Kam šodien viegli? Šādu retorisku jautājumu pašlaik var attiecināt gandrīz uz katru dzīves nozari un to izjūt arī sportā. Īpaši jau tehniski dārgajos un sarežģītajos sporta veidos.
Bobslejs noteikti pie tādiem pieskaitāms, taču bobslejā mums gandrīz regulāri bijuši labi panākumi visaugstākā līmeņa sacensībās. Pasaules kausa sezona sāksies novembra nogalē, toties jau šonedēļ Siguldā Latvijas atklātais čempionāts.

Pagājušajā sezonā Latvijas bobslejisti guvuši ļoti labus panākumus - Jāņa Miņina četriniekam godalgotās vietas pasaules kausā un uzvara Eiropas čempionātā .Šī ir pēdējā sezona pirms nākamajām ziemas olimpiskajām spēlēm, tādēļ kaut daļēji varēs spriest par potenciālajiem Vankūveras favorītiem. Tiesa, ne visi vēlēsies jau tik agrai atklāt savas kārtis (lasi : bobus un slidas).

Latvijas bobslejā visi spēcīgākie piloti un stūmēji palikuši, nupat arī aizvadīti ledus treniņi Čezānas trasē Itālijā. Par Jāni Miņinu šaubu nav - viņš ir pirmais pilots mūsu izlasē, kas divniekos visbiežāk startē kopā ar Daumantu Dreiškenu un četriniekos vēl talkā nāk Oskars Melbārdis un Intars Dambis. „Čezānā braukšana iznāca diezgan laba, kopā veicām kādus 30 braucienus, izmēģinājām arī jaunas slidas divniekā, tā saucamo „pīrāgu" -  gali resnāki  gluži kā četriniekos, vidus kā divniekos - ierasts."

Par otro pilotu izlases galvenais treneris Sandis Prūsis pagaidām vēl īsti neesot izšķīries - vai nu Edgars Maskalāns, vai arī Mihails Arhipovs. „Sākumā it kā stabilāk brauca Maskalāns, kādu pussekundi  ik braucienā vinnēja, kaut apstākļi bija vienādi - mainījām gan slidas, gan stūmējus. Pēc kāda desmitā brauciena jau Arhipovs nāk klāt...". Viens stabilāks, otram varbūt potenciāls lielāks un izšķirties nebūs viegli, varbūt sākumā pat abus vajadzēšot sūtīt uz Eiropas kausa izcīņu Īglsā. Pasaules kausa izcīņā katrā trasē  ir tikai trīs treniņi ik disciplīnā, tādēļ pielāgoties nāksies ātri.

Jūs jautāsit, kādēļ treniņi Čezānā, bet ne Siguldā, kur ledus uzliets jau kopš 16. oktobra. Pirmkārt, dzīvošana un ēšana šajā Itālijas miestiņā izmaksā lētāk nekā uzturēšanās tepat Ķeizermeža bāzē. Otrkārt, treniņiem Čezānā ir  praktisks labums, jo tur arī šogad notiks viens no Pasaules kausa posmiem, kamēr Siguldā nē. Treškārt, Siguldā jau visu laiku trenējas Krievijas bobsleja un skeletona izlases un tās tuvākie rezervisti, ir arī kamaniņu braucēji. Ledus noslogots un arī viesnīcās nav brīvu vietu, krievi pat īrējot mitekļus no privātiem izīrētājiem. Šādus pamatojumus var atrast daudz.

Sarunā ar mūsu bobslejistiem var just, ka šī sezona būs arī finansiāli daudz smagāka nekā iepriekšējā. Tāda dāmu bobsleja mums vairs faktiski nebūs vai tas būs hobija līmenī. Vispārējā ekonomiskā krīze pasaulē un Latvijā smagi skārusi arī bobsleju un tā labvēļus. Panākumi mūsējiem iespaidīgi, bet katram savs maciņš tuvāks. Vai daudz tādu sporta veidu, kuros bez bobsleja ( un ar to saistīto skeletonu) Latvijas sportisti būtu medaļu pretendentu vidū Vankūverā?  Jā, sporta veids dārgs, bet bez investīcijām un jaunrades tajā nekā nesasniegt.

Toties šis sastāvs tiešām var sasniegt daudz. Jautājums ne tik daudz potenciālajiem atbalstītājiem ( kuriem arī neiet viegli) , bet sporta  vadībai Latvijā - vai mums nevajag noteikt dažus prioritāros sporta veidus vai  visus bāzt vienā katlā? Tāpat vietā būtu jautājums vairākām valsts budžeta struktūrām - kāda jēga atbalstīt dažādus neolimpiskos un hobija sporta veidus, ja jau tā finansiālā situācija valstī nav spoža? Tā drīzāk ir lobēšana, bet atrunas par Dakaras rallija, F- 1 uz ūdens vai tauriņkeršanas milzīgo popularitāti pasaulē un līdz ar to mūsu vārda nešanu pasaulē ir smieklīgas. Visas nodarbošanās ir atzīstamas, bet vai visus hobijus ir jāatmaksā pastarpināti no valsts budžeta? Tas ir privāto sponsoru lauciņš. Federācijas viceprezidents Zintis Ekmanis gan aicina vēl nemest plinti krūmos. Padomju laikos arī bijis periods, kad bobslejisti ēduši šprotes un maizi,  uz mačiem  ar auto braukuši dienas divas trīs  un tomēr stāvējuši uz goda pjedestāla pasaules mērogā.

Kas attiecas uz skeletonu, tad brāļi Tomass un Martins Dukuri arī  jaunajā sezonā būs vieni no favorītiem. Varbūt ne katrā posmā un katrā trasē, bet būs. To pierādīja arī pērnā sezona, to pierāda arī viņu iekļūšana starptautiskajā SIKA komandā ( kaut šveicietis Gregors Štēli vairs nav īsti treneris, bet pats atkal gatavojas braukt). Skeletonā mums arī ir divi izcili sportisti, bet tā nav sistēma,  drīzāk apstākļu sakritība. Fanātisks darbs, tēvs Siguldas trases direktors, tehniskā jaunrade utt. Ja brāļi Dukuri kādudien vairs nebrauks,  tēvs  kamanas netaisīs, skeletonā mēs arī vairs nekas īpašs nebūsim. Vismaz pagaidām.

Jaunumi citās nometnēs.

Čezānā trenējušies arī šveicieši, tāpat labākie Itālijas bobslejisti. Šveicieši pat oktobra vidū devās  uz ASV, kur bija iecerējuši aizvadīt daudzus treniņus nākamā gada pasaules čempionāta trasē Leikplesidā. Šis nodoms gan ne pārāk labi īstenojās, jo Leikplesidā neparasti siltā laika dēļ ( pat plus 20 grādi pēc Celsija) bieži 11.virāžā ledus izkusa un treniņus vajadzēja pārtraukt. Agrāk nekā plānots, sportisti devās uz Eiropu, pirms tam vēl divas dienas veltot Ņujorkas apskatei. Bagāts dara kā grib, nabags kā var. Trasē rekordus šveicieši neuzstādīja,  sadzīvē gan -  seši bobslejisti kopā pusdienās esot notiesājuši 125 vistu spārniņus „ Chicken wings"...

Taču, kā jau savulaik TV seriālā, arī bagātie raud. Oktobra vidū atklājās pilota Martina Galikera dopinga skandāls - abas proves pozitīvas un pērnās sezonas sudraba medaļas ieguvējs četriniekos  Eiropā ar kaunu tika padzīts no izlases. Sandis Prūsis pat teic, ka viņu pārsteigusi pašu šveiciešu attieksme - sākumā vēl it kā neitrāli, pēcāk pret Galikeru izturējušies gluži vai kā pret kriminālnoziedznieku. Galikeram bijis paaugstināts  vīrišķā hormona testosterona līmenis.

Čezānā Dominika Šērera audzēkņiem  tikko bijušas pirmās oficiālās atlases sacīkstes  un divniekos abos braucienos uzvarēja Beats Hefti un Tomass Lampārters, apsteidzot arī Ivo Rūegu un pārejos divus pilotus - Gregoru Baumanu un Danielu Šmitu. Tas nozīmē, ka pasaules kausos kopā ar Ivo Rūegu visticamāk startēs spēka mitriķis un nesenais stūmējs Beats Hefti

Kas vēl jauns ? Krieviem naudas pagaidām pietiekot gan treniņiem, gan tehnikai. Krievija pamatoti cer uz medaļām Vankūverā un pēcāk vēl olimpiskajās spēlēs savās mājās Sočos. Amerikas izlasē atgriezies Tods Heiss un viņam esot ļoti nopietni plāni - gan attiecībā uz pasaules čempionātu Leikplesidā, gan nākamajām olimpiskajām spēlēm Vankūverā. Kopā ar ASV izlasi Leikspesidā ir arī viens no mūsu treneriem Jānis Skrastiņš.

Vācijas bobslejisti kā vienmēr ir noslēpumaināki pārējai publikai. Skaidrs, ka viņu līderis joprojām būs Andrē Lange, kurš šoreiz ir teicamā fiziskā formā pat pirms sezonas sākuma. Kopā ar Kevinu Kuski Lange pārliecinoši uzvarēja bobsleja startos Oberhofā. Matiass Hopfners mainījis klubu un turpmāk pārstāvēs Vinterbergu, taču šim faktam laikam gan nav tik būtiskas nozīmes.

Ko spēj mūsējie pirms jaunās sezonas salīdzinājumā ar krievu labākajām ekipāžām varēs redzēt šo svētdien 2.novembrī Siguldas trasē no pulksten 11.00.  Pasaules kausā šogad kopā astoņi posmi( pirmais novembra pēdējā nedēļā Vinterbergā ), pasaules čempionāts februāra nogalē Leikplesidā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!