Ar skeletona sacīkstēm tālajā Kanādas pilsētā Kalgari ceturtdien sāksies jaunā pasaules kausa izcīņas sezona. Piektdien bobslejs gan sieviešu, gan vīriešu ekipāžām, sestdien – četrinieki. Sezonas sākums vienmēr tiek gaidīts ar lielu nepacietību – ko spēs mūsējie un cik spēcīgi ir pretinieki ? Paslēpes beigušās un jāparāda iespējami labākais sniegums.
Bez lieliem pārsteigumiem

Bobslejs gan ir sporta veids, kurā izmaiņas nenotiek pārāk strauji un Latvijas izlases pilots Jānis Miņins to apstiprina :" Favorītu vidū nekas būtisks nav mainījies, tikai Aleksandrs Zubkovs vēl nācis klāt. Paši treniņos pa desmitnieku maļamies un beidzot arī divnieks kaut kādas dzīvības pazīmes sāk rādīt ..." Šogad nebrauc vairs vācietis Renē Špīss, toties pēc savainojuma atgriezies krievs Aleksandrs Zubkovs, tādēļ stiprajā galā atkal ir līdzsvars.

Oficiālie treniņbraucieni aizvadīti, turklāt šogad to katrā disciplīnā ir pa diviem mazāk, līdz ar to mazāk laika dažādiem eksperimentiem. Viens no iemesliem, kādēļ Latvijas vīriešu izlase pirmajos trijos posmos Ziemeļamerikā startēs ar vienu ( Jāņa Miņina) komandu, jo jaunajiem šajā laikā lietderīgāk krāt pieredzi Eiropas kausu trasēs . Vienīgais – šogad aiz okeāna būs pārstāvēts arī mūsu dāmu bobslejs, turklāt Latvijas komanda Kalgari vēl pirms šī posma vienu nedēļu aizvadīja sausos treniņus . Kā teic LBF viceprezidents Zintis Ekmanis, Kalgari ir labi treniņu apstākļi, turklāt dzīvošana un ēšana tagad Kanādā jau izmaksā lētāk nekā Latvijā. Plus vēl laicīga aklimatizācija.

"Es pagaidām esmu vēl tāds vājāks, vēl neesmu tajā labākajā formā, turklāt dažas mikrotraumas nomocījušas," – tā savu fizisko kondīciju novērtē Jānis Miņins. "Fiziski jau tagad liekam akcentu uz sezonas galvenajiem startiem, kas būs pēc Jaunā gada". Priecē, ka labā formā ir stūmēji – divniekos Jānis startē kopā ar Daumantu Dreiškenu, četriniekos vēl pievienosies Oskars Melbārdis un Intars Dambis ( rezervē Mihails Arhipovs). Sievietēm Aiva Aparjode šoreiz startēs jau pirmajos pasaules kausa posmos viņpus okeāna. Kaut Aiva Kanādā vēl nekad nebija braukusi, treniņos kopā ar Janiku Dzeguzi dažkārt izdevās apsteigt vairākas komandas, turklāt vēl jau rezervē līdz šim labākā stūmēja Anita Koziča.

Cita atlases formula

Grūti spriest par visu pretinieku patiesajām iespējām pēc treniņbraucienu rezultātiem, taču favorīti laikam būs tie paši iepriekšējie. Kanāda ar Pjēru Luderu priekšgalā, amerikāņi ( Stīvens Holkombs un arī Maiks Kons), vācieši, krievi un šveicieši. Krieviem un šveiciešiem ir tendence labi nobraukt četriniekos , savukārt divniekos atzīstams ātrums ir arī Patrīsam Servelem no Monako. Pagaidām treniņos visai pieticīgs ir vācietis Andrē Lange, taču tieši Kalgari ir viena no viņa iecienītākajām trasēm un gan jau mačos Lange atkal būs viens no galvenajiem favorītiem. Pats pilots savos izteikumos ir visai apmierināts :"Mēs esam izmēģinājuši un tikuši skaidrībā ar slidām un ar nepacietību gaidām pirmās sacīkstes. Kā vienmēr pirms sezonas ir daudz nezināmā, jo nav skaidrības par konkurentu paveikto tehniskajā ziņā un kādi jauni materiāli parādīsies tirgū."

Šosezon Pasaules kausa izcīņas posmos bobslejā vīriešiem ar trim ekipāžām varēs startēt Vācija, Šveice, ASV un Krievija, bet Latvija ir to sešu valstu skaitā, kas var pieteikt divas ekipāžas, plus vēl vienu sieviešu komandu. Sezonas jaunums – pasaules čempionātam Altenbergā nākamā gada februārī piloti kvalificēsies individuāli, nevis vietas tiks izcīnītas nāciju vērtējumā kā līdz šim. Pasaules čempionātā varēs startēt 30 labākie piloti ( un 25 sievietēm) sezonas reitingā, turklāt četrām vadošajām nācijām drīkstēs būt pa trim ekipāžām, pārējām – ne vairāk par divām. Papildus vēl šogad viena vieta pasaules junioru čempioniem un tas nozīmē, ka Vācija ļoti reāli var pretendēt arī uz četrām starta vietām, kas pārējiem konkurentiem nav nekāda dāvana. Pasaules reitings tiks sastādīts ne tikai pēc Pasaules kausā, bet arī Eiropas un Amerikas kausos iegūtajiem punktiem, kam gan būs mazliet mazāka vērība nekā galvenajām sacīkstēm.

Latvijas spēks skeletonā

Neaizmirsīsim, ka Latvija arvien stiprāka kļūst skeletonā, kas pateicoties brāļu Tomasa un Martina Dukura sasniegtajam un arī viņu tēva Daiņa Dukura radošajam darbam tehnikas būvē. Šogad brāļi Dukuri sezonu uzsāks jau pirmajā starta grupā un abiem Kalgari pat ielozēti visai pateicīgie starta numuri – Martinam trešais, Tomasam – piektais. Kā saka, ne paši pirmie, lai lieki nenervozētu, bet pietiekami augstu, lai ledus kvalitāte būtu laba.

Pērn Eiropas čempionātā Tomass Dukurs tika pie bronzas medaļas un Martins bija ceturtais, vairākas godalgotās vietas Pasaules kausu sezonā un arī sestā vieta pasaules meistarsacīkstēs. Reāli brāļi Dukuri tēmēs uz medaļām arī šogad, kaut tieši Kalgari nav tā mīļākā trase. Te lielākas priekšrocības ir amerikāņiem un kanādiešiem, taču pirmais desmitnieks ir reāls un to apliecina arī treniņu rezultāti.

Starts skeletonā vīriešiem ceturtdien pulksten 22.05 pēc Latvijas laika un to varēs skatīt krievu TV kanālā "Planeta Sport". Bobslejs sievietēm piektdien 23.00 vakarā, bobslejs vīriešu divniekos trijos naktī no piektdienas uz sestdienu, četriniekiem – vienos naktī no sestdienas uz svētdienu. Visai nepateicīgi (un dārgi) pārraižu laiki eiropiešiem , toties pēc Jaunā gada Pasaules kausa posmus atkal plāno rādīt LTV 7.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!