Foto: F64
Latvijas vīriešu basketbola izlases kodolu nākamā gada Eiropas čempionāta finālturnīrā veidos tie paši spēlētāji, kas izcīnīja ceļazīmi, uzsver valstsvienības galvenais treneris Ainars Bagatskis.

Kā ziņots, gados jaunā Latvijas izlase astoņos kvalifikācijas turnīra mačos tika pie piecām uzvarām, ieņemot trešo vietu apakšgrupā, un ar to bija pietiekami, lai kvalificētos nākamajā gadā Slovēnijā plānotajām finālsacensībām.

Bagatskis atzinis, ka pirms turnīra domājis par sešu uzvaru izcīnīšanu, bet tad bijuši cilvēki, kas par viņu smējās.

"Jā, pārbaudes spēles aizvadījām neveiksmīgi, dažbrīd mūs bremzēja pretinieku slavenie uzvārdi, un tas radīja bažas. Arī mani pašu ne viss apmierināja," portālā "Basket.lv" citēts treneris. "Kad vairāki aicinātie spēlētāji atteicās un Armands Šķēle saslima, komandā pazuda iekšējā konkurence. Spēlētāji trenējās nopietni, par attieksmi nekādu pārmetumu nevar būt, bet kaut kā mazliet pietrūka. Tomēr biju pārliecināts, ka ieguldītais darbs atmaksāsies."

"Pirmajā spēlē Bosnijā paši zaudējām, nevis pretinieki mūs pieveica. Neticējām, ka varam uzvarēt, un divas bērnišķīgas kļūdas pēdējā minūtē visu izšķīra. Tomēr spēles kvalitāte un sižets bija darījuši savu - sapratām, ka varam," teica treneris. "Rīgas spēle ar nīderlandiešiem vēl iznāca saraustīta, tomēr šaubu par uzvaru nebija. Pēc tam Tbilisi izturējām gan 10 000 skatītāju, gan meistarīgo pretinieku spiedienu un zaudējām tikai pēdējā sekundē. Sāpīgi, taču pārliecība bija nostiprinājusies, spēlētāji sāka vairāk uzticēties viens otram."

Bagatskis atgādināja, ka visi trīs zaudējumi tika piedzīvoti ar trīs punktu pārsvaru, un uzsvēra, ka komandai vēl ir, kur augt. "Kvalificēšanās finālturnīram ir visas komandas nopelns, tai pašā laikā neviens spēlētājs vēl nav sasniedzis maksimumu, daudzi var spēlēt pārliecinošāk un stabilāk."

"Pārmaiņus izvirzījās daudzi līderi. Vienā spēlē izcēlās vieni, nākamajā - citi, līdz ar to komandas spēle bija diezgan stabila un pretiniekiem bija grūti saprast, no kuru gaidīt lielākās briesmas. Ar tādām komandām grūti spēlēt," teica treneris. "Mūs sauc par metēju komandu, bet statistika liecina, ka esam veiksmīgi aizsargājušies, piespiežot pretiniekus uzbrukt ar zemu precizitāti. [Bosnijas un Hercegovinas izlases līderim Mirzam] Teletovičam pret mums bija grūti spēlēt, arī [Gruzijas līderi Zazu] Pačuliju pamocījām."

"Dairis [Bertāns] rāvās spēlēt, kaut arī ārsta ieteikumi bija piesardzīgi un sākumā varēja just, ka viņš četrus mēnešus bijis ārā no basketbola. Tomēr milzīgā enerģija, vēlēšanās palīdzēja kājai ātrāk sadzīt," Bagatskis slavēja spēlētāju attieksmi. "Andrejs [Šeļakovs] cīnījās ar savainojumu, taču palīdzēja, cik spēja. Iespējams, upurējot līgumu klubā. Divas cepures jānoņem viņu priekšā."

"Mārtiņš [Meiers] - nezinu, ko viņš pērn darīja klubā, bet izlasē Mārtiņš ilgi nebija tāds, kā bija pagājušajā gadā. Treniņos visu darīja ar maksimālu atdevi, bet bija pazaudējis spēles izjūtu, garšu. Ilgi gaidījām, Gruzijā nosēdinājām viņu malā, un pēc tam laukumā bija tas Meiers, kuru gaidījām. Malacis, ka nepadevās, cīnījās ar sevi un pierādīja, ka var," teica Bagatskis. "Komandā lomas bija sadalītas, taču tie, kuri spēlēja mazāk un noteikti nebija par to priecīgi, nekurnēja. Artūrs Bērziņš savas minūtes nostrādāja ar pilnu atdevu, Kaspars Vecvagars treniņos radīja konkurenci līderiem, nebaidoties uzņemties iniciatīvu. Ar laiku būs stabila vērtība izlasē."

Bagatskis uzsver, ka Latvijas izlase pēdējos gados ir augusi.

"Ar šo komandu strādāju trešo gadu un jūtu, kā puiši šai laikā auguši gan kā spēlētāji, gan kā cilvēki. Visiem katra sezona bijusi labāka par iepriekšējo, un ceru, ka arī jaunajā sezonā viņi būs svarīgas personas savu komandu mehānismā. Nedomāju, ka savā vecumā viņi iemācīsies ātrāk skriet un veiklāk driblēt, bet - kļūs pārliecinātāki, mierīgāki, nosvērtāki," teica treneris, uzsverot, ka nākamā gada Eiropas čempionātā izlases kodolu veidos tie basketbolisti, kuri izcīnīja ceļazīmi. "Vai visi būs ierindā - laiks rādīs. Treniņos labi sevi parādīja arī Mārtiņš Laksa un Oto Ošenieks, sezonas laikā droši vien pieteiksies vēl kāds jaunais."

Tomēr treneris uzsvēra, ka jautājumu par pieredzējušo spēlētāju iesaistīšanu līdz martam atstās žurnālistu un līdzjutēju ziņā. "Man tagad galva jau pilna ar kluba lietām."

"Ja būs iespējams, piesaistīsim labus spēlētājus, bet visiem jāsaprot, ka komandas intereses mēs stādam augstāk par personiskajām - izlasē nevar spēlēt tikai tāpēc, lai dabūtu labu līgumu," stāstīja Bagatskis. "Starp citu, šogad mums traucēja, ka trīs spēlētāji - Rihards Kuksiks, Rolands Freimanis un Andrejs Šeļakovs - bija bez līgumiem, jo neskaidrā nākotne nevar neiespaidot. Grūti koncentrēties. Ceru, ka nākamvasar visas problēmas tiks atrisinātas agrāk."

Kā ziņots, kvalifikācijas turnīra pirmajā spēlē Latvija izbraukumā ar rezultātu 84:87 sīvā cīņā zaudēja Bosnijas un Hercegovinas valstsvienībai, turpinājumā ar 85:70 savā laukumā pieveica Nīderlandi, trešajā cīņā ar 76:79 līdz ar beigu signālu izbraukumā piekāpās Gruzijai, bet pirmā apļa noslēgumā ar 89:53 sagrāva Rumāniju.

Otrā apļa pirmajā mačā Latvija ar 80:64 savā laukumā pieveica Bosniju un Hercegovinu, otrajā cīņā ar 86:81 smagā galotnē izbraukumā pārspēja Nīderlandi, turpinājumā savā laukumā ar 70:73 piekāpās Gruzijai, bet pēdējā mačā ar 85:77 izbraukumā uzvarēja Rumānijas valstsvienību.

Eiropas čempionāta finālturnīrā iekļuva katras grupas pirmo divu vietu ieguvējas, kā arī četras no sešām trešo vietu ieguvējām.

Savukārt finālturnīrs, kurā piedalīsies 24 komandas, no 2013.gada 4. līdz 22.septembrim notiks Slovēnijā. Apakšgrupu izloze tiks aizvadīta šī gada 18.novembrī.

Latvijas izlase finālturnīrā spēlējusi katru reizi kopš 2001.gada, bet pēdējās piecās sacensībās nav spējusi izkļūt no apakšgrupās, turklāt pērn zaudēja visās piecās aizvadītajās spēlēs.

Kā ziņots, nākamajā vasarā Eiropas čempionāta finālturnīrā spēlēs arī Latvijas sieviešu valstsvienība, kura to darīs piekto reizi pēc kārtas.

Gatavojoties Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīram, Latvijas vīriešu izlase kopumā aizvadīja deviņas pārbaudes spēles, kurās piedzīvoja septiņus zaudējumus, turklāt visas septiņas neveiksmes sekoja pēc kārtas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!