Augot basketbolistu meistarībai, jārēķinās ar to, ka spēlētāju apdrošināšana izmaksās vairāk, pirms izšķirošajām Pasaules kausa izcīņas kvalifikācijas turnīra spēlēm sacīja Latvijas Basketbola savienības (LBS) prezidents Valdis Voins, kurš bija priecīgs, ka valstsvienības sastāvā izdevies sakopot šobrīd labākos spēlētājus.

Latvijas vīriešu basketbola valstsvienības kandidāti turpina gatavoties Pasaules kausa izcīņas kvalifikācijas turnīra trešā posma spēlēm izbraukumā ar Zviedrijas un Ukrainas izlasēm. Pirms tam 25. jūnijā Latvijai būs pārbaudes spēle pret Krieviju. Valstsvienības sastāvā šobrīd ir iekļauti gandrīz visi labākie spēlētāji, izņemot Kristapu Porziņģi, kurš ārstē savainojumu. Tomēr LBS nācās patērēt savu budžetu, jo spēlētāju apdrošināšanas summa šogad tikai nedaudz atpalika no tās, kas bija jāmaksā pirms "Eurobasket 2017" turnīra, un toreiz sastāvā bija Porziņģis.

"Apdrošināšanas summa bija diezgan nozīmīga Latvijas Basketbola savienībai. Tā nebija tik liela kā pirms "Eurobasket 2017". Tomēr jārēķinās, ka mūsu spēlētāji kļūst meistarīgāki un vērtīgāki, tāpēc viņi ir jāapdrošina pret savainojumiem. Ir jāiegulda, lai treneri un līdzjutēji nevarētu pārmest, kāpēc neesam labākajā sastāvā," uzsvēra Voins. "Šoreiz nav diskusijas par tiem, kas spēlē, kas nespēlē. Visi labākie būs klāt."

Dāvim Bertānam pēc sezonas Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) klubā Sanantonio "Spurs" nebija skaidrs, vai viņš varēs pārstāvēt izlasi tieši apdrošināšanas jautājumu dēļ, tomēr pagājušās nedēļas sākumā viņš saņēma "zaļo gaismu: .

"Ir prieks būt atkal šajā zālē un izlases formā. Dabūju ilgu laiku atpūsties, līdz jūnija sākumam, bet vakar biju ļoti priecīgs atkal treniņā uzspēlēt basketbolu. Pagājušajās nedēļas sākumā saņēmu informāciju, ka viss ar apdrošināšanu ir nokārtots. Paldies LBS, kas to visu nokārtoja, jo man vienmēr ir svarīgi spēlēt izlasē," uzsvēra Bertāns.

Pirmdien un otrdien komandas ierindā bija 12 spēlētāji – Jānis Blūms, Dāvis Lejasmeiers, Artūrs Žagars, Kaspars Vecvagars, Rihards Lomažs, Artūrs Ausējs, Artis Ate, Dāvis Bertāns, Rolands Šmits, Andrejs Gražulis, Mārtiņš Meiers un Anžejs Pasečņiks. Itālijas čempions Dairis Bertāns un vicečempions Ojārs Siliņš, kā arī Grieķijas vicečempions Jānis Strēlnieks komandai pievienosies nedēļas beigās. Lietuvā tikko 4. vietu izcīnījušais Žanis Peiners otrdien izgāja veselības pārbaudi. Jāņa Timmas grafiks atkarīgs no tā, kā veiksies Spānijas čempionāta finālsērijas pēdējās spēlēs. Savukārt Rodions Kurucs izlasei nepievienosies, jo viņam šonedēļ gaidām NBA drafts, bet Aigars Šķēle palūdza, lai viņu šoreiz neiekļauj sastāvā. Savukārt Ronalds Zaķis, Rolands Freimanis un Rinalds Mālmanis varētu tikt uzaicināti tikai nepieciešamības gadījumā.

"Mums priekšā ļoti, ļoti svarīgas spēles. Mēs visi jau redzējām, kāds ir šo komandu spēks, turklāt zviedri uzvarēja arī Turciju. Mēs gaidāmajām spēlēm pieiesim nopietni. Nebūs nekāda pastaiga un pieliksim visas pūles, jo nepieciešams gūt pēc iespējas vairāk uzvaru. Šoreiz ir garāks sagatavošanās posms, lai arī vēl vairāki vadošie spēlētāji iztrūkst. Līgo dienā būsim optimālajā sastāvā. Lielākā daļa spēlētāju joprojām ir spēļu ritmā un nevajadzēs daudz laika ieskrieties," stāstīja galvenais treneris Arnis Vecvagars.

"Izbraukuma cīņas būs nopietnas, pretinieki kļuvuši stiprāki un jaudīgāki, bet tas nemaina uzdevumu – tikšanu uz Pasaules kausu," turpinājumā teica Voins. "Pārbaudes spēlē pret Krieviju uz rezervistu soliņa redzēsim arī Kristapu Porziņģi, kas būs labs fons. Izdarīts ir viss, lai komanda tiktu uz Pasaules kausu."

Savukārt izlases kapteinis Jānis Blūms bija priecīgs par to, ka izlasē sapulcēti spēcīgākie spēlētāji, kas šobrīd pieejami. "Mēs paši saprotam, ka šīm divām spēlēm likme ir ļoti augsta, tāpēc centīsimies sagatavoties pēc iespējas labāk. Esam profesionāļi un darīsim visu, lai uzvarētu šīs spēles," viņš uzsvēra.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!