Kur likt komatu? Līdz trešdienai, kad jākļūst skaidram BK "Ventspils" vēl esošā galvenā trenera Gašpera Okorna liktenim, par "komata likšanu" būs krietni vien jāpalauza galva basketbola kluba valdei. Atstāt, nedrīkst aizlaist? Atlaist nedrīkst, atstāt? Trešā varianta nav.
Gašperns Okorns rīkojās kā īsts vīrs un tikai par to vien ir pelnījis cieņu – viņš teica, ka iesniegs atlūgumu, ja komanda neiekļūs SEB BBL finālčetriniekā un viņš to izdarīja uzreiz pēc zaudējuma Tallinas "Kalev/Cramo" astotdaļfinālā. Okorns acīmredzot vēl vadīs ventspilniekus arī 2. aprīļa spēlē savā laukumā pret Rīgas ASK jau LBL ietvaros un var gadīties, ka šīs spēles iznākumam būs svarīga nozīme lēmuma pieņemšanā. Paši basketbolisti ir par to, lai treneris paliek, kas tikai apliecina, ka ar gaisotni komandā viss ir kārtībā, spēlētāji arī apzinās, ka ir vismaz līdzvainīgi neveiksmē un spēle pret ASK viņiem var kļūt par iespēju atstāt Okornu amatā. Protams, ja vien šai spēlei Okorna liktenī vēl būs kāda nozīme, ja viņa liktenis jau nebūs izlemts iepriekš.

Slovēnis diezgan ātri iekaroja simpātijas gan starp spēlētājiem, gan starp žurnālistiem, gan starp līdzjutējiem. Vienmēr atvērts sarunām, ar interesantām idejām pārbagāts, atklāts savos spriedumos un vērtējumos. Stingrs, varbūt pat nepierasti stingrs un prasīgs, bet taisnīgs. Sportiskā ziņā pat ļoti ambiciozs, kas jaunam trenerim ir tikai apsveicama īpašība. Bet... Jebkura trenera darba rezultāts ir...rezultāts. BK "Ventspils" labu rezultātu šosezon ir krietni mazāk nekā gaidīts un ja netikšanu ULEB kausa ¼ finālā var izskaidrot ar Sofijas "Lukoil Akademik" objektīvu pārākumu, tad izskaidrojumi netikšanai SEB BBL ¼ finālā jāmeklē dziļāk. Iespējams, ka pirms mača Tallinā ventspilnieki pēc uzvarām pār ASK un "Barons/LMT" vienkārši pārvērtēja savas spējas (ASK pašreiz ir tāls no savas labākās spēles, bet "baroni" paši beigās izlaida uzvaru), taču tādā gadījumā kā lai izskaidro bezcerīgo zaudējumu atbildes spēlē savā laukumā? Diezin vai tikai ar pretinieku lielo veiksmi metienos. Tā vien šķiet, ka Ventspils komandas spēlētāji vēl tā arī nav varējuši "sagremot" Okorna prasības un viņa spēles izpratni, savukārt pašam trenerim ir pietrūcis elementāras pieredzes, lai savas idejas mācētu īstenot, lai varbūt atrastu vidusceļu, ja reiz visu piedāvāto basketbolisti nevar (nevis negrib!) pieņemt tik ātri, cik ātri trenerim gribētos.

Kas notiks tālāk? Ventspilniekiem šajā sezonā ir atlicis vairs tikai viens turnīrs – LBL. Būs vairāk laika kļūdu analīzei un treniņiem, tā ka Okorna palikšana amatā varbūt būtu pat vēlama – kurš gan cits vēl labāk zina, kā kļūdas labot? Ja nu vienīgi slovēņa palīgs Agris Galvanovskis, kuram, Okorna atlaišanas gadījumā, acīmredzot līdz sezonas beigām būs jāstājas pie komandas stūres. Uzticēt Galvanovskim pabeigt šo sezonu un jau gatavot komandu nākamajai, atstājot vienu no perspektīvākajiem pašmāju jaunajiem treneriem galvenā trenera amatā? Nav sliktākais risinājums. Censties aizmirst šo sezonu, censties pēc iespējas labāk aizvadīt LBL izšķirīgās spēles, zināmā mērā pat upurēt šo sezonu un atstāt Gašperu Okornu pie stūres ar perspektīvu uz nākotni? Arī liekas loģiski. Meklēt citu galveno treneri jau tūliņ pat? Šaubos, vai pašreiz ir kāds uzreiz atrodams un vēl vairāk šaubos vai cilvēks no malas atlikušajā laikā paspēs (un spēs) kaut ko kardināli mainīt. Pagaidām, ka redzam, ir tikai jautājumi un nav nevienas atbildes. Bet varbūt neveiksmju saknes atrokamas vēl dziļāk? Proti – kluba brīžiem neskaidrajā stratēģijā kopumā un konkrēti spēlētāju izvēlē? Tas jau jautājums no "citas operas" un tas jau ir cits temats. Kamēr sezona vēl nav beigusies, kamēr BK "Ventspils" vēl spēlē LBL čempionātā, tikmēr šī komanda ir un paliek viena no pretendentēm uz Latvijas čempiones titulu. Vienalga – ar Okornu vai bez viņa.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!