Latvijas bobslejisti ir gatavi jaunajai Pasaules kausu sezonai, kas novembra beigās sāksies Kalgari trasē Kanādā. Aizvadīts nopietns treniņu darbs vasarā, nupat arī testu braucieni Vācijā – Kēnigzē un Vinterbergas trasēs. Kaut laika apstākļi Vācijā bija ļoti nelabvēlīgi bobslejam, iegūtā pieredze nav mazsvarīga, jo nekad iepriekš mūsējiem nebija izdevies pirms sezonas trenēties vācu trasēs. Jaunums – pirmajos posmos vīriešiem Ziemeļamerikā nolemts startēt tikai Jāņa Miņina pilotētajām ekipāžām, toties visos posmos tiks pārstāvēts arī mūsu dāmu bobslejs.

Ieguvumi un zaudējumi

Jaunajā Pasaules kausu  bobsleja un skeletona sezonā kopā būs astoņi posmi - pirmie trīs vēl šogad Ziemeļamerikā, pārējie pieci pēc Jaunā gada Eiropā. Viena nianse - skeletonistiem būs par vienu posmu mazāk, jo janvārī Kortīnas d'Ampeco trasē Itālijā skeletona nebūs un arī Siguldā nē. Eiropas čempionāts janvārī Čezānas trasē Itālijā, pasaules meistarsacīkstes februārī Altenbergā, Vācijā.

Trešdien preses konferencē federācijas prezidents Jānis Kols atzina :"Ir prieks par lielo interesi, jo pēdējā laikā Latvijas sportā jānotiek lielām lietām, lai sapulcinātu tik daudz masu mēdiju pārstāvjus. Atklāti sakot , necerēju, ka jau iepriekšējā  sezona būs tika veiksmīga."

Sezonas iesākums  Kalgari, kur 29.novembrī notiks Pasaules kausa sacīkstes skeletonā, dienu vēlāk bobslejā divniekos, bet 1.decembrī - četriniekos vīriešiem. "Par sastāvu jau viss ir skaidrs, uz Ameriku brauks pieci - Jānis Miņins, Daumants Dreiškens, Intars Dambis, Oskars Melbārdis un Mihails Arhipovs," - teic galvenais treneris Sandis Prūsis.  "Diemžēl pie mums atkāpjas ne tikai ministri, arī viens otrs bobslejists aiziet no izlases personisku iemeslu vai arī hronisku savainojumu dēļ."

Pagaidām nekādu kardinālu jaunumu tehniskā neesot - bobi iepriekšējie, ar slidām gan tiek eksperimentēts, bet īstas skaidrības par tām vēl neesot. "Vācijā arī nevarēja izdarīt visu simtprocentīgi, jo bija gan putenis un sniegs, gan lietus un briesmīgs vējš, testēšanu vēl turpinām Siguldā."  Mihails Arhipovs uz Ameriku brauks ne tikai kā stūmējs, bet arī rezerves pilots, ja nu kas atgadās Miņinam.

Siguldā  nupat aizvadīti pēdējie ledus treniņi un bobsleja kamanas jau sagatavotas transportēšanai uz pirmajām sacīkstēm. "Šodien Siguldā izdevās uzrādīt labāko trases laiku šogad. Fiziski vēl varbūt neesmu tajā labākajā kondīcijā, bet viss būs kārtībā. Ekipāžu gan pamainījām un četriniekos būs jāpiestrādā pie sasēšanās." Žēl, bet savainojumu dēļ sezonas sākums ies secen diviem mūsu pirmās komandas stūmējiem - Aināram Podniekam un Reinim Rozītim.

Uz Ameriku brauks arī dāmu ekipāža Aiva Aparjode un Anita Koziča, ko šosezon trenēs bijušais Sanda Prūša stūmējs Jānis Ozols. Turklāt dāmām ir vēl viens papildinājums - bijusī septiņcīņniece Janika Dzeguze.

Ar Eiropas kausu komandu strādās Gatis Gūts un Rihards Kotāns , turklāt pirmajos posmos Latvija startēs ar divām četrinieku ekipāžām. Gatis Gūts :"Kā saka, nav ļaunuma bez labuma. Tagad mums būs divas pilnas četrinieka ekipāžas, turklāt klāt nākuši arī daži jauni censoņi."

Mērķis Vankūvera 2010 

Sezonas sākums Ziemeļamerikā jau kļuvis tradicionāls, taču ne vienmēr te aizvadīti veseli trīs posmi. Jaunajiem Latvijas bobslejistiem un arī skeletonistiem šīs nav tās iecienītākās trases, taču tikpat labi nekādu priekšrocību nav arī citiem eiropiešiem, varbūt izņemot Andrē Langi Kalgari trasē. Kanādā 1988.gadā par Olimpisko čempionu kļuva Jānis Ķipurs, turklāt mūsējiem vēl tika bronzas godalgas četriniekos.

Pēcāk Kalgari tik labi nav gājis un pat tagadējam izlases galvenajam trenerim Sandim Prūsim te īpaši labi neveicās. Cita lieta visai īpatnējā Leikplesidas trase, ko ne visiem izdodas labi nobraukt. Pērn te treniņos krita pat Andrē Langes ekipāža, savukārt Jāņa Miņina kvartets kaut treniņos arī krita, sacīkstēs bija otrajā pozīcijā. Pagājušo sezonu mūsu četriniekam labi gāja arī Soltleiksitijā, kur tika iegūta trešā vieta.

Tā visa gan ir vēsture un jaunajā sezonā visu izšķirs pašu puišu sniegums un arī tehniskais ekipējums. Skaidrs, ka šī daudzām valstīm vēl būs eksperimentu sezona, jo līdz Vankūveras Olimpiskajām spēlēm vēl divi gadi. Četriniekos Latvijas kvartets varēs startēt pirmajā grupā kopā ar galvenajiem konkurentiem, toties divniekos būs jāsāk no otrās grupas.

Latvijas bobslejistiem šosezon jātiek skaidrībā arī par pilotu spējām, salīdzinot Mihailu Arhipovu ar Edgaru Maskalānu un arī Normundu Kotānu. Jāņa Miņina pozīcijas ir drošas, taču cīņā par otrā pilota vietu jānoskaidro labākais un perspektīvākais. Priecīgais jaunums - arī šogad daudzi sponsori nav novērsušies no bobsleja un turpinās atbalstīt izlasi. Labs apliecinājums arī šo trešdien - "Volkswagen Centrs Rīga" uzdāvināja dāmu komandai jaunu mikroautobusu. Kā izteicās federācijas viceprezidents Zintis Ekmanis, ar dāmām tāpat tiek saistītas lielas cerības nākotnē, tāpat ar skeletonu. "Mūsu mērķis paliek iepriekšējais - cīnīties par medaļām Vankūveras Olimpiskajās spēlēs. No federācijas puses ceram visu nodrošināt, kaut sportā neko pavisam droši nevar garantēt."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!