Piektdien pasaules masu mediji jau sākuši ziņot par jaunām aizdomām futbolā, turklāt tiek minēts arī Latvijas –Bolīvijas mačs futbolā. Nav gan nekādu aizdomu par pašiem futbolistiem vai izlases vadību, bet gan par spēles tiesnešiem. Tas pats attiecas arī uz Igaunijas – Bulgārijas spēli todien Antālijā.

Lietas būtība jau daudzviet aprakstīta, tagad tikai par dažām niansēm. Sākumā pat tika ziņots, ka abus mačus tiesājis Ungārijas galvenais arbitrs Kristians Selmeči, kas gan reāli nebūtu iespējams. Patiesībā Selmeči ar vēl diviem ungāru arbitriem tiesājuši igauņu spēli, bet Latvijas- Bolīvijas soģu vārdi līdz pat šim mirklim nav īsti noskaidroti. Kā zināja teikt mūsu LFF pārstāvji, sākotnēji vajadzējis tiesāt čehiem, bet to darījuši horvāti. It kā horvāti, jo nekādas apliecības nav uzrādītas un līdzīgi noticis arī otrā mačā. Igaunijas futbola federācijas pārstāvji pat uzstājīgi pieprasījuši parādīt tiesnešu licences, bet nekā. Protestu UEFA iesniegušas gan Igaunijas, gan Latvijas federācijas, kaut būtībā jau šie mači tika aizvadīti FIFA paspārnē.

Kas visvairāk aizdomīgi ? Abos mačos kopā visi septiņu vārti gūti ar 11 metru soda sitieniem. Ginesa rekordu grāmatas cienīgs fakts, turklāt Latvijas spēlē pirmā pendele pat bija jāizdara atkārtoti, jo Māra Verpakovska sākotnējais sitiens nebija veiksmīgs. Ir pamatotas aizdomas par negodīgu likmju izdarīšanas totalizatoros, īpaši uz gūtajiem vārtiem katrā spēlē un, iespējams, arī uz to gūšanas veidu un laiku. Kā stāsta aculiecinieki, vairākas no piešķirtajām pendelēm bijušas aizdomīgas.

Latvijas futbola federācija šī mača organizēšanā  pirmo reizi sadarbojās ar aģentūru "Footy Media International". Kā izsakās LFF ģenerālsekretārs Jānis Mežeckis - pirmo un pēdējo reizi, jo nevienam nav vajadzīga šaubu ēna. Bolīvijas nākamo maču gan atkal organizēs šī aģentūra. Ierakstot šīs aģentūras nosaukumu Google meklētājā, tāda vispār nepārādās...

Palūkosim , kas aiz tā visa stāv. Latvijas un Igaunijas izlase spēlēja "Mardan Sports Compex" laukumā, turklāt arī dzīvoja vienā viesnīcā. "Mardan Palace" tiek raksturota kā viena no dārgākajām luksusa klases viesnīcām Eiropā un Vidusjūras reģionā. Tās atklāšanā 2009.gada maijā piedalījās pat tādas slavenības kā aktieri Šārona Stouna un Ričards Gīrs, bēdīgi slavenā Parisa Hiltone, Kazahstānas prezidents Nursultans Nazarbajevs, Toms Džons un vēl citas slavenības. Jādomā, ne jau vienkārši tāpat, aiz garlaicības. Krievu mediji ziņo, ka šajā viesnīcā dārdzības dēļ nav pārāk daudz apmeklētāju, bet nopelnīt toties var ar futbolu, jo  "Mardan" pieder arī ļoti labs sporta komplekss. Te treniņnometnes aizvadījuši arī vairāki Krievijas futbola klubi. Lai cik bagāti, arī tiem izmaksas par dzīvošanu nebūtu mazās.

Viss šis komplekss pieder Azerbaidžānas biznesmenim Tēlmanam Ismailovam, kurš vada arī firmu "AST Group".  AST ir viņa abu dēlu un arī paša vārda iniciāļi. "Mardan Palace" viesnīcas izmaksas tiek lēstas 1,4 miljardu ASV dolāru apmērā . Tur ir arī milzu baseins, akvārijs ar zivīm, spa, speciāla pludmale ar  deviņiem tūkstošiem Ēģiptes smilšu, zelta, kristāla un  granīta apdare. Uzskaitījumu varētu turpināt un tas būtu iespaidīgs. Pašu Ismailovu krievi raksturo kā luksusa dzīves piekritēju. Dažādos korporatīvos pasākumos esot uzstājušās neskaitāmas slavenības, krievi pat teic, ka reiz Dženiferai Lopesai par 10 minūšu uzstāšanos ( tostarp dziesmiņu "Happy Birhday" ) samaksāti 1,4 miljoni dolāru....

Vai divu aizvadīto futbola maču rezultāti ( tiesāšana)  un augstāk aprakstītais ir nejaušība - spriediet paši. Droši vien , ka arī mūsējiem un igauņiem bija labi noteikumi, jo citādi tādā kompleksā diezin vai spēlētu un dzīvotu. Mūsu futbols ne laukumā , ne naudas izteiksmē nav tik varens kā teiksim Spānijas, Vācijas vai Anglijas. Vienreiz pamēģināja un pietiek. Labi, ka šoreiz nav nekādu aizdomu tieši par pašiem futbolistiem, jo galvenās personas bija tiesneši. Nav jau svarīgi, kādas komandas tiekas laukumā, svarīgi, vai uz šiem mačiem var izdarīt likmes un kādā apmērā. Ja vēl tās bija pieejamas kādā no Āzijas totalizatoriem, tad jo vairāk. Jau tagad noskaidrots, ka ungāru arbitriem vispār nav bijušas FIFA licences un pat Ungārijā tie nevarējuši tiesāt virslīgu. Līdzīgi varētu būt arī ar mistiskajiem horvātiem.

Totalizators un futbols mūsdienās kļuvuši ļoti saistīti un vienmēr būs cilvēki, kas būs gatavi riskēt nevis tikai ar savu naudu, spēlējot godīgi, bet arī ar savu reputāciju un arī brīvību. Atcerēsimies 2009.gadu un lielo skandālu Eiropā, kad bija aizdomas pat par 12 Čempionu līgas spēļu rezultātiem, nerunājot nemaz par citiem mačiem. Toreiz arestēja 15 cilvēkus Vācijā un Šveicē. Šajās dienās uzsākta jauna izmeklēšana Vācijā un pie prokurora Hamburgā  jau aicināti  trīs futbolisti no pirmās Bundeslīgas kluba "St.Pauli". Vēl īsa piebilde - Bulgārijas izlasi vada vācietis Lotārs Matēuss. Slavens bijušais futbolists, daudzu agrākais elks, taču citu  skatījumā arī visai pretrunīga personība, kas pārāk mīl jaunas skaistas sievietes un naudu. Ja kas, arī neciešams komandas biedrs un cilvēks, kā to savā autobiogrāfijā aprakstījis Štefans Efenbergs. Ir daži fakti, ko Efenbergs noteikti nav izzīdis no pirksta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!