimtā būtu spējīgs sportā izdomāt tik pretīgu izgājienu, ka tas dienu vēlāk attiecīgajai līgai būtu jāiekļauj noteikumos kā pārkāpums. Uzbrucējs to paveica, izslēgšanas spēlēs nostājoties ar seju pret vārtsargu Martina Brodēra vairākuma laikā un vicinot savas rokas un nūju viņa priekšā.

Tas nebūt nav vienīgais gadījums, kad līgai ir nācies reaģēt uz viņa darbībām, piespriežot Eiverijam sodu. Šonam savulaik nācās izlaist sešas spēles par neglaimojošiem izteikumiem, kurus viņš veltīja pretinieku un tieši viņu draudzeņu virzienā. Hokejista pārstāvētā Dalasas "Stars" komanda un tās spēlētāji Eiveriju atpakaļ vairs nevēlējās sagaidīt pēc diskvalifikācijas beigām.

Hokejists karjeru jau divus gadus ir beidzis un tagad strādā modes industrijā. Šķiet, ka hokeja pasaulē nevienam viņš nepietrūkst.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!