Latvijas basketbolā izlasē Eiropas 31. čempionātā basketbolā spēlē ne tikai skaistākās meitenes. Tā ir arī meitenes ar raksturu. Pēc grupu turnīra pirmajām divām spēļu kārtām četras komandas jau ir nodrošinājušas sev vietu nākamajā čempionāta posmā un šajā kvartetā ir arī Latvijas izlase.
To, ka mačs pret Izraēlu būs smags, varēja paredzēt jau iepriekš (Izraēlas labākajos klubos savulaik ir spēlējušas Gunta Baško un Liene Jansone un viņas jau nu vislabāk zināja, kas nāks pretī un ar kādu uzņēmību spēlēs), taču diezin varēja paredzēt, ka tas būs tik smags. It īpaši vēl pēc tik laba sākuma – 10:2 un 17:12 pēc pirmās ceturtdaļas. Iespējams, ka veiksmīgais sākums nedaudz atslābināja mūsu spēlētājas, turklāt dažām no viņām bija nelielas problēmas ar veselību un tāpēc mūsu izlases galvenais treneris Ainars Zvirgzdiņš otrās ceturtdaļas sākumā spēra riskantu soli – viņš citu pēc citas sūtīja laukumā rezervistes, kaut divas vai 5 minūtes, bet uzspēlēt dabūja 11 no 12 mūsu basketbolistēm. Kamēr Izraēlas izlasē piecas basketbolistes vispār neizgāja laukumā.

Tika nošauti uzreiz divi zaķi – daža laba no līderēm saprata, ka tikai ar maksimālu pašatdevi šīs pretinieces uzvaramas, kā arī, pietaupot pašu līderes, tika nokausētas pretinieču labākās spēlētājas. Spēles pēdējās minūtēs tam izrādījās izšķirīga nozīme. Lai nu kā, bet otro ceturtdaļu Latvijas izlase zaudēja ar 13:27 un sākās neatlaidīga pakaļdzīšanās. Tās laikā arī izpaudās Latvijas izlases meiteņu raksturs. Trešajā ceturtdaļā trīs reizes tika panākts neizšķirts, taču pretinieces atkal izvirzījās vadībā. Pēdējā ceturtdaļā Latvijas izlase pēc ilgāka laika nokļuva vadībā – 64:62, bet tad zaudēja sešus punktus pēc kārtas – 64:68. Atlika spēlēt mazāk par četrām minūtēm. Atlikušajā mača laikā mūsu meitenes uzvarēja ar 13:5!

Divus pēc kārtas trīspunktniekus iemeta komandas līdere Anete Jēkabsone-Žogota (24 no saviem 28 punktiem viņa guva otrajā puslaikā, turklāt astoņus – tieši pēdējās izšķirīgajās minūtēs!), vēl divus punktus guva Zane Eglīte – 72:68 (2:01 pirms beigām). 31 s pirms beigām Zane Tamane panāca 74:70, bet jau pēc 10 sekundēm Lirona Kohena trāpīja trīspunktnieku – 74:73. Gunta Baško 13 s pirms beigām iemeta vienu no diviem soda metieniem – 75:73. Izraēlas basketbolistes devās pēdējā uzbrukumā un...Eglīte 5 s pirms beigām pārtvēra pretinieču komandas labākās punktu guvējas (21) Liadas Suezas piespēli (nogurums!), bet 3 s pirms beigām iemeta abus soda metienus – 77:73!

"Man ne mirkli nebija šaubu, ka beigās uzvarēsim. Gan tad, gan bija mīnus desmit, gan tad, kad nepilnas četras minūtes pirms beigām zaudējām četrus punktus," tā pēc spēles teica Ainars Zvirgzdiņš un tā varēja teikt tikai treneris, kurš pilnība paļaujas uz savu komandu. Trenera pārliecība nonāca arī līdz meitenēm.

Čehija vakar pārliecinoši uzvarēja Turciju – 86:62 un šovakar (plkst. 22 pēc Latvijas laika) ar Eiropas čempionēm spēlēs mūsu izlase. Latvijas, Čehijas, Krievijas un Spānijas izlases jau ir nodrošinājušas sev vietu starp 12 labākajām komandām un grupu turnīra otro posmu sāks ar vismaz vienu uzvaru.

No B grupas, ar kuras trim pirmajām komandām būs jāspēlē mūsu meitenēm, tālāk jau tikusi Beļģija, Lietuvai un Vācijai ir pa vienai uzvarai, bet Rumānija abas pirmās spēles zaudēja. Maz ticams, ka šovakar Rumānija pārliecinoši pieveiks Beļģiju, tā visticamāk – bez beļģietēm pretī nāks arī Vācijas un Lietuvas izlases.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!