Foto: Zigismunds Zālmanis (NIKON)

"Aldaris" Latvijas Basketbola līgas (LBL) regulārā čempionāta spēlē trešdien "Barons"/LDz savā laukumā ar rezultātu 90:77 (24:16, 22:20, 24:20, 20:21) pārspēja "Valmieras" basketbolistus un svinēja trešo uzvaru pēc kārtas.

Pirmajā ceturtdaļā mājinieki tika pie 11 punktu pārsvara, ko spēja atjaunot arī otrajā ceturtdaļā. Tas komandai palīdzēja otrajā puslaikā droši kontrolēt laukumā notiekošo, pēdējās desmit minūtes sagaidot ar 14 punktu handikapu un atlikušajā laikā uzvaru nosargājot.

Ukrainis Dmitro Gļebovs uzvarētāju labā guva 21 punktu, bet par punktu mazāk iekrāja horvāts Mateo Kedžo. Tikmēr "Valmieras" rezultatīvākais spēlētājs ar 24 punktiem bija amerikānis Džastins Hērts.

Abas komandas līdz šim savstarpējos mačos uzvaras bija dalījušas uz pusēm - sezonas ievadā valmierieši savā laukumā bija pārliecinoši pārāki ar 81:58, bet pirms diviem mēnešiem "Barons"/LDz revanšējās ar 65:62.

Kaut iepriekšējās piecās LBL spēlēs valmierieši guvuši trīs uzvaras, no izslēgšanas spēļu zonas viņi joprojām atpaliek par četru panākumu tiesu. Tikmēr "Barons"/LDz pēc četru neveiksmju sērijas tagad uzvarējusi trīs LBL spēlēs pēc kārtas.

Citviet trešdien pirmo uzvaru trīs spēlēs izcīnīja "Jūrmala"/"Fēnikss", kas savu skatītāju priekšā ar 79:74 (16:21, 22:10, 19:14, 22:29) pārspēja "Jelgavu".

Pirmās ceturtdaļas izskaņā vadību pārņēma viesi, panākot piecu punktu pārsvaru, bet laukuma saimnieki nemainīgā vadībā atgriezās otrās ceturtdaļas vidū. Trešajā ceturtdaļā "Jūrmala"/"Fēnikss" komandai izdevās iekrāt 12 punktu handikapu, bet noslēdzošajā ceturtdaļā jelgavnieki strauji pietuvojās un četras minūtes pirms mača beigām zaudēja ar četriem punktiem. Pusotru minūti vēlāk "Jelgava" pietuvojās līdz divu punktu atstatumam, tomēr atlikušajā laikā savas iespējas atspēlēties neizmantoja.

Attiecīgi 14 un 13 punktus uzvarētāju labā guva Roberts Mednis un Mārtiņš Laksa, kura kontā arī 11 atlēkušās bumbas, bet jelgavnieku labā 14 punktus guva Dāvis Geks. Lietuviešu leģionārs Deniss Krestiņins tikmēr tika pie 12 punktiem un desmit bumbām zem groziem.

Šosezon kopvērtējumā daudz augstāk esošie jūrmalnieki uzvarējuši arī abās iepriekš aizvadītajās savstarpējās spēlēs, tomēr pēc 12 uzvaru sērijas LBL ietvaros iepriekš "Jūrmala"/"Fēnikss" bija cietusi divas neveiksmes.

Citās spēlēs trešdien vicelīderi "Liepājas"/"Triobet" uzņems valsts vicečempionus "VEF Rīga", bet "Jēkabpils" uzņems "Saldus" komandu.

Turnīra kopvērtējuma līderpozīcijā atrodas valsts čempione "Ventspils", kurai ir desmit uzvaras 11 spēlēs, bet tai ar 15 panākumiem 18 mačos seko "Liepāja"/"Triobet". "Jūrmala"/"Fēnikss" ar 14 uzvarām 19 cīņās ir trešā, "VEF Rīga" ar četriem panākumiem sešās spēlēs ir tikai ceturtā, bet 11 un desmit panākumi attiecīgi 20 un 19 cīņās ir "Barons"/LDz un "Jēkabpils" basketbolistiem.

"Jelgava" ar astoņām uzvarām 20 mačos atrodama septītajā vietā, apsteidzot "Valmieru", kuras rēķinā ir seši panākumi 20 spēlēs. Tikmēr "Latvijas Universitātes" un "Saldus" rēķinā ir attiecīgi piecas un divas uzvaras.

Kā ziņots, Latvijas U-18 izlases bāzes komanda, kuru iepriekš sauca "LMT Basketbola akadēmija", šīs sezonas LBL turnīrā, visticamāk, tā arī neiesaistīsies, jo komandai joprojām nav atrasts sponsors. Sākotnēji ieplānoto divu apļu vietā tā no janvāra cerēja sacensties vienā aplī. Līdz šīs situācijas atrisinājumam LBL turnīrā turpinās spēlēt desmit komandas.

Regulārajā čempionātā "VEF Rīga" ar "Ventspili" aizvadīs divas spēles, bet ar visām pārējām komandām spēlēs vienu apli izbraukumā. "Ventspils" vienība ar visām komandām izspēlēs divus apļus, bet pārējās komandas savā starpā sacentīsies četras reizes. Vietu kārtību noteiks uzvarēto spēļu procents.

Izslēgšanas turnīrā piedalīsies sešas komandas. Par trešo vietu cīņas ritēs līdz trim uzvarām, bet finālsērijā - līdz četrām.

Pagājušās sezonas "Aldaris" LBL finālā "Ventspils" ar 4-1 pārspēja "VEF Rīga", valsts čempionu titulu izcīnot pēc četru sezonu pārtraukuma un kopumā devīto reizi kluba pastāvēšanas vēsturē. Savukārt pie bronzas medaļām tika "Jēkabpils" basketbolisti, izcīnot pirmās godalgas kluba pastāvēšanas vēsturē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!