Foto: F64

Pēdējā laikā labi spēlējošā "Barons"/LDz komanda trešdien "Aldaris" Latvijas Basketbola līgas (LBL) spēlē viesos negaidīti zaudēja turnīra pastarītei "Ogre"/"Kumho Tyre", pārtraucot četru uzvarētu spēļu sēriju, savukārt "Jēkabpils" basketbolisti pēc četrām turnīrā zaudētām spēlēm beidzot atgriezās uz uzvaru takas.

"Barons"/LDz, kas pēdējo reizi LBL čempionātā bija zaudējusi februāra sākumā, pretinieku laukumā Ogrē cieta neveiksmi sīvā un mazrezultatīvā spēlē ar 53:55 (7:16, 17:15, 11:6, 18:18). Zaudējums samazināja rīdzinieku cerības iekļūt izslēgšanas spēlēs, kas pēc četrām iepriekšējām uzvarām, tostarp pret Latvijas vicečempioni "Ventspils", bija krietni uzlabojušās.

"Ogre"/"Kumho Tyre" vienības labā Lauris Mizis guva 12, bet Mārcis Vītols 11 punktus, kamēr "Barons"/LDz rindās ar 17 punktiem izcēlās Kristaps Gludītis, bet Artūrs Ausējs sameta 11 punktus.

Līdzīgajā cīņā laukuma saimnieki labāk nospēlēja pirmās ceturtdaļas beigas, kurās veica astoņu punktu izrāvienu un panāca 16:7. Savukārt neilgi pirms puslaika izskaņas "Ogre"/"Kumho Tyre" pārsvars jau pārsniedza desmit punktus 31:19. Atspēlēšanos "Barons"/LDz komanda sāka pēc atpūtas un nepilnas trīs minūtes pirms trešās ceturtdaļas beigām jau bija priekšā ar diviem punktiem (35:33).

Taču Ogres komandas basketbolisti nepadevās, atkal pārņēma vadību un pēdējā ceturtdaļā to vairs neatdeva, lai gan vairākkārt rezultāts bija neizšķirts. Arī pamatlaika pēdējās minūtes sākumā tablo rādīja līdzsvaru 53:53, bet uzvaru mājiniekiem nodrošināja Kārlis Apsītis, kurš 16 sekundes pirms beigām realizēja divpunktu metienu, palīdzot "Ogre"/"Kumho Tyre" komandai pārtraukt četru zaudējumu sēriju.

Abas komandas šosezon savā starpā līdz šai spēlei bija tikušās divas reizes, katrai izcīnot pa uzvarai pretinieku laukumā. "Barons"/LDz pārliecinoši uzvarēja ar 96:67, savukārt "Ogre"/"Kumho Tyre" panākumu guva pagarinājumā ar 86:85.

Tikmēr "Barons"/LDz tiešie konkurenti par vietu izslēgšanas spēlēs "Jēkabpils" savā laukumā ar 89:75 (18:20, 23:13, 25:17, 23:25) uzvarēja "Jelgavu", pretiniekus pārspējot pirmo reizi sezonā.

Laukuma saimniekiem lietuvietis Ronalds Rutkausks guva 28 punktus un izcīnīja 13 atlēkušās bumbas zem groziem, kamēr Rinalds Sirsniņš un Tailers Larsons sameta pa 14 punktiem katrs. Tikmēr "Jelgavas" labā Kristaps Pļavnieks guva 19, bet Augusts Šuļausks sameta 14 punktus.

Uzvaras pamatus "Jēkabpils" ielika otrajā ceturtdaļā, pēc tam vairs vadību neatdodot, lai gan vienubrīd sāncenši bija pietuvojušies sešu punktu attālumā.

Abām komandām šī bija trešā savstarpējā spēle turnīrā. Abos iepriekšējos dueļos ar piecu un sešu punktu pārsvaru uzvarēja "Jelgava", kas gan turnīrā kopumā spēlē sliktāk un trešdien piedzīvoja desmito zaudējumu pēdējos 11 mačos.

Tikmēr vēl vienā cīņā "Valka"/"Valga", kas arī pretendē uz vietu izslēgšanas spēlēs, grūtā cīņā viesos ar 82:79 (12:21, 22:8, 27:28, 21:22) uzvarēja vēl vienu pastarīti "Latvijas Universitāti" (LU).

Latvijas Igaunijas robežpilsētas komandā Jurijs Aleksejevs un Edgars Krūmiņš sameta pa 24 punktiem katrs, bet Mārtiņš Berķis guva 17 punktus. LU komandā rezultatīvākais ar 23 punktiem bija Linards Jaunzems.

"Valka"/"Valga" spēli sāka neveiksmīgi, nokļūstot iedzinējos ar desmit punktiem, taču otrajā ceturtdaļā atguvās un ar deviņu punktu izrāvienu ieguva vadību, pēc puslaika esot priekšā ar 34:29. Trešajā ceturtdaļā viesi sasniedza arī desmit punktu pārsvaru, tomēr LU basketbolisti cīnījās līdz galam un pirms pēdējā spēles nogriežņa zaudēja vairs ar četriem punktiem. Spēles beigas bija saspringtas, tomēr veiksmīgāki bija "Valka"/"Valga" basketbolisti, sagādājot pretiniekiem astoto zaudējumu pēc kārtas, bet paši izcīnot svarīgu uzvaru cīņā par izslēgšanas spēlēm, jo šai vienībai katra spēle ir divkārt vērta, jo tā LBL turnīrā aizvada vien divus apļus.

Abas komandas šosezon bija spēkojušās vienu reizi, kad uzvaru savā laukumā arī sīvā cīņā ar 76:72 izcīnīja "Valka"/"Valga" komanda, kad to vēl vadīja Varis Krūmiņš, taču viņu februāra sākumā galvenā trenera amatā nomainīja Juris Umbraško.

LBL turnīra tabulā līdere ar 12 panākumiem 15 mačos ir "VEF Rīga", kas sestdien līderu duelī ar 92:80 uzvarēja "Ventspili". Otrajā pozīcijā esošajai "Valmierai"/ORDO ir 22 uzvaras 28 spēlēs, bet "Ventspils" vienībai ir par panākumu mazāk, taču tā arī aizvadījusi par vienu maču mazāk.

Tikmēr 20 uzvaras 28 mačos ir "Liepāja"/"Triobet" kontā, kurai ar 16 panākumiem 29 spēlēs piektajā vietā seko "Jūrmala"/"Fēnikss". Sesto vietu, kas regulārā čempionāta noslēgumā vēl garantēs iekļūšanu izslēgšanas spēlēs, ieņem "Jēkabpils", kas guvusi 14 uzvaras 26 spēlēs, bet septītajā pozīcijā ar deviņiem panākumiem 18 spēlēs atrodas "Valka"/"Valga".

Desmit uzvaras 27 spēlēs ir "Barons"/LDz komandai, "Jelgavai" ir astoņi panākumi 29 spēles, "Ogre"/"Kumho Tyre" tikusi pie piecām uzvarām 28 mačos, bet LU ir par vienu panākumu mazāk, taču viņiem ir arī viena spēle mazāk nekā tuvākajiem konkurentiem.

Šajā sezonā deviņas komandas, ieskaitot "Ventspili", savā starpā izspēlēs četrus apļus, bet divas - "VEF Rīga" un "Valka"/"Valga" - ar visiem pretiniekiem spēlēs katra divas reizes. Izslēgšanas turnīrā piedalīsies sešas labākās komandas.

LBL reglamentā ieviesta viena izmaiņa saistībā ar finālsērijas izspēli. Tā ritēs līdz četrām uzvarām, pirmās divas spēles notiks tās komandas laukumā, kas pamatturnīrā ieņēmusi augstāku vietu, divas nākamās - pie pretiniekiem, bet nepieciešamības gadījumā pārējās spēles pēc sistēmas 1-1-1.

Pagājušā gada pavasarī "VEF Rīga" pēc gada pārtraukuma triumfēja Latvijas čempionātā, finālsērijā ar 4-2 pieveicot pērno čempioni "Ventspili".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!