Par punktiem klubu krājkasē Eiropas kausu izcīņā un Latvijas futbola prestižu spēlēs mūsu trīs spēcīgākie (pēc pagājušā gada čempionāta rezultātiem) klubi Čempionu līgas un UEFA kausa izcīņas kvalifikācijas turnīros. Viena uzvara mums šosezon Eiropas kausos jau ir, bet... Tikai viena.
ČEMPIONU LĪGA
Latvijas čempions FK "Ventspils", ar 2:1 uzvarēdams savā laukumā Velsas čempionu TNS, guva mūsu klubiem pirmo uzvaru šās sezonas Eiropas kausu izcīņā un iekļuva Čempionu līgas kvalifikācijas turnīra otrajā kārtā. Nekas pārdabisks netika paveikts, tādu komandu, kāda ir TNS, mums vajadzēja uzvarēt arī viesos, bet ventspilnieku galvenā trenera Romāna Grigorčuka izteicieni par TNS kā par ļoti spēcīgu un spēcīgāku nekā "Blackpool" komandu lai nu paliek tikai komplimentu līmenī – patiesībā nekā tamlīdzīga nav. Ja tomēr ir, tad cik zemu tādā gadījumā esam mēs? Austrijas čempions Zalcburgas "Red Bull" turpretī patiešām ir spēcīga komanda, kuru ne tikai vada slavens treneris itālietis Džovanni Trapatoni, bet kurā arī spēlē visās futbola aprindās atzīti un cienīti meistari (Ciklers, Kovāčs, Lokvencs, Bodnārs, Knavs, Vonlantens, Janko, Janočko, Vargass...) un 1.augustā "Skonto" stadionā varēsim redzēt, ko ir vērts mūsu čempions pret patiešām spēcīgu komandu.

Pirms gada ventspilnieki sekmīgi un cienījami nospēlēja pret Ņūkāslas klubu no Anglijas, kuru jāvērtē pat augstāk nekā Zalcburgas komandu, taču, pirmkārt, paši ventspilnieki šosezon nespēlē ne tik stabili, ne meistarīgi kā pērn, un, otrkārt, Ņūkāsla vēl tikai nesen bija uzsākusi gatavošanos sezonai, bet Zalcburga jau aizvadījusi četras spēles Austrijas čempionātā (divas uzvaras, neizšķirts un zaudējums), kā arī pārspējusi pašu Londonas "Arsenal" jaunā Zalcburgas stadiona atklāšanas mačā (1:0). Ja ventspilniekiem pirmajā spēlē izdosies uzvarēt ar minimālu pārsvaru vai kaut vai nospēlēt neizšķirti – tas būs panākums. Minimālo uzdevumu – pārvarēt pirmo kārtu – Čempionu līgas kvalifikācijas turnīrā FK "Ventspils" jau izpildīja. Uz brīnumiem pagaidām necerēsim. Vismaz līdz pirmās spēles beigām pret "Red Bull".

UEFA KAUSS Liepājas "Metalurgam" un Rīgas FC "Skonto" atbildes spēles attiecīgi Brestā un Minskā pret vietējiem "Dinamo" UEFA kausa kvalifikācijas turnīra pirmajā kārtā pirmām kārtām būs spēles par prestižu. Par savu kluba un Latvijas futbola prestižu, jo ne Minskas, ne vēl jo vairāk Brestas komandas pašreiz nav starp labākajām Baltkrievijas komandām, bet divas no mūsu spēcīgākajām komandām nespēja tās pieveikt savā laukumā. Vēl vairāk – varējām arī zaudēt... Jācer, ka tagad nevienam neienāks prātā nodēvēt Baltkrieviju par futbola lielvalsti. Arī tad, ja pēc 2. augusta spēlēm mums Eiropas kausos kļūs par vienu vai pat par divām komandām mazāk. Tagad vajadzēs beidzot dziļāk un paškritiskāk ieskatīties mūsu pašu klubu futbola saimniecībā. Kaut gan – to vajadzētu izdarīt arī tad, ja gan "Metalurgs", gan "Skonto" tiks tālāk.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!