Foto: F64
Latvijas labāko vīriešu komandu neveiksmēm nedēļas nogalē ir arī viens gaišs aspekts – labs pēriens parasti mudina saņemties. Tātad ir cerības, ka valsts svētku nedēļā basketbola emocijas dzīvi darīs gaišāku.

VEF Rīga sagādātās noskaņas dažu dienu laikā krasi mainījās - no sajūsmas par Žalgira uzveikšanu līdz niknai neizpratnei par 69 ielaistajiem punktiem pirmajā puslaikā(!) Ņižņijnovgorodā un bezatbildīgo vieglprātību ceturtās ceturtdaļas sākumā, kad no bezcerīgajiem mīnus 24 bija izdevies tikt līdz mīnus 10 un brīnums Rūdupis stilā šķita gluži iespējams.

Pēcspēles komentārā galvenais treneris Ramūns Butauts atzina acīmredzamo -pretinieki pārsteiguši ar ātrumu un bijuši labāk noskaņojušies cīņai. Iespējams, abiem faktoriem atrodams kopīgs cēlonis. Proti, kamēr Vefs baudīja uzvaru pār Žalgiri, Ņižņijnovgorodas komanda FIBA Izaicinājuma kausa izcīņā startēja ar negaidītu zaudējumu Ungārijas pilsētā Paksā. Kādā tonī pēc tādas neveiksmes risinājās sarunas komandas ģērbtuvē - klāt nebiju, tāpēc nepateikšu. Toties sekas bija efektīvas un gāzās pār vefiešiem.

Tiesa, slavējot pretiniekus, nevajadzētu nolaisties līdz savējo pazemošanai. Proti, atsaukties uz pretinieku pārsvaru klasē un budžeta skaitļos vai veselības problēmām. Galu galā VEF Rīga uzbrukums šajā mačā sameta 88 punktus pat bez sasirgušā Kristapa Janičenoka palīdzības. Toties aizsardzībā ielaistie 102 punkti gan bija katastrofa un šai sakarā der atcerēties, ka arī iepriekšējos starptautiskajos mačos Latvijas čempioniem ar sava groza sargāšanu bijušas nopietnas problēmas jau tad, kad ierindā bija arī Gatis Jahovičs.

Vai tas ir stāsts par rudenīgajām komandas veidošanas grūtībām, defektiem komandas komplektācijā, vai varbūt taktisko brāķi un nepietiekamu darbu tā novēršanā - uz šiem jautājumiem atbildes meklēsim un atradīsim nevis treneru un spēlētāju komentāros, bet gan laukumā turpmākajās spēlēs. Paturot prātā, ka atlaidēm kvalitātes prasībās nav pamata. Ja reiz pat spēlē, kurā veselības problēmu dēļ nevar piedalīties divi līderi un mača vidū iznākums faktiski ir skaidrs, diviem jaunajiem (īpaši deficītā trešā numura pozīcijas spēlētājam Jānim Bērziņam) neatrodas ne sekunde laika vismaz pieredzes uzkrāšanai, ir nepārprotami skaidrs, ka šī komanda ir veidota tūlītējiem labiem rezultātiem. Tad nu, lūdzu, tos arī gādājiet!

Un vēl viena absolūti subjektīva piebilde. Par veiksmi neveiksmē var uzskatīt faktu, ka pamācoši sāpīgo pliķi Vefs saņēma VTB Vienotās līgas turnīrā, nesabojājot izredzes Eiropas kausa izcīņā. Kluba oficiālā nostādne nešķirot spēles svarīgajās un mazāk svarīgajās teorētiski izklausās pareizi, tomēr valsts čempionu starts Eiropas kausa izcīņā no Latvijas basketbola prestiža un kopējo interešu viedokļa izskatās svarīgāks par sniegumu komercsacensībās. Tagad VEF Rīga darba kārtībā ir reabilitēšanās un šādam nolūkam labi noderēs  Saloniku PAOK - pirmie pretinieki Eiropas kausa izcīņā (otrdien plkst.19:30 Arēnā).

Otrdiena būs ļoti svarīga arī BK Ventspils komandai, kas šonedēļ saņēmusi uzreiz divus knipjus pa degunu. FIBA Izaicinājuma kausa izcīņas pirmajā mačā Ukrainas pilsētā Južnijā (67:81) mājinieki prasmīgi izmantoja pārsvaru pieredzē. Savukārt zaudējums BBL spēlē latviešiem tradicionāli neviesmīlīgajos Šauļos (75:77) liecina, ka BK Ventspils treneri un, iespējams, arī spēlētāji labi saprot savu problēmu cēloņus un iemeslus, taču vēl nav iemācījušies tos novērst.

FIBA Izaicinājuma kausa izcīņas D grupā situāciju jau pirmajā kārtā sajauca Ungārijas komandas Atomeromu uzvara pār kvarteta bagātāko komandu BC Nizhny Novgorod (83:72). Tagad ungāri brauc uz Ventspili un šis mačs būs labs tests mājinieku pašreizējā modeļa spējai tuvoties pērn sasniegtajam līmenim šajā turnīrā. Tiesa, pirms sapņot par augstiem mērķiem, ventspilniekiem jānostabilizē sniegums, kurā svārstību līdz šim bijis pārāk daudz - gan viena mača ietvaros, gan vērtējot atsevišķu spēlētāju sniegumam no spēles uz spēli. Par laimi, komandas jaunība vēl kādu laiku ļaus cerēt, ka progress neapstājas un augļi ienāksies. Tomēr prāts saka priekšā, ka process ritētu raitāk, ja ventspilnieku jaunajiem līderiem līdzās nostātos viens pieredzējušāks vīrs.

Starp citu, basketbola karstajai otrdienai sekos ne mazāk siltā piektdiena. Proti, 18.novembrī Saldū pirmo reizi Latvijas flagmaņi tiksies laukumā aci pret aci. Vefs šo spēli nav izcēlis citu LBL maču vidū, saglabājot uzticību šosezon iedibinātajai tradīcijai mājas spēles rīkot ārpus Rīgas un tā, iespējams, sagādājot papildu motivāciju pretiniekiem (sak, necieniet mūs, ja?)  Kaut gan - diezin vai BK Ventspils komandu pirms šādas spēles nodarbinās motivācijas trūkums. Būs interesanti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!