Foto: DELFI

Ministru kabinets šodien konceptuāli atbalstīja 1,2 miljonu eiro piešķiršanu Latvijas Basketbola savienībai (LBS) 2015.gada Eiropas čempionāta basketbolā grupu turnīra sarīkošanai Latvijā, lai gan galīgais lēmums šajā jautājumā tiks pieņemts septembrī.

Finanšu ministrija rosināja līdzekļus pārdalīt starp Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) rīcībā esošiem līdzekļiem, taču ministrijas valsts sekretāre Baiba Bāne aicināja saprast, ka, ja šos līdzekļus piešķirs, tas var ietekmēt citu ministriju budžetus.

Izglītības un zinātnes ministre Ina Druviete (V) gan atzina, ka nepiekrīt šādam ierosinājumam, jo brīvie līdzekļi var būt nepieciešami pedagogu samaksas nodrošināšanai. Viņa uzsvēra, ka šīs rezerves ir iespējamas, bet neesošas.

"Mēs noteikti lūgtu nepieļaut šādu apšaubāmu līdzekļu pārdali," teica Druviete.

Finanšu ministrs Andris Vilks (V) gan iebilda, norādot, ka šāds pasākums nav neparedzēts. "Tas nav neparedzēts notikums Latvijai, tas ir neparedzēts notikums Ukrainai," pauda ministrs. Viņš uzsvēra, ka IZM resursi ir - pietikšot gan čempionātam, gan pedagogu algām.

Valdība konceptuāli atbalstīja, bet aicināja abām ministrijām vienoties par finansējuma avotu.

Galīgo lēmumu valdība pieņems pēc 1.septembra, kad IZM būs zināms līdzekļu sadalījums.

Finansējums nepieciešams, lai iegādātos viena grupu turnīra rīkošanas licenci.

Līdzekļi tiks piešķirti, ja Starptautiskās Basketbola federācijas Eiropas nodaļa (FIBA Europe) pieņems lēmumu par sacensību sarīkošanu Latvijā. Turklāt uz Eiropas čempionāta basketbolā finālturnīra (''EuroBasket'2015'') rīkošanu var pretendēt tikai valstis, kuru basketbola izlase kvalificēsies dalībai finālturnīrā.

Ja Starptautiskās Basketbola federācijas Eiropas nodaļa 15.septembrī pieņems lēmumu par sacensību sarīkošanu Latvijā, līdz 30.septembrim ir jāveic iemaksa 50% vērtībā no licences vērtības, tas ir, 600 000 eiro. Otra summas puse jāiemaksā līdz nākamā gada 30.aprīlim.

Papildus organizatoram jārēķinās ar obligātajiem ieguldījumiem TV un informācijas tehnoloģiju infrastruktūrā, kā arī rīkošanas izmaksām, kas veido vēl aptuveni 1 000 000 eiro.

Kā uzsvērts IZM sagatavotajā informatīvajā ziņojumā, plānots piesaistīt privāto finansējumu no atbalstītājiem - aptuveni 100 000 eiro, tomēr, kā atzīst LBS, sacensību norise bez valsts un pašvaldības atbalsta nav iespējama. Plānota aptuveni 300 000 eiro piesaiste no Rīgas pilsētas pašvaldības.

Iepriekšējo divu Eiropas čempionāta finālturnīru basketbolā pieredze liecina, ka šim pasākumam ir ievērojams pozitīvs efekts uz rīkotājvalsts ekonomiku, ko nodrošina būtisks finanšu apgrozījuma pieaugums viesnīcu un restorānu servisa, kā arī ēdināšanas un pārtikas mazumtirdzniecības jomā.

Arī Sporta politikas pamatnostādnēs 2014.-2020.gadam atzīts, ka starptautisko sporta sacensību rīkošana Latvijā veicina ekonomikas attīstību, kā arī veicina Latvijas atpazīstamību pasaulē.

LBS prognozē, ka 2015.gada septembrī "EuroBasket'2015" Latvijā apmeklēs vismaz 5000 ārvalstnieku, tajā skaitā 200 sacensību dalībnieku, 500 plašsaziņas līdzekļu pārstāvju un vismaz 4300 skatītāju. LBS norāda, ka sacensību laikā ārvalstnieki Latvijā uzturēsies vismaz deviņas dienas, izmantojot naktsmītnes, ēdināšanas pakalpojumus, kā arī iegādājoties suvenīrus.

LBS prognozē, ka valsts budžets no sacensību apmeklētājiem sniegtajiem pakalpojumiem no pievienotās vērtības nodokļa saņems no 700 000 eiro līdz 1 200 000 eiro. Tāpat uzsvērtas Latvijas popularizēšanas iespējas, atgādinot, ka ''EuroBasket'2013'' spēles translēja 162 raidorganizācijas, sasniedzot 182 miljonu cilvēku lielu TV auditoriju, savukārt čempionāta oficiālai mājaslapai fiksēti 13,4 miljoni apmeklējumu.

Kopš 2007.gada Latvijā ir notikuši astoņi Eiropas jaunatnes čempionāti, kā arī pasaules U-19 čempionāts vīriešu komandām. 2009.gadā Latvijā notika arī Eiropas čempionāts basketbolā sievietēm.

Latvijas basketbolisti lielākajā daļā šo turnīru sasnieguši ļoti labus sportiskos rezultātus, sekmējot basketbola popularitāti.

LETA jau ziņoja, ka, ņemot vērā situāciju Ukrainā, FIBA Europe valde pieņēma lēmumu pārcelt Ukrainā paredzētā "EuroBasket'2015" rīkošanu uz citu vietu.

FIBA ir aicinājusi visas ieinteresētās nacionālās basketbola federācijas līdz 31.jūlijam iesniegt detalizētus pieteikumus rīkot visu "EuroBasket'2015" vai daļu no turnīra.

FIBA Europe ir mainījusi arī turnīra izspēles sistēmu, atceļot otrā posma turnīrus, kā rezultātā pirmajā posmā notiks četri grupu turnīri, katrā piedaloties sešām komandām - četras labākās no grupas kvalificēsies izslēgšanas spēlēm. Tās risināsies četrās kārtās - astotdaļfināls, ceturtdaļfināls, pusfināls un finālspēles.

"EuroBasket'2015" komandas cīnīsies ne tikai par medaļām, bet arī ceļazīmēm uz 2016.gada Olimpiskajām spēlēm Riodežaneiro.

Eiropas čempionāta finālturnīrs basketbolā vīriešiem ir otrs lielākais sporta pasākums Eiropā, un 2015.gadā tas būs viens no galvenajiem sporta notikumiem ne tikai Eiropā, bet arī pasaulē.

Eiropas čempionāts basketbolā nākamajā gadā notiks no 3.septembra līdz 20.septembrim, savukārt grupas turnīrs - no 2.septembra līdz 11.septembrim.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!