Bobsleja sezona nu pilnībā aizvadīta un skaistu punktu pielika Latvijas Gāzes kausa izcīņa un vienlaikus Latvijas meistarsacīkstes Siguldā. Priecē ne tikai Jāņa Miņina un Daumanta Dreiškena uzvara abos vērtējumos, bet arī uzstādītais Siguldas trases rekords. Labākais sasniegums martā – tik bieži tā negadās!

Niknums uzdzen asinis.

Jānis Miņins vienmēr ir teicis, ka viņam labāk patīk ķert, nevis mukt, ar to domājot arī konkurenci  bobslejā. Šoreiz Siguldā gan bija otrādāk, jo viņa ekipāža bija nepārprotami spēcīgākā, toties šoreiz bija jauns dzinulis - pamēģināt pārspēt trases rekordu. Pēc starptautiskās sezonas beigām marta sākumā jebkurā no trasēm tas ir grūti izdarāms, bet J.Miņinam un Daumantam Dreiškenam tas godam izdevās. Tas nekas, ka laukā bija aptuveni plus divi grādi un svētdien Siguldā rasināja lietus - ledus bija gana ātrs un arī trases izbraukšana tuvu ideālam.

Šoreiz galvenais varbūt nav arī pats trases rekords, bet atgūtā ticība sev pēc relatīvās neveiksmes pasaules čempionātā Altenbergā. Divu braucienu summā J.Miņins/D.Dreiškens pārspēja tuvākos sekotājus par 1,20 sekundēm - Andrē Langes cienīgs pārsvars pār konkurentiem! Žēl, ka Latvijas Gāzes kausa izcīņā šoreiz nestartēja labākās krievu ekipāžas, jo Aleksandrs Zubkovs esot devies izmēģināt jauno Vankūveras trasi, bet Jevgēņijs Popovs - iepazīt Paramonovas ( netālu no Maskavas) veidojumu. Neba tāpēc mūsu puiši vainīgi, bet būtu vēl interesantāk. Starp citu, tuvu trases rekordam starta ieskrējienā bija arī Mihails Arhipovs un Oskars Melbārdis, tomēr līdz krievu Zubkova/Stjopuškina sasniegumam vēl palika 0.05 sekundes.

Šoreiz kopumā Siguldā startēja desmit vīriešu ekipāžas un divas sieviešu - vienmēr jau gribētos nedaudz vairāk, kaut tas vairāk atkarīgs tikai un vienīgi no uzaicināto viesu un vecmeistaru piedalīšanās. Latvijā pašlaik ir pieci profesionāli piloti un viņi visi brauca Siguldā, taču vecmeistaru līdzdalība varēja būt plašāka. Jānis Ķipurs  neesot Latvijā, citiem organizatoriskās rūpes un tā vairāk par trim papildus ekipāžām mums nesanāca. Krievi deliģēja divus savus pilotus, taču ar labākajiem spēja konkurēt tikai viens no Eiropas kausu vadošajiem pilotiem  Aleksejs Gorlačovs ( trešā vieta).

Gaidītā intriga bija arī cīņā par otrās labākās Latvijas ekipāžas  titulu un tajā šoreiz pārāki bija Mihails Arhipovs un Oskars Melbārdis. Visai daudz zaudēts uzvarētājiem, toties  Edgars Maskalāns un Intars Dambis apsteigti par 0,6 sekundēm. Spraigākā cīņa par bronzas medaļām Latvijā - divu braucienu summā jaunā ekipāža Normunds Kotāns un Kristaps Kalniņš atpalika no E.Maskalāna dueta tikai par nieka 0,01 sekundi! N.Kotāns stabilāk veica abus braucienus, viņam arī lielāks beigu ātrums trasē, taču visu būtībā izšķīra starts. Abos ieskrējienos kopā zaudēts 0,22 sekundes un to atgūt trasē ir ļoti grūti. Lielākai intrigai gan varbūt būtu vajadzējis labākos stūmējus izlozēt, jo J.Miņins, M.Arhipovs un E.Maskalāns startēja kopā ar mūsu Eiropas čempioniem, kas tomēr ir krietni spēcīgāki un ātrāki par mūsu jaunajiem stūmējiem.

Atpūta.

Pēc saspringtās sezonas mūsējiem Siguldā svētdien vēl bija boulinga turnīrs un tagad  iestājušās nelielas brīvdienas. Tas gan nenozīmē, ka puiši nekā nedarīs. Fiziskā slodze tiks krietni samazināta, taču šādas tādas aktivitātes tomēr jāveic. Vēl dažādi iekrājušies nepadarītie darbi, citas ikdienas rūpes un  laiks līdz nākamajiem treniņiem aizskries vēja soļiem. Jau maijā domāts nopietni uzsākt gatavošanos jaunajai sezonai, kas būs pēdējā pirms Olimpiskajām spēlēm. Nākamsezon arī ievērojama atšķirība - pirmie starti būs Eiropā, pēc Jaunā gada vēl divi posmi mūsu kontinentā, bet sezonas noslēgums jau Ziemeļamerikā. Treniņu nedēļa jaunajā Vankūveras trasē, vairāki posmi Kanādā un ASV, pasaules čempionāts Leikplesidā.

Plašs darba lauks arī treneriem un mehāniķiem, jo jādomā par uzlabojumiem arī vasarā. Tā tehnika, kas bija laba tagad, var nebūt konkurētspējīga arī pēc gada un diviem, tāpēc jāseko jaunākajam tendencēm. Visiem bobsleja līdzjutējiem šonedēļ vēl divas iespējas pavērot bobsleju, atcerēties aizgājušo sezonu un vēl uzklausīt pašus sportistus. Otrdien 4.martā LTV 7 "Sporta studijā" pulksten 22.00 ciemosies mūsu Eiropas čempioni - visi četri ekipāžas puiši! Visbeidzot sestdien 8.martā grandiozs sezonas noslēgums Vācijā, Altenbergas trasē - Wok pasaules čempionāts ( PRO 7 tiešraide 21.15). Tas tiešām ir izcils  šovs ar daudzu pasaules zvaigžņu piedalīšanos - visi brauc tādās īpašās pannās, tērpušies hokeja bruņojumā un slidās. Altenbergā piedalīsies arī izcilas šovbiznesa zvaigznes un šis pasākums klātienē pulcē vēl daudz vairāk skatītāju nekā pasaules čempionātā.  Ir doma kaut ko tamlīdzīgu kādreiz sarīkot arī Siguldā, šogad mums atliek pavērot vāciešu iespēto.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!