Foto: F64
Tā nu sanāk, ka atkal – par basketbolu. Taču vairs ne izlases sakarā. Ir kaut kas šajā sporta veidā mums arī labs un, jācer, būs arī turpmāk. BK "Ventspils" uzvara ULEB Eirolīgas kvalifikācijas turnīra pirmajā spēlē pār slaveno Trevīzo "Benetton", protams, nav nekas vēsturisks vai no "Tagad vai nekad" kategorijas, taču šī uzvara pēdējo basketbola notikumu kontekstā bija vajadzīga vairāk nekā jebkad un tā patiešām ir gaišs stariņš. Galu galā – dažu cilvēku dēļ basketbols Latvijā nezudīs, jo ne ar viņiem tas šeit sākās un arī Latvijas izlase ne jau ar viņiem sākās un ne ar viņiem beigsies.

Nepārvērtēsim ventspilnieku uzvaru, jo arī viņi paši pēc šā panākuma nelido pa mākoņiem, bet komandas galvenais treneris Agris Galvanovskis pēc spēles bija atturīgs sava gandarījuma izpausmē, viņš vairāk pārdzīvoja par izlaisto "padsmit" punktu pārsvaru nekā priecājās par uzvaru. Tas ir labi. Labi arī tas, ka rezultātu, izņemot lielisku maču aizvadījušo amerikāni Petveju, veidoja pašmāju spēlētāji. Ne katram izdevās laba spēle, taču tieši pašmāju spēlētāju devums šajā mačā galvenokārt deva šo gaišo stariņu. Un komandu vada pašmāju jaunie treneri – jau diezgan pieredzējušais Guntis Endzels šosezon ir vēl tomēr iesācēja šajā amatā un šādā līmenī Agra Galvanovska palīgs. Abi nemitīgi mācās un pilnveidojas, abi skatās, pēta, meklē, analizē un brauc uz tā sauktajām treneru klīnikām, abi arī kļūdās un vēl kļūdīsies, taču abi turpinās mācīties. Abiem blakus ar savu milzīgo pieredzi un padomu ir Armands Krauliņš. Nepārvērtēsim ventspilnieku uzvaru arī tāpēc, ka tā bija tikai pirmā spēle un tikai trešā oficiālā spēle komandai šajā sezonā. Jau BBL kausa izcīņā Kauņā ventspilnieki rādīja diezgan labu sniegumu, tā ka uzvara pār "Benetton" nav arī nekāda sensācija.

Iespējams, ka pretinieks mūs īsti nenovērtēja, bet tad vēl jo vairāk ko izteiks atbildes mačs jau piektdien Trevīzo. "Benetton" komanda, krietni pamainījusi sastāvu, arī vēl nav iespēlējusies un saspēlējusies (Trevīzo klubs ir aizvadījis arī krietni mazāk pārbaudes spēļu), taču arī ventspilniekiem, piemēram, potenciālais saspēles vadītājs amerikānis Lī ieradās "no lidmašīnas uz balli" (tikai divi treniņi kopā ar komandu) un viņa atrašanās laukumā nāca vairāk par sliktu nekā par labu (bet nelaist laukumā viņu arī nevarēja – jāredz, kāds ir, jādod iespēja ātrāk iejusties komandā, jo neviens treniņš nevar aizvietot oficiālu spēli).

Šoreiz uz "Benetton" komandu neattiecas citkārt ar slaveniem klubiem pieredzētais – proti, iešūpošanās sezonas sākumā, arī daži negaidīti zaudējumi, jo galvenās spēles tomēr būs sezonas otrajā pusē un beigās. "Benetton" tomēr vēl ir jāiekļūst Eirolīgas pamatturnīrā, bet netikšanu tajā neviens pat nepieļauj, tā pat būtu katastrofa slavenajam klubam, tā ka likme ir augsta jau pašā sezonas sākumā.

Visu iepriekš minēto iemeslu dēļ BK "Ventspils" uzvaru pirmajā mačā pār "Benetto" uzskatāma vienkārši par ... uzvaru. Kaut gan tas noteikti ir vērā ņemams ieraksts komandas statistikā. Uzvara dos papildus pārliecību un, neatkarīgi no atbildes mača iznākuma, jau ir radījusi basketbola aprindās labas emocijas. Cerīgas. Kas zina, varbūt visiem sliktajiem notikumiem ir arī savs labums – tie, iespējams, lika pašmāju spēlētājiem Ventspils komandas rindās īpaši noskaņoties mačam, īpaši pacensties pierādīt, ka basketbolam Latvijā ir arī gaišā daļa un un tā ir daudz lielāka par tumšo. Galu galā – nav ļaunuma bez labuma.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!