Foto: F64
Latvijas basketbola izlašu iespējamie treneri tā arī vēl nekļuva zināmi. Vismaz no Latvijas basketbola puses tie netika nosaukts neviens uzvārds. Izrādās – 3. novembrī to vēl nemaz neesot vajadzējis izdarīt... Piedodiet – bet kurš tad skandināja šo datumu un teica, ka tiks nosaukti sieviešu un vīriešu izlašu treneru kandidāti? Interesanti, kas gan tik krasi varētu mainīties līdz 8. decembrim, kad potenciālie treneri...varbūt tiks nosaukti.

LBS neizlēmība sevi spilgti parādīja, kad vajadzēja nosaukt ceturto Latvijas komandu BBL pirmās divīzijas čempionātam, taču šoreiz diezin vai varēs palūgt, piemēram, lai FIBA izlemj, kurš tad varētu būt tas īstais Latvijas izlases treneris. Ne sieviešu, ne vīriešu izlasei tuvākajā laikā vēl nav jāsāk kaut kam gatavoties, taču potenciālajiem izlašu treneriem laikam gan tik un tā vajadzētu savlaicīgi zināt - rēķinās kāds ar viņiem vai nē. Nevaru nosaukt nevienu (runa ir par Latvijas treneriem, jo LBS nav līdzekļu, lai maksātu ārzemju trenerim) no treneriem, kurš pašreiz būtu tā sauktais atbrīvotais treneris, varētu sekot norisēm Latvijas basketbolā, mūsu leģionāru sniegumam un gaidīt, ka varbūt viņam piedāvās uzņemties izlases trenēšanu.

Rodas iespaids, ka mums ir vismaz 20 izlašu treneru kandidāti un tāpēc vēl nevar nosaukt trīs vai četrus (kaut vai piecus vai sešus - kāda starpība), ar kuriem notiks pārrunas un starp kuriem tiks izdarīta izvēle. Turklāt visi potenciālie kandidāti ir tik sveši un maz iepazīti, ka pat nevar iedomāties, kuram no tiem darbs ar izlasi būtu izaicinājums nevis kurš to veiktu tikai atalgojuma dēļ. Mēs jau tikai ārzemniekiem esam gatavi maksāt nesalīdzināmi vairāk nekā savējiem (piemēri tālu un senā pagātnē nemaz nav jāmeklē), tā ka diezin vai kāds no potenciālajiem pašmāju treneriem nezina reālo situāciju un sāks izvirzīt kategoriskas finansiālas prasības. Nu jau kļūst par smieklīgu atrunāšanās, ka vēl jau vajag ar visiem izrunāties, vēl vajag izzināt katra vēlmes un domas, bet tikai tad (varbūt!) varēs nosaukt kandidātus. Palasiet laikrakstus, palasiet "Sporta Avīzi", palasiet interneta portālus un izzināsiet gandrīz visu potenciālo izlašu treneru domas un attieksmi. Vai nav absurds, ka līdzjutējiem ir diezgan labi zināms, ko kurš no potenciālajiem izlašu treneriem domā, bet LBS - vēl nav zināms?

Līdz 8. decembrim LBS ģenerālsekretāram un sporta direktoram Edgaram Šnepam uzdots (kas uzdeva?) veikt pārrunas ar pretendentiem, uzzināt viņu vēlmes un atrast labākos variantus. Un kas tad līdz 8. decembrim būs īpaši mainījies? Kas notiks tāds, ko nezina LBS vai potenciālie kandidāti? Droši vien, ka viss būtu daudz savādāk, ja mums basketbolā būtu reāla un darbotiesspējīga treneru padome. Tas bija un ir tikai normāli, ka tieši treneru padoma izvirza izlašu kandidātus (šoreiz runa ir tikai par nacionālajām izlasēm nevis par dažādu vecumu jauniešu izlasēm), jo kur gan citur labāk zina viņu prasmi strādāt. Tā tas ir teorētiski un tās diemžēl nav pie mums. LBS ģenerālsekretāram vispār nebūtu jānodarbojas ar pārrunām ar treneriem un ar to izraudzīšanu, kaut gan tieši šajā gadījumā Edgars Šneps varbūt arī pārzina situāciju daudz labāk nekā viens otrs treneru padomes pārstāvis. Ja tāda padome, protams, ir. LBS mājaslapā atrast treneru padomi un uzzināt, kas tajā darbojas, nevar. Sadaļā "Struktūra" ir tikai Prezidents, Padome un Valde. Kādi treneri, kāda treneru padome. Runā, ka tāda tomēr esot, bet vai esot par kaut ko apvainojusies, vai vienkārši netiek ņemta vērā, vai arī apvainojusies par to, ka netiek ņemta vērā. Tiec nu gudrs.

Jau ir parādījusies neoficiāla informācija, ka galvenie pretendenti uz vīriešu izlases galvenā trenera amatu esot Ainars Bagatskis un Agris Galvanovskis, bet sieviešu izlasei - Gundars Vētra. Ja tā, tad viņu viedokļus jau nu gan nekādi nebija iespējams izdibināt. LBS ar saviem paziņojumiem pati sevi dažkārt iedzen strupceļā un rada aktīvas darbošanās iespaidu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!