Foto: LETA
Latvijas Basketbola savienības (LBS) valdes sēdē trešdien pieņemts lēmums no amata atbrīvot finanšu direktoru Arvīdu Grigaļāviču, paziņoja LBS prezidents Valdis Voins. LBS valde gan nav apspriedusi LBS ģenerālsekretāra Edgara Šnepa rīcību, lūdzot bijušajam izlašu direktoram Mārim Jučmanim veikt ziedojumu.

Jau vēstīts, ka LBS pāršalcis nopietns skandāls. Bijušais Latvijas izlašu direktors Jučmanis vērsies Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā (KNAB), vainojot LBS vadību ar tās ģenerālsekretāru Šnepu priekšgalā šantāžā un mēģinājumos izspiest Ministru kabineta piešķirto prēmiju par izciliem sasniegumiem sportā pēc Latvijas 3x3 izlases panākumiem. Jučmanis publicēja saraksti ar Šnepu, kurā LBS ģenerālsekretārs aicināja viņu ieskaitīt ziedojumu LBS.

Savukārt LBS uzsver, ka Jučmanis pēc darba beigšanas šajā organizācija atstājis 53 471,78 eiro lielu finanšu pārtēriņu. Tieši finanšu pārtēriņa jautājums tika skatīts LBS slēgtajā valdes sēdē, bet skandāla otrs jautājums šoreiz netika pētīts. Plānots, ka 19. martā notiks vēl viena LBS valdes ārkārtas sēde, uz kuru būs uzaicināts Jučmanis un kurā tiks skatīta "īsziņu lieta".

"Ārkārtas valdes sēdē izskatījām jautājumu par finanšu līdzekļu pārāk lielu izlietojumu, kas radās no nacionālās izlases sagatavošanas un dalības Eiropas čempionātā. Uzklausījām finanšu direktora atskaiti par to un līdzekļiem, kas bija pieejami izlašu direktoram un kas tika iztērēti un pārtērēti," skaidroja Voins.

"Valde pēc divu stundu diskusijām pieņēma lēmumu veikt iesniegto rēķinu auditu. Tiks izskatīti rēķini, kas iesniegti pēc noteiktā laika posma, kas radīja pārtēriņu. Tad arī tiks secināts, kurš ir termiņa kavētājs un kurš ir vainīgs," turpināja LBS prezidents. "Valde šodien pieņēma lēmumu pārtraukt darba attiecības ar finanšu direktoru. LBS ir nopietnas pretenzijas par finanšu apriti."

"Mēs izsūtījām uzaicinājumu Jučmaņa kungam, lai mēs varēt pieņemt lēmumu par finanšu izlietojumu. Savukārt Šnepa un Jučmaņa jautājumā ir divas sadaļas – juridiskā un ētiskā," norāda Voins. LBS prezidents uzsver, ka juridisko apsketu ir jāvērtē tiesībsargājošām iestādēm, bet ētisko 19. martā skatīs LBS valde. "Ja tāds gadījums apstiprināsies, tāds komunikācijas stils nav pieļaujams."

Lai gan publiskā telpā jau publicētas Šnepa sūtītās īsziņas un Šneps bija klāt LBS valdes sēdē, LBS vadība ģenerālsekretāram pat nav jautājusi par šo īsziņu patiesumu.

LBS prezidents apstiprināja, ka organizācija nav saņēmusi rakstisku vai mutisku apstiprinājumu Jučmaņa iesniegumam, tikai tik daudz, cik izskanējis publiskā telpā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!