Šīs nedēļas nogalē Itālijā, Kortīnā d'Ampeco notiks ceturtais Pasaules kausa izcīņas posms, kas vienlaikus būs arī Eiropas čempionāts. Sarežģītā un pat bīstamā Kortīnas trase allaž bijusi ļoti parocīga latviešiem. Tagadējais izlases treneris Sandis Prūsis te daudzreiz stāvējis uz goda pjedestāla, pašlaik labākais pilots Jānis Miņins pirms dažām sezonām tieši Kortīnā kļuva par divkārtējo pasaules junioru čempionu.
Kas būs stiprākie šogad?

Līdzšinējie sasniegumi gan jāaizmirst, taču sava psiholoģiskā nozīmē tomēr tiem ir. Pasaules kausa kopvērtējumā četriniekiem pēc trim posmiem Jāņa Miņina kvartets ieņem augsto otro vietu. Pats pilots un pārējie puiši ir gatavi cīnīties par visaugstākajām vietām arī sezonas kopvērtējumā. Vai visa bobsleja sabiedrība brīnījās par mūsu puišu vīrišķību pēc smagā kritiena treniņos Leikplesidā – latvieši ne tikai piecēlās, bet vēl ieguva otro vietu sacīkstēs!

Kopējā konkurence Kortīnā gan būs lielāka nekā pirmajos posmos Ziemeļamerikā. Divniekos šoreiz ir 27 ekipāžas un mūsējiem šoreiz pēc izlozes jāstartē otrās grupas vidū. Sestdien trīspadsmitie .trasē dosies Mihails Arhipovs un Oskars Melbārdis, tūdaļ pēc tam Jānis Miņins un Daumants Dreiškens. Abas mūsu ekipāžas divniekos brauks ar jauniem "Singer" bobiem. Bobsleja federācija radusi iespēja vēl vienu "Singer" bobu nopirkt un vienu ( Arhipovam) izīrēt. Jaunie divnieki esot labi, bet katrā ziņā vajadzīgs laiks , lai pie tiem pierastu un izdarītu šādas tādas korekcijas (tostarp nokrāsotu). Kā teic S.Prūsis :" Diemžēl Kortīnas trase ir vismazāk domāta dažādiem izmēģinājumiem". Kortīna vairāk ir kā izdzīvošanas trase, kur neiztikt bez spēcīgiem atsitieniem pret vietumis tīra betona apmalēm.

Divniekos šoreiz galvenais uzdevums J.Miņinam būtu tikt labāko desmitniekā un M.Arhipovam – vismaz labāko 20 skaitā. A.Lange centīsies gūt ceturto uzvaru pēc kārtas šosezon, taču tas nebūs viegli izdarāms. Vāciešiem Kortīna nav tā mīļākā trase, te labi var nobraukt arī pārgalvnieks kanādietis P. Ludērs, amerikānis S.Holkombs, tāpat krievi, šveicieši un , galvenais, mājinieki itāļi. Pat treniņbraucieni nedot īstu priekšstatu par favorītu spēku šajā trasē. Labi braucieni mijas ar viduvējiem, turklāt treniņos daudz kas atkarīgs arī no iegūtajām starta grupām. Arī Dolomītu Alpos nav nekāda īpašā ziema un siltos laika apstākļos pirmajiem startējošajiem ir lielas priekšrocības. Vienā ziņā gan arī uz latviešiem daudzi tagad skatās ar skaudību – nupat atjaunotais "Volkswagen" bobsleja autoparks, iepirktie bobi, jaunie sponsori ir kā spogulis, kas rāda mūsējo attieksmi pret bobsleju.

Beidzot bobsleju varēs redzēt ikviens

Līdz šim šosezon līdzjutējiem gan krietni nācās palauzīt galvu, kā redzēt bobsleju televīzijā. Krievu kanāli RTR Sport un RTR Planeta sport tomēr ir pieejami salīdzinoši nedaudziem un arī tad vairāk Rīgas apkārtnē. "Eurosport" vairs bobsleju nerāda, tādēļ labā ziņa ir tā, ka visas turpmākās četras nedēļas nogales bobsleju tiešraidēs varēs redzēt Latvijas televīzijas 7.kanālā. Jau šonedēļ pulksten 10.00 un 12.00 pārraides no Kortīnas d'Ampeco. Pēc nedēļas pulksten 14.00 un 16.00 tiešraides no Īglsas Austrijā, janvāra nogalē – 10.00 un 12.00 Pasaules meistarsacīkstes Sanktmoricā, Šveicē( divnieki), 3. un 4.februārī – četrinieki. Varēsit visi paši skatīt un arī diskutēt, iesūtot savus jautājumus elektroniskajā pastā studija@ltv.lv.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!