Foto: F64
Februāra beigās aizvadītā "Zvaigžņu spēle" diemžēl kārtējo reizi apliecināja, ka šis spēles formāts ir sevi izsmēlis.

Protams, nevēlos noniecināt spēles organizatoru ieguldījumu - pasākums tika sarīkots visaugstākajā līmenī - gan Latvijas Basketbola savienība kā rīkotāji, gan Ventspils klubs un pašvaldība, kā arī Latvijas Televīzija kopā paveica lielisku darbu, taču pati "Zvaigžņu spēle" kā tāda, kārtējo reizi lika vilties (ne tādēļ, ka trūktu skatāmu spēļu epizožu, bet tieši sportiskās intrigas dēļ) lielākajai daļai basketbola sabiedrības.

Diskusijas par to vai "Zvaigžņu spēlei" būt, kādā formātā tai būt utt. ir aktuāla, šķiet, kopš pirmās "Zvaigžņu spēles" 1993.gadā, tāpēc piedāvāju attiecīgajā februāra nedeļas nogalē, laikā kad praktiski visos Eiropas vadošajos čempionātos ir paredzēta brīva nedēļas nogale no starptautiskajiem turnīriem un vietējiem čempionātiem, "Zvaigžņu spēles" vietā rīkot Latvijas kausa izcīņu basketbolā. Šķiet, ka šobrīd esam praktiski vienīgā tā saucamā "basketbola lielvalsts", kurā netiek rīkota šāda kausa izcīņa. Šādas kausa izcīņas tiek rīkotas visās vadošajās basketbola valstīs, sākot ar Spāniju un Turciju un beidzot ar mūsu kaimiņvalstīm Lietuvu un Igauniju.

Kāpēc būtu nepieciešama kausa izcīņa un kādā formātā tā varētu aizstāt "Zvaigžņu spēli"? Pirmkārt, sportiskā intriga arī sezonas vidū - kausa izcīņā piedalītos Latvijas Basketbola līgas 1.divīzijas 1-8.komanda (spēku rangs tiktu fiksēts, piemēram janvāra vidū, kad noslēdzas pirmais aplis) vai arī turnīra rīkotāju jeb mājinieku komanda un atlikušās 7 labākās komandas. Formāts ar 8 komandām tiek izspēlēts, piemēram, Spānijā, Itālijā, Francijā, Turcijā un citās valstīs, kā arī mūsu kaimiņvalstī Lietuvā. Otrs variants ir formāts, kurā kausa izcīņā piedalās četras labākās komandas kā, piemēram, Vācijā vai Beļģijā.  Vienā nedēļas nogalē līdzjutējiem būtu iespējams redzēt visas vadošās komandas un spēlētājus vienuviet.

Otrkārt, pats izspēlēs formāts varētu būt līdzīgs Spānijas vai Itālijas līgās esošajam - piektdienā ceturtdaļfināli, sestdienā pusfināli un svētdienā fināls, turklāt praktiski būtu iespējams iekļaut kausa izcīņas programmā arī attiecīgos "Zvaigžņu spēles" elementus. Piemēram, sestdienas vakarā starp pusfināliem sarīkot trīspunktu metienu konkursu, bet svētdien pirms fināla "slam dunk" konkursu. Savukārt klubu karsējmeitenes varētu dejot un sacensties spēļu starplaikos vai puslaiku pārtraukumos. Līdz ar to kausa izcīņas nopietnajam sportiskajam ietvaram kā papildus pievienotā vērtība būtu arī atraktīvs šovs.

Treškārt, papildus kausa izcīņai varētu norisināties arī atsevišķas jaunatnes grupas (piemēram, Spānijā "Karaļa kausa izcīņā" notiek arī "Mini kausa izcīņa" U-13 vecuma grupai) kausa izcīņa, kurā būtu pārstāvētas katra kausa izcīņā pārstāvētā kluba jaunatnes sistēmas komanda, veidojot saikni ar kluba "mātes" komandu un popularizējot basketbolu jauniešu vidū.

Kausa izcīņa basketbolā varētu būt ilgtspējīgs pasākums, turklāt gan spēlētājiem, gan skatītājiem saistošs un interesants, tāpēc esam gatavi jau 2016.gadā Valmierā organizēt pirmo kausa izcīņu. Esam veikuši pārrunas ar Valmieras pilsētas pašvaldību, "Vidzemes Olimpisko centru", kluba atbalstītājiem, kuri ir gatavi atbalstīt un piedalīties šī pasākuma realizēšanā. Vērsīsimies pie Latvijas Basketbola savienības, no kuras ir atkarīgs vai šādam pasākumam vispār būt vai nebūt, ar šo iniciatīvu un ceram uz atsaucīgu dialogu. Tāpat uzrunāsim arī citus Latvijas basketbola klubus, lai beidzot arī Latvijā būtu sava kausa izcīņa basketbolā. 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!