Latvijas sieviešu basketbola izlases galvenais treneris Ainārs Zvirgzdiņš trešdien notikušās preses konferences laikā pastāstīja par sagatavošanās posmu olimpiskajam kvalifikācijas turnīram Madridē, kurš šogad esot savādāks nekā ierasts.

"Šogad sagatavošanās ir ļoti specifiska, jo pirmo reizi tik nopietna līmeņa turnīrā mums ir jāspēlē jūnija sākumā. Mums nav lielas pieredzes, kas attiecas uz spēlēšanu šajā laika posmā. Šis pat ir sava veida eksperiments, gatavošanās nākamgad Rīgā paredzētajam Eiropas čempionātam, kurš arī notiks šajā laika posmā. Šobrīd ļoti svarīga ir komandas psiholoģiskā sagatavotība. Pagaidām ar izlasi psihologs nestrādā, tomēr vajadzības gadījumā tas tiks piesaistīts," pastāstīja Zvirgzdiņš.

"Šajā laikā ir ļoti grūti sarunāt pārbaudes spēļu pretinieces, tāpēc mums, visticamāk, būs tikai divas pārbaudes spēles ar Baltkrieviju. Spēlēsim arī ar jauniešu komandām, kas palīdzēs sagatavoties agresīvajam Japānas izlases spēles stilam," teica Latvijas izlases galvenais treneris.

"Šobrīd izlases kandidāšu sarakstā ir 15 basketbolistes. Aija Putniņa plāno ierasties 10.maijā, bet Gunta Baško - uzreiz pēc Francijas čempionāta fināla beigām. Pēc individuālā plāna gatavojas Ieva Tāre un Ieva Kubliņa, bet pārējām basketbolistēm ar veselību problēmu nav," pastāstīja Zvirgzdiņš.

Latvijas izlase basketboliste Anete Jēkabsone-Žogota atzina, ka basketbolistēm problēmas nesagādās tas, ka gandrīz nebūs vasaras pārtraukuma, turklāt šādā veidā ir iespējams vēl labāk sagatavoties jaunajai sezonai.

"Vēl pilnībā nav beigusies klubu komandu sezona, bet izlasei jau ir sākušies treniņi. Mūsu mērķis ir kvalificēties olimpiskajām spēlēm. Varam būt pirmā Latvijas komanda, kas piedalās vasaras olimpiskajās spēlēs. Mūsu spēlētājas ir apņēmības pilnas un nav jāmudina. Gan viņas, gan arī mēs organizatoriskajā ziņā darīsim visu, lai tiktu uz Olimpiādi. Zinām, ka arī pretinieces velta lielu uzmanību un līdzekļus, lai sasniegtu šo mērķi," teica Latvijas Basketbola savienības prezidents Ojārs Kehris.

Nelielas izmaiņas ir notikušas arī izlases personālā. Ivara Čākura vietā par izlases fiziskās sagatavotības treneri strādās Māris Bružiks, turklāt komandai pievienosies masieris no Maskavas "Dinamo".

Latvijas izlasei no 7.maija līdz 10.maijam treniņnometne norisināsies Rīgā, no 12.maija līdz 17.maijam - Jūrmalā, bet no 19.maija līdz 5.jūnijam - Rīgā. 31.maijā un 2.jūnijā izlasei Olimpiskajā sporta centrā paredzētas pārbaudes spēles ar Baltkrievijas komandu, kas arī piedalīsies Madrides turnīrā. Uz Spāniju Latvijas izlase dosies 6.jūnijā.

Olimpiskajā kvalifikācijas turnīrā Madridē Latvijas izlase priekšsacīkstēs A apakšgrupas ietvaros tiksies ar Senegālu (9.jūnijā) un Japānu (11.jūnijā). B apakšgrupā spēlēs Angola, Čehija un Argentīna, C apakšgrupā - Fidži, Brazīlija un Spānija, bet D apakšgrupā - Taivāna, Kuba un Baltkrievija.

Vispirms komandas katra ar katru spēlēs apakšgrupas ietvaros, bet pēc tam divas spēcīgākās katras grupas komandas iekļūs ceturtdaļfinālā. Ceturtdaļfinālu uzvarētājas uzreiz būs nodrošinājušas sev tiesības piedalīties olimpiskajās spēlēs, bet četras ceturtdaļfinālu zaudētājas savā starpā cīnīsies vēl par vienu ceļazīmi. Ja Latvijas izlase kvalificēsies ceturtdaļfināliem, tad būs jāspēlē ar B apakšgrupas komandām. A apakšgrupas pirmā vieta tiksies ar B apakšgrupas otro vietu, bet A apakšgrupas otrā vieta spēlēs ar B apakšgrupas uzvarētāju.

Latvijas izlases kandidātes: Ieva Tāre, Zane Eglīte, Aija Brumermane, Baiba Eglīte, Elīna Babkina, Dita Krūmberga, Dace Cinīte, Karlīna Nīmane, Anda Eibele, Anete Jēkabsone-Žogota, Ieva Kubliņa, Liene Jansone, Zane Tamane, Gunta Baško, Aija Putniņa.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!