Foto: Reuters/Scanpix
Viena no sporta svarīgākajām sastāvdaļām ir emocijas, tomēr arī tās mēdz būt par daudz. Bieži vien gan sportisti, gan fani savas emocijas izpauž nepareizā veidā – ar agresiju, kas noved pie dažādiem nepatīkamiem incidentiem.

Aizvadītajā nedēļā Alžīrijas futbola kluba "JS Kabyle" un valsts čempionāta rezultatīvākais spēlētājs Albert Ebosse mira pēc tam, kad viņam pa galvu trāpīja no tribīnēm mests priekšmets. Šis ir jaunākais skaļais incidents, kas noticis starp līdzjutējiem un sportistiem.

Portāls "Delfi" apkopoja citus vardarbīgus starpgadījumus, kas nav noslēgušies tik letāli, starp sportistiem un faniem.

‘Bruins’ hokejisti dodas tribīnēs izrēķināties ar faniem

1979.gadā Nacionālās hokeja līgas (NHL) mačs starp Ņujorkas "Rangers" un Bostonas "Bruins" komandām ir iegājis vēsturē, jo izcēlās pamatīgs kautiņš starp hokejistiem un līdzjutējiem.

Mačs norisinājās "Rangers" mājas laukumā – "Madison Square Garden". Spēles izskaņā "Rangers" un "Bruins" hokejisti nepameta laukumu un sāka grūstīties, bet brīdi vēlāk konfliktā iesaistījās arī Ņujorkas komandas līdzjutēji. Ar to mierā nebija "Bruins" spēlētāji, kuri rāpās pāri laukuma apmalei un devās izrēķināties ar pretinieku faniem.

Šis incidents ir slavens ar to, ka "Bruins" spēlētājs Maiks Milbarijs novilka līdzjutējam kurpi, un sāka viņu sist ar to. Četri "Rangers" fani tika arestēti, bet "Bruins" spēlētāji Terijs O'Reilijs, Milbarijs un Pīters Maknabs saņēma diskvalifikācijas. 

Mežonīgs kautiņš NBA laukumā

2004.gadā Nacionālās Basketbola asociācijas (NBA) spēlē starp Detroitas "Pistons" un Indiānas "Pacers" izcēlās mežonīgākais kautiņš šīs līgas vēsturē. Līdz spēles beigām bija atlikusi mazāk nekā minūte, kad laukumā izcēlās konflikts starp basketbolistiem. Drīz vien tiesneši viņus nomierināja, bet, kad "Pacers" spēlētājs Rons Artests, kurš tagad pazīstams ar vārdu Meta Vorlds Pīss, apsēdās uz rezervistu soliņa, kāds skatītājs viņam iemeta ar limonādes pudeli.

Artests neizturēja, nolamāja skatītājus, bet tas izraisīja masveida kautiņu starp abu komandu spēlētājiem un arī daudziem līdzjutējiem. Vardarbības uzliesmojums ilga vairākas minūtes. Rezultātā deviņi spēlētāji kopā saņēma diskvalifikācijas 140 spēļu apmērā. Visbargāko sodu saņēma Artests, kurš tika sodīts ar 73 spēļu diskvalifikāciju. Tāpat ilgu laiku norisinājās tiesu darbi, kā arī līga šī incidenta dēļ zaudēja 11 miljonu dolāru.

Pasaules vadošās tenisistes saduršana

Monika Seleša dominēja sieviešu tenisā 1991. un 1992. gadā, bet 1993.gada aprīlī notikušais mainīja viņas dzīvi. Selešai mačā pret bulgārieti Magdalēnu Malejevu spēles pārtraukumā uzbruka garīgi nelīdzsvarots Štefijas Grāfas līdzjutējs, iedurot ar nazi mugurā.

Pēc uzvarēta pirmā seta viņa pārtraukumā atpūtās laukuma malā, kad no muguras pie sportistes pieskrēja 38 gadus vecais Ginters Parše un ietrieca viņas mugurā 23 centimetrus garu nazi. No smagākām traumām Selešu izglāba divi faktori - uzbrukuma brīdī viņa bija pastiepusies uz priekšu un nazis tika iedurts vien piecu centimetru attālumā no sportistes mugurkaula. Parše nekavējoties tika arestēts.

Seleša tika ievainota, taču šis gadījums uz viņu atstāja ļoti spēcīgu emocionālu ietekmi. Kortā viņa atgriezās 1995.gadā, bet vairs līdz galam nespēja atgriezties iepriekšējā līmenī. 1996.gadā Seleša ceturto reizi karjerā spēja triumfēt Austrālijas atklātajā čempionātā, tomēr tas kļuva par pēdējo nozīmīgo titulu viņas karjerā.

Incidenti futbolā


Futbols ir viens no slavenākajiem sporta veidiem pasaulē, tāpēc šī futbolisti un fani mēdz būt ļoti karstasinīgi. Incidenti starp spēlētājiem un futbolistiem notiek diezgan bieži.

1995.gadā Mančestras "United" spēlētājs Ēriks Kantonā saņēma sarkano kartīti un devās uz ģērbtuvēm, taču tad viņš sadzirdēja "Crystal Palace" fanu, kurš nesaudzīgi izteicās par futbolistu. Kantonā uzvilktie nervi neizturēja un viņš lēcienā ar kāju sita līdzjutējam. Stadiona apsargi Kantonā aizveda uz ģērbtuvēm.

2011.gadā divi Bukarestes "Steaua" futbolisti guva nopietnas traumas pēc tam, kad fani izskrēja laukumā un sāka uzbrukt spēlētājiem. Mačs tika pārtraukts īsi pirms puslaika beigām.

Arī futbola tiesnešiem nākas ciest. Eiropas čempionāta kvalifikācijas mačā starp Zviedrijas un Dānijas izlasēm tiesnesis Herberts Fandels nozīmēja 11 metru soda sitienu uz Dānijas vārtiem. Tajā brīdī laukumā izskrēja kāds fans, kurš iesita arbitram pa seju.

Jāatzīmē, ka futbolā bijuši daudz skarbāki incidenti. Īpaši bieži tie notiek dažādās zemākajās līgās, kur apsardze nav augstākajā līmenī.

Kad alkohola reibums faniem liek darīt lielas muļķības

Kontinentālajā hokeja līgā (KHL) izslēgšanas spēlēs kāds Jekaterinburgas "Avtomobiļist" fans lielā alkohola reibumā 2010.gadā piegāja pie Ufas "Salavat Julajev" rezervistu soliņa un ar nūju vairākas reizes iesita rezerves vārtsargam Vitālijam Koļesņikam.

Koļesņikam tika pārsista seja un viņš guva smadzeņu satricinājumu. Fans tika arestēts, bet "Avtomobiļist" saņēma sodu par apsardzes nenodrošināšanu.

Tikmēr 2012.gadā Anglijas futbolā mačā starp "Sheffield Wednesday" un "Leeds United" līdzjutējs izskrēja laukumā un iesita vārtsargam Krisam Kirklandam pa seju. Pēc incidenta fans neatcerējās, ko bija izdarījis, jo bija lielā alkohola reibumā. Viņam 16 nedēļas bija jāpavada cietumā, kā arī sešus gadus viņš nevarēja apmeklēt futbola spēles.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!