Foto: F64

Bauskā trešdien norisinās "Aldaris" Latvijas Basketbola līgas (LBL) vadošo komandu "Ventspils" un "VEF Rīga" šīs sezonas pirmais savstarpējais duelis.

Mačs Mēmeles Sporta namā sāksies plkst.19. Portāls "Delfi" sadarbībā ar Latvijas Basketbola savienību un "Best4Sport" piedāvās šīs spēles video tiešraidi.

Abas komandas savā starpā LBL finālos tikušās iepriekšējās četras sezonas. Ja pirmajās trijās no šīm reizēm uzvarēja "VEF Rīga", iepriekšējā sezonā sērijā ar 4-1 labākā bija "Ventspils" komanda, tiekot pie sava devītā titula vēsturē un pirmā kopš 2009.gada.

Sezonas pirmo pusi neviena no abām komandām nevar saukt par izdevušos, jo tām neizdevās pārvarēt Eiropas kausa pirmo posmu, līdz ar to šobrīd tām nav pārāk liela spēļu prakse - "Ventspils" pašlaik sacenšas vienīgi LBL turnīrā un gaida Baltijas Basketbola līgas (BBL) izslēgšanas turnīra sākumu, bet "VEF Rīga", kas LBL regulārajā sezonā aizvada vien vienu apli, cīnās arī VTB Vienotajā līgā, kurā līdz šim cietusi vairāk neveiksmes, nekā guvusi uzvaras.

LBL turnīrā abas komandas līdz šim cietušas pa vienai neveiksmei - "Ventspils" novembrī ar 76:81 piekāpās "Liepāja"/"Triobet" spēlētājiem, bet "VEF Rīga" decembrī ar 86:89 piekāpās "Jēkabpils" vienībai.

Salīdzinājumā ar pagājušo sezonu abu komandu sastāvi piedzīvojuši būtiskas izmaiņas, turklāt vairāki spēlētāji pārgājuši pie principiālajiem pretiniekiem - pērnās sezonas "Ventspils" līderi Jānis Timma un Ronalds Zaķis šobrīd ir jau "VEF Rīga" nometnē, bet "Ventspils" sastāvā ir bijušais rīdzinieku kapteinis Kristaps Janičenoks.

Šī būs "VEF Rīga" komandas vienīgā šosezon LBL regulārajā sezonā plānotā mājas spēle, un tā risināsies Bauskā, jo valsts vicečempioni arī šosezon LBL mājas spēles neaizvada Rīgā, bet gan valsts reģionos. Zīmīgi, ka Bauska ir "VEF Rīga" galvenā trenera Nikolaja Mazura dzimtā pilsēta.

Uzvaras gadījumā "VEF Rīga" pakāpsies uz pirmo vietu LBL kopvērtējumā, bet, ja piedzīvos neveiksmi, viņi atkal atkritīs uz ceturto pozīciju, ievērojami apdraudot cerības regulāro sezonu noslēgt vismaz otrajā vietā.

Vēl vienā mačā LBL ietvaros trešdien spēkus samēros sacensību pastarīši - plkst.19.30 sāksies cīņa, kurā "Latvijas Universitāte" (LU) uzņems "Saldus" komandu.

Sezonas ievadā abas komandas ilgstoši bija bez uzvarām, bet pēdējā laikā sekmīgāk sacenšas LU vienība, kas nepilnu divu mēnešu laikā jau izcīnījusi četrus panākumus, turklāt trīs no tiem iepriekšējos četros mačos.

Šī abām komandām būs trešā savstarpējā tikšanās reize - pērnā gada 12.novembrī "Saldus" guva pirmo uzvaru sezonā, kad pieveica studentus ar 76:71, bet 21.decembrī LU pretiniekiem revanšējās ar 72:68.

Turnīra kopvērtējuma līderpozīcijā atrodas valsts čempione "Ventspils", kurai ir deviņas uzvaras desmit spēlēs, bet tai ar 14 panākumiem 17 mačos seko "Liepāja"/"Triobet". Vicečempione "VEF Rīga" ar četriem panākumiem piecās cīņās atrodas trešajā pozīcijā, "Jūrmala"/"Fēnikss" ar 13 uzvarām 17 cīņās ir ceturtā, "Jēkabpils" basketbolisti ar desmit panākumiem 19 cīņās ir piektie, bet pirmo sešinieku ar deviņām uzvarām 18 spēlēs noslēdz "Barons"/LDz.

"Jelgava" ar septiņām uzvarām 18 mačos atrodama septītajā vietā, apsteidzot "Valmieru", kuras rēķinā ir seši panākumi 18 cīņās. Tikmēr "Latvijas Universitātes" un "Saldus" rēķinā ir attiecīgi četras un divas uzvaras.

Kā ziņots, Latvijas U-18 izlases bāzes komanda, kuru iepriekš sauca "LMT Basketbola akadēmija", šīs sezonas LBL turnīrā, visticamāk, tā arī neiesaistīsies, jo komandai joprojām nav atrasts sponsors. Sākotnēji ieplānoto divu apļu vietā tā no janvāra cerēja sacensties vienā aplī. Līdz šīs situācijas atrisinājumam LBL turnīrā turpinās spēlēt desmit komandas.

Regulārajā čempionātā "VEF Rīga" ar "Ventspili" aizvadīs divas spēles, bet ar visām pārējām komandām spēlēs vienu apli izbraukumā. "Ventspils" vienība ar visām komandām izspēlēs divus apļus, bet pārējās komandas savā starpā sacentīsies četras reizes. Vietu kārtību noteiks uzvarēto spēļu procents.

Izslēgšanas turnīrā piedalīsies sešas komandas. Par trešo vietu cīņas ritēs līdz trim uzvarām, bet finālsērijā - līdz četrām.

Pagājušās sezonas "Aldaris" LBL finālā "Ventspils" ar 4-1 pārspēja "VEF Rīga", valsts čempionu titulu izcīnot pēc četru sezonu pārtraukuma un kopumā devīto reizi kluba pastāvēšanas vēsturē. Savukārt pie bronzas medaļām tika "Jēkabpils" basketbolisti, izcīnot pirmās godalgas kluba pastāvēšanas vēsturē.


    Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!