Piektdien, 26.novembris Viļņā (Lietuva), vismodernākajā multihallē Baltijas Valstīs, “Siemens arēnā”, oficiāli tika prezentēta SEB Baltijas Basketbola Līga (BBL). Savu atbalstu līgai pauda Lietuvas premjerministrs Algirdas Brazauskas un divu Baltijas Valstu prezidenti –Latvijas Republikas prezidente Vaira – Vīķe Freiberga un Igaunijas Republikas prezidents Arnolds Rītels.
Suminot SEB BBL iniciatorus un atbalstītājus, Baltijas Valstu līderi pauda cerību, ka basketbols kļūs par spēcinošo pavedienu triju Baltijas valstu attiecībās, vairojot savstarpējo sapratni, kā arī radot interesi par tuvākajiem kaimiņiem. Baltijas valstu līderi uzsvēra, ka kopīga basketbola līga ir lieliska iespēja veidot vienotu basketbola vēsturi.

Triju Baltijas Valstu līderi parakstīja SEB BBL basketbola bumbas un pasniedza tās Lietuvas Basketbola Līgas prezidentam Šarūnam Kliokys, SEB Austrumeiropas biznesa divīzijas vadītājam Matsam Kjēram, kā arī “Rubikon Eventus” padomes priekšsēdētājam, “Siemens Arēnas” īpašniekam un menedžerim, Dariusam Leščinkam.

“Lietuvas basketbolam šī līga nodrošinās iespēju pilnveidoties pat vēl straujāk nekā līdz šim, basketbolistiem tā nodrošinās papildus pieredzi starptautisko spēļu līmenī un skatītājiem tā būs iespēja vērot augsta līmeņa basketbolu” – sacīja Š. Kliokys.

“Šī līga ir dāvana Baltijas Valstīm no Skandināvijas SEB finansu grupas. Mūsu grupas bankas vēlas pēc iespējas plašāk iesaistīties sabiedriskajos projektos, publiskajās aktivitātēs un stiprināt savas attiecības visu Baltijas Valstu līmenī. Basketbols veicina attiecības, draudzību ne tikai biznesa aprindās, bet arī visās sabiedriskajās sfērās, kā arī apvieno visus lieliem mērķiem” teica SEB Austrumeiropas biznesa divīzijas vadītājs Mats Kjērs. Trīs SEB grupas bankas – “Vilniaus bankas”, Latvijas “Unibanka” un Igaunijas “Uhispank” ir kļuvušas par SEB BBL galvenajiem atbalstītājiem.

“Augsta līmeņa basketbols nav iespējams bez modernām spēļu arēnām, ļaujot baudīt spēli tūkstošiem basketbola piekritēju. Esmu gandarīts, ka ne tikai Viļņā ir šādas arēnas, bet arī Tallinā. Tuvākajā nākotnē arī Rīgā, tiks uzbūvēta šāda halle”, teica D. Leščinskas.

SEB BBL prezentācijas notika modernā arēnā, kuras celtniecība tika pabeigta tikai pirms četrām nedēļām un pieder vienai no lielākajām uzņēmumu korporācijām Lietuvā “Rubicon Group”. Šī arēna ir galvenais Lietuvas arguments cīņā par tiesībām organizēt 2007 gada Eiropas Čempionātu basketbolā.

SEB Baltijas Basketbola Līga notiks laika posmā no 2005. gada janvāra līdz aprīlim. Pēc diviem nacionālā čempionāta apļiem 10 spēcīgākās komandas – 5 no Lietuvas, 3 no Latvijas un 2 no Igaunijas veidos pirmo divīziju. Otrajā divīzijā piedalīsies atlikušās 14 komandas – 5 no Lietuvas, 4 no Latvijas un 5 no Igaunijas. Aprīlī “Siemens Arēnā” Viļņā, četras labākās komandas spēlēs „Final Four”, lai izcīnītu BBL čempiona titulu un savā starpā sadalītu līgas čempionāta balvu fondu.

Kārlis Muižnieks:

"Mēs Baltijas basketbola līgu gaidījām jau vismaz pāris gadus. Arī mūsu klubs aktīvi līdzdarbojās BBL tapšanā un mums tas nozīmēs vairāk spraigu, interesantu spēļu. Šīs līgas spēles noteikti piesaistīs lielāku skatītāju interesi, mēs, kā klubs kļūsim pievilcīgāki arī sponsoriem. Šāda līga ir nepieciešama, jo mēs esam trīs nelielas valstis, kuru starpā jau notiek spēlētāju apmaiņa – lietuvieši spēlē Latvijas klubos, Latvieši – Lietuvas un Igaunijas. Sportiskajā ziņā tas būs labs pārbaudījums – sezona būs garāka, smagāka – mēs varēsim novērtēt sevi uz tādu Lietuvas klubu, kā „Lietuvos Rytas” un „Žalgiris”, fona oficiālās spēlēs. BK Ventspils mērķis pirmajā BBL sezonā ir iekļūšana „Final Four”."

Roberts Štelmahers:

"Šeit Lietuvā, vismaz manā komandā („Lietuvos Rytas”) par gaidāmo BBL ir tikai pozitīvas atsauksmes un emocijas. Mums un skatītājiem būs vairāk interesantu un spraigu spēļu jaunajā „Siemens” arēnā. Lietuviešiem jau ir tikai divi tādi superklubi, mēs un „Žalgiris”, tādēļ būs interesanti uzspēlēt ar latviešiem. Arī sponsoriem tas varētu būt izdevīgi, jo tiek aptverts viss Baltijas tirgus. Tad jau redzēs, kādā līmenī tas viss būs noorganizēts, no tā lielā mērā ir atkarīgs, kā mēs – spēlētāji, jutīsimies."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!