Foto: DELFI
Divkārtējā valsts čempionvienība "Barons" nākamajā sezonā gatavojas atgriezties Latvijas Basketbola līgas (LBL) pirmajā divīzijā, pastāstīja komandas izpilddirektors Jānis Pormalis.

"Pašlaik aktīvi strādājam pie šī jautājuma un izskatām iespējas, kā mums potenciāli varētu izskatīties sastāvs," teica Pormalis, atzīstot, ka skaidrība būs līdz Jāņiem. "Latvijas Basketbola savienība (LBS) līdz tam būs definējusi nākamā gada nolikumu, bet mēs - apzinājušies kāda varētu izskatīties komanda un mērķi."

Kā ziņots, 2008. un 2010.gada valsts čempionvienība pagājušajā sezonā pirmoreiz spēlēja LBL otrajā divīzijā, kurā uzvarēja un nopelnīja tiesības atgriezties spēcīgāko komandu vidū.

Pormalis apstiprināja, ka galvenā trenera amatā paliks tikai 21 gadu vecais Mārtiņš Gulbis, kurš amatu ieņem kopš janvārī un savā karjerā vēl nav piedzīvojis nevienu zaudējumu.

"Esam nolēmuši, ka treneris paliks amatā, jo viņš pierādīja, ka, neskatoties uz jaunību, var kvalitatīvi vadīt treniņus un spēles," stāstīja Pormalis. "Tomēr nav izslēgts, ka atradīsim viņam labus padomdevējus un konsultantus kā šīs sezonas beigās, kad uz izslēgšanas spēlēm piesaistījām Ainaru Zvirgzdiņu, kurš vienībai deva daudz."

Savukārt no spēlētājiem pilnīgi skaidrs, ka vienībā paliks spēlējošais treneris Ilmārs Bergmanis.

Vairāki vidusmēra klubi jau izteikušies, ka nākamajā sezonā tiem varētu pietrūkt latviešu basketbolistu, jo LBL pirmo divīziju, visticamāk, papildinās "Jēkabpils" un "Barons" komandas.

"Ja spēlētāji, kas pašlaik spēlē, piemēram, Igaunijas čempionātā, kur līmenis nav augstāks, piekristu par adekvātu samaksu atgriezties Latvijā, tad minimāli, bet visas komandas varētu savākt sastāvu," secināja Pormalis. "Mūsu treneris analizēja šī gada "Swedbank" Latvijas Jaunatnes basketbola līgas (LJBL) A grupas finālspēles, secinot, ka tur nebija daudz spēlētāju, kas papildinās pieaugušo komandas."

Pagājušajā gadā, uzsākot spēlēšanu LBL otrajā divīzijā, "Barons" paziņoja par jauno basketbolistu audzināšanu, pārņemot savā pakļautībā vairākus Latvijas U-15 izlases spēlētājus, kas iepriekšējā vasarā sasniedza piekto vietu Eiropas Jaunatnes olimpiādē.

"Tie jaunie spēlētāji, kas mūsu sastāvā bija izturējuši līdz sezonas beigām, paliks komandā arī nākamajā sezonā. Ņemot vērā šīs sezonas līmeni un progresu, uzskatu, ka viņi varēs komandā spēlēt arī LBL pirmajā divīzijā," teica Pormalis.

"Barons" komandas izpilddirektors atzina, ka valstī ekonomiskajā ziņā nekas radikāli nav mainījies, tāpēc līdzekļus joprojām ir ļoti grūti piesaistīt.

"Visi redzam, ka Latvijā ekonomiskajā ziņā radikāli nekas nav mainījies. Uzņēmumi un privātstruktūras nestrādā ar peļņu, lai varētu to novirzīt sportam. Situācija nav viegla, bet jāmāk ar to sadzīvot, izveidojot komandu," teica Pormalis. "Galvenais ir maksimāli samazināt izmaksas un tur būtu jāpalīdz arī LBS, lemjot par fiksēto izmaksu samazināšanu vai ģenerālsponsora piesaistīšanu. Tas ir kopējs darbs, kas visiem jādara."

Tāpat Pormalis atzina, ka pagājušajā sezonā, spēlējot otrajā spēcīgākajā līgā, komandai finansiālajā ziņā nav izdevies neko iekrāt gaidāmajai sezonai.

"Basketbols ir tikai un vienīgi izdevumi nevis iekrājumi. Mūsu galvenais iekrājums bija spēlētāju progresēšana," stāstīja Pormalis. "Tāpat esam atraduši vēl vienu jaunu latviešu treneri, kas arī būs ieguvums basketbolam kopumā. Jāatgādina, ka arī Gundars Vētra un Ainars Bagatskis savu trenera karjeru sāka tieši "Baronā"."

Ja uzreiz pēc sezonas kā galvenais šķērslis "Barons" spēlēšanai LBL pirmajā divīzijā izskanēja problēmas ar zālēm, Pormalis atzina, ka situācija nav tik traka, kaut, protams, Rīgai pietrūkst zāles ar 2000-2500 skatītāju vietām.

"Rīgā LBL pirmajai divīzijai atbilst ne tikai "Arēna Rīga", Olimpiskais sporta centrs (OSC) un sporta nams "Daugava", bet arī Rīgas 49.vidusskolas un Hanzas vidusskolas sporta zāles," stāstīja Pormalis. "Izvēles iespējas būs, tomēr mums galvenais būs, lai zālē varētu arī trenēties, ne tikai aizvadīt spēles."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!