Foto: AP/Scanpix

Svētdien, 17.februārī, 50.dzimšanas dienu svin visu laiku izcilākais basketbolists, "viņa gaisība" ("His Airness") - Maikls Džordans.

Maikls Džefrijs Džordans karjeras laikā sešas reizes kopā ar Čikāgas "Bulls" izcīnīja NBA čempiona titulu un visas šīs sešas reizes tika atzīts par finālsērijas vērtīgāko spēlētāju. Džordans piecas reizes saņēmis NBA sezonas vērtīgākā spēlētāja balvu, 14 reizes piedalījies "Zvaigžņu spēlē", desmit sezonas bijis līgas rezultatīvākais spēlētājs, utt. – viņam pieder vairāki desmiti NBA rekordu, kuri līdz šim nav pārspēti un daudzus no tiem, visticamāk, tuvākajā laikā nevienam tā arī neizdosies pārspēt.

1993.gadā pēc sava trešā NBA titula Džordans aizgāja no basketbola, 1995.gadā atgriezās, un 1996.gadā ar "Bulls" komandu izcīnīja ceturto titulu karjerā. Arī nākamos divus gadus "Bulss" kopā ar Džordanu palika nepārspēti līgā, un pēc sestā čempionu titula Džordans otro reizi aizgāja no basketbola. Džordana otrā atgriešanās basketbolā notika 2001.gadā 38 gadu vecumā, kad viņš pievienojās Vašingtonas "Wizards", bet 2003.gadā viņš pielika punktu basketbolista karjerai uz visiem laikiem.

Godinot "Viņa Gaisību" 50.dzimšanas dienā, var izveidot ne tikai TOP50 vai TOP100, bet pat kādu TOP1000, jo katra no viņa vairāk nekā 1000 spēlēm bija šovs desmitiem tūkstošiem skatītāju arēnās un miljoniem pie televizoru ekrāniem. Portāls "Delfi" piedāvā savu TOP 10 ar "Viņa Gaisības" karjeras spožākajiem mirkļiem.

Karjeras rezultativitātes rekords


Foto: AP/Scanpix/LETA

1990.gada 28.martā Čikāgas "Bulls" aizvadīja maču viesos pret Klīvlendas "Cavaliers", kuru iepriekšējā sezonā Džordans&co bija uzvarējis "play off" pirmajā kārtā.

Jau spēles sākumā līdzjutēji ar skaļiem svilpieniem centās Džordanu izsist no līdzsvara, taču tas deva pretēju efektu - viņa kontā 69 punkti, 18 atlēkušās bumbas, sešas rezultatīvas piespēles un četras pārtvertas piespēles. "Bulls" mačā uzvarēja pagarinājumā ar 117:113.

Lidojums, kas kļūst par firmas zīmi


Foto: Publicitātes foto

1986.gada NBA Zvaigžņu spēlē "slam dunk" konkursā uzvarēja Atlantas "Hawks" zvaigzne Dominiks Vilkinss, bet Džordans palika otrais. Nākamajā gadā Vilkinss traumas dēļ nepiedalījās "slam dunk" konkursā, un Džordans tajā uzvarēja. Bet 1988.gada "slam dunk" konkurss Zvaigžņu spēlē tiek uzskatīts par vienu no visu laiku aizraujošākajiem un intriģējušākajiem - finālā Džordans pārspēj Vilkinsu.

Džordana lidojums "slam dunk" konkursā no soda metiena līnijas vēlāk kļuva arī par viņa zīmola firmas zīmi.

Gripa nav šķērslis


Foto: AP/Scanpix

1997.gada NBA fināla piekto spēli Čikāgas "Bulls" līdzjutēji gaidīja ar bažām, bet tā kļuva par vienu no visu laiku apbrīnojamākajām Džordana karjerā.

Džordans pirms spēles izbraukumā sasirga ar gripu, Skotijs Pipens bija guvis nelielu savainojumu, savainots bija arī Deniss Rodmens, bet sliktā sportiskā formā pēc smagas traumas izārstēšanas bija vēl viens tobrīd no "Bulls" pamatsastāva spēlētājiem Braians Viljamss.

Tomēr mačā visu slogu iznesa Džordans, kurš tomēr izlēma doties laukumā, lai gan daudz spēka bija atstāts cīņā ar gripu. Spēli Džordans aizvadīja ar ievērojami paaugstinātu temperatūru, viņa organisms cīņas laikā stipri atūdeņojās un pēc beigu signāla viņš laukumu atstāja burtiski ar pēdējiem spēkiem.

"Bulls" mačā uzvarēja ar 90:88, Džordans guva 38 punktus, izcīnīja septiņas atlēkušās bumbas, izdarīja piecas rezultatīvas piespēles un pārķēra trīs pretinieku piespēles. "Bulls"' ar uzvaru viesos izvirzījās vadībā finālsērijā 3-2 un nākamajā mačā savās mājās izcīnīja arī čempionu titulu.

Ceļā pēc pirmā titula


Foto: AP/Scanpix

1991.gada finālu "Bulls" iesāka ar zaudējumu, un Čikāgas līdzjutēji jau atkal sāka skumji prātot, ka NBA tituls jāatliek vēl uz gadu, jo pretinieki Losandželosas "Lakers" ar Maģisko Džonsonu ierindā rādīja labāku sniegumu.

Tomēr savādākās domās bija Džordans, kurš iedvesmoja visu komandu. "Bulls" uzvarēja sērijas otro spēli 107:86, bet epizode no šī mača ir iekļuvusi ne tikai Džordana karjeras, bet visas NBA vēstures spilgtāko mirkļu sarakstā.

Pēc šīs spēles "Bulls" uzvarēja vēl trīs mačus un pirmo reizi karjerā izcīnīja NBA titulu.

The Shot

Foto: AP/Scanpix

1989.gadā "play off" pirmajā kārtā "Bulls" ar 3-2 pieveica Klīvlendas "Cavaliers", sagādājot toreiz vienu no lielākajām sensācijām.

Izšķirošajā, piektajā spēlē Klīvlendā viss izšķīrās pēdējās sekundēs. Sešas sekundes pirms beigām Džordans panāca viena punktu vadību "Bulls" (99:98), bet Kregs Īlo trīs sekundes pirms beigu signāla guva divus punktus un piecēla kājās visu Klīvlendas arēnu (100:99). Tomēr pēdējo vārdu mačā teica "Bulls" un Džordans, kura metiens vēlāk ieguva iesauku "The Shot".

Pēdējais metiens 'Bulls' sastāvā


Foto: AP/Scanpix

1998.gada finālsērija starp "Bulls" un Jūtas "Jazz" kļuva par vienu no aizraujošākajām NBA vēsturē, bet Džordana čempiona titula vērtais metiens iekļuva vēsturē.

Sestās finālsērijas izšķirošajos mirkļos Džordans atņēma bumbu Karlam Melounam, bet nākamajā uzbrukumā dažas sekundes pirms pamatlaika beigām guva uzvaru nesošos punktus - 87:86.

Džordanam tie bija pēdējie punkti "Bulls" rindās viņa karjerā.

Trīspunktu metienu šovs


Foto: AP/Scanpix

1992.gada finālsērijas pirmo spēli NBA fani gaidīja ar īpašu sajūsmu, jo savā starpā tikās divas zvaigznes un publikas mīluļi - Džordans un Klaids Drekslers (Portlendas "Trail Blazers").

Taču pirmajā spēlē pilnībā visus aplausus un slavas dziesmas izpelnījās Viņš - Džordans. Vēl otrajā ceturtdaļā "Trail Blazers" bija vadībā ar 45:44, taču tad "Bulls" ar izrāvienu 22:6 panāca 66:51, kas pilnībā salauza pretinieku pretestību. Džordans pirmajā puslaikā iemeta sešus trīspunktniekus un guva 35 punktus (abi rādītāji joprojām ir NBA rekords). Otrajā puslaikā, kad mača liktenis bija praktiski izšķirts, Džordans guva tikai četrus punktus.

Pēc sestā iemestā tālmetiena Džordana parādītās emocijas vēlāk kļuva par vienu no finālsērijas raksturojošajām epizodēm.

Pirmā īstā atgriešanās


Foto: AFP/Scanpix

1995.gadā 18.martā Džordans ar kodolīgu preses relīzi ("I'm back") paziņoja par savu atgriešanos basketbolā.

Nākamā dienā viņš izgāja laukumā pret Indianas "Pacers" ar 45.numuru uz krekla, bet īstā Džordana atgriešanās notika vēl pēc vairākām dienām Ņujorkā - viņa iemīļotajā "Madison Square Garden" arēnā. Spēlē pret "Knicks" Džordans guva 55 punktus un kļuva par spēles galveno varoni, lai gan uzvaras punktus guva cits basketbolists.

Kā ierasts, izšķirošie metieni "Bulls" rindās tika uzticēti Džordanam, pret ko arī "Knicks" treneri centās atrast "zāles". Taču Džordans, kurš vienmēr uzņēmies iniciatīvu un reti kad sarūgtinājis šādos brīžos, pārsteidza visus - pēc izspēles viņš atdeva piespēli zem groza nepiesegtajam Bilam Veningtonam, kurš trieca bubmu grozā no augšas. Pēc mača žurnālisti ļoti raksturīgi apzīmēja notikušo spēli - "Viņš ir atgriezies". 

Dream Team'92

Foto: AP/Scanpix

Starptautiskā Olimpiskā komiteja un Starptautiskā Basketbola federācija (FIBA) pirms 1992.gada olimpiskajām spēlēm deva "zaļo gaismu" piedalīties Olimpiādē arī NBA profesionāļiem, tādējādi ASV izlase uz Barselonu varēja vest savu īsto "Dream Team".

Deivids Robinsons, Patriks Īvings, Lerijs Bērds, Skotijs Pipens, Klaids Drekslers, Karls Melouns, Džons Stoktons, Kriss Malins, Čārlzs Bārklijs, Maģiskais Džonsons, Kristians Leitners un Maikls Džordans pretiniekiem Barselonā nedeva nekādas iespējas un zelta godalgu ieguvēji praktiski bija zināmi pirms pašas Olimpiādes.

Džordanam tas bija otrais olimpiskais zelts, jo 1984.gadā savā dzimtenē viņš piedalījās olimpiskajās spēlēs vēl pirms savas NBA karjeras uzsākšanas.

Šī nav tava māja


Foto: AP/Scanpix

90.tos gados NBA viens no labākajiem aizsardzības spēlētājiem bija Dikembe Mutombo, kurš bija slavens ar savu meistarību bloķēt metienus.

Bieži pēc bloķētiem metieniem Mutombo pakustināja pirkstu un vēl noteica, ka "šī ir mana māja" un "tikai ne manā mājā". Ilgi šo "māju" ieņemt nespēja arī Džordans, bet 1997.gada 13.maijā arī šo "cietoksni" ieņēma "Basketbola Dievs". Džordans pēc "slam dunk" pāri Mutombo rokām pakustināja pirkstu, atgādinot pretiniekam par viņa imidžu. Tiesneši gan Džordanu "aplaimoja" ar tehnisko piezīmi par šo gājienu, taču tas bija tā vērts.

"Viņam vajadzēja tik ilgu laiku, lai pār manām rokām triektu bumbu grozā. Kad viņš to beidzot izdarīja, viņš man sejā pakratīja pirkstu. Es tad teicu "Maik, tev tas beidzot izdevās, bet taču prasīja tik daudz laika."," vēlāk šo epizodi atcerējās Mutombo.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!