Foto: AFP/Scanpix

Latvijas basketbolista Dāvja Bertāna pārstāvētā Vitorijas "Laboral Kutxa" komanda no Spānijas ULEB Eirolīgas finālturnīra pusfinālā piektdien ar 77:88 (15:23, 25:18, 17:14, 15:17, 5:16) pagarinājumā piekāpās Turcijas komandai Stambulas "Fenerbahce".

Tikmēr otrā pusfināla spēlē Maskavas CSKA ar rezultātu 88:81 (23:12, 24:25, 21:22, 20:22) uzveica citu Krievijas komandu Krasnodaras "Lokomotiv-Kubaņ", kas būs Vitorijas vienības pretiniece cīņā par sacensību bronzas godalgām.

Lielāko daļu no spēles "Laboral Kutxa" atradās iedzinējos, taču ceturtajā ceturtdaļā ieguva nelielu pārsvaru, ko gan pamatlaika pēdējā minūtē izsēja. Pagarinājumā jau pārāki bija Stambulas komandas basketbolisti, kuri svinēja uzvaru ar 88:77.

Bertāns šajā mačā laukumā pavadīja 24 minūtes un 20 sekundes, kuru laikā guva divus punktus. Latvietis iemeta vienu no diviem divpunktu metieniem, bet aizmeta garām trīs tālmetienus.

Tāpat viņam divas atlēkušās bumbas, viena rezultatīva piespēle, viena kļūda, viena pārtverta bumba, trīs piezīmes un divi izprovocēti pārkāpumi, kas deva nulle efektivitātes punktus.

Rezultatīvākais latvieša pārstāvētajā komandā bija Jannis Burusis, kurš guva 22 punktus un savāca desmit bumbas zem groziem, bet 19 punktus iemeta Dariuss Edamss, kuram arī septiņas rezultatīvas piespēles.

Savukārt pretiniekiem ar 18 punktiem un sešām atlēkušajām bumbām atzīmējas Bogdans Bogdanovičs, bet 15 punktus guva Luidži Datome.

Bertāns spēli iesāka starta pieciniekā, taču tas netraucēja "Fenerbahce" komandai maču uzsākt ar 13 punktu izrāvienu. Tiesa, turpmākajās četrās minūtēs Spānijas komanda atspēlējās un pietuvojās līdz divu punktu deficītam (13:15), taču pēc tam atkal iniciatīvu pārņēma turki, pirmo ceturksni noslēdzot ar 23:15 savā labā.

Otrās ceturtdaļas sākumā "Laboral Kutxa" sāka dzēst Stambulas kluba pārsvaru, taču trīsarpus minūtes pirms puslaika beigām tas atkal sasniedza astoņus punktus (35:27). Tomēr Vitorijas basketbolisti nepadevās un pirms pārtraukuma panāca 40:41.

Trešajā ceturksnī notika sīva cīņa par vadību, un "Laboral Kutxa" pirms ceturtā mača nogriežņa panāca 57:55 savā labā. Ceturtās ceturtdaļas pirmajā minūtē Burusis pievienoja vēl piecus punktus savam kontam, tādējādi Vitorijas komanda atradās vadībā jau ar rezultātu 62:55. Arī turpinājumā neliels pārsvars piederēja latvieša pārstāvētajai komandai, bet 48 sekundes pirms pamatlaika beigām Datome ar tālmetienu panāca 70:71.

Edamss 13 sekundes vēlāk iemeta vienu no diviem soda metieniem, bet 25 sekundes pirms finālsvilpes Konstantīns Sluks panāca neizšķirtu. Ja ceturtās ceturtdaļas otro pusi Bertāns vēroja no rezervistu soliņa, pēdējā sekundē viņš atkal tika laists laukumā, palīdzot nosargāt neizšķirtu 72:72.

Līdz ar to pirmo reizi kopš 2010.gada finālista noskaidrošanai bija nepieciešams papildlaiks. Tajā laukumā dominēja "Fenerbahce" basketbolisti, bet Bertāns šajā piecminūtē guva savus vienīgos punktus mačā, kad divas minūtes pirms pagarinājuma beigām panāca 76:83. Mačā uzvaru ar 88:77 svinēja Stambulas klubs, kas finālā spēkosies pret CSKA un mēģinās revanšēties par pērn bronzas mačā piedzīvoto zaudējumu.

Bertāns ir pirmais latviešu spēlētājs, kurš iekļuvis Eirolīgas finālsacensībās, kopš to 16 gadus organizē Eiropas Basketbola līgu savienība (ULEB). Iepriekšējo reizi Gundars Vētra CSKA komandas sastāvā 1996.gadā sasniedza FIBA rīkotās Eirolīgas finālčetrinieku.

Ceļā uz finālčetrinieka turnīru "Laboral Kutxa" ceturtdaļfinālā ar 3-0 uzveica Grieķijas komandu Atēnu "Panathinaikos", kamēr "Fenerbahce" ar tādu pat rezultātu pieveica pērnās sezonas čempioni Madrides "Real" no Spānijas.

Bertāns pērn marta beigās pārrāva labās kājas ceļgala krusteniskās saites. Sākotnēji tika prognozēts, ka tas liegs doties laukumā aptuveni sešus līdz astoņus mēnešus, taču atveseļošanās un sportiskās formas atgūšana bija ievilkusies, līdz ar to latvietis atgriezās vien janvāra beigās.

"Laboral Kutxa" ar 23 uzvarām 32 spēlēs divas kārtas pirms regulārā turnīra beigām ieņem ceturto vietu Spānijas čempionāta kopvērtējuma tabulā. Savukārt "Fenerbahce" ar 24 uzvarām 30 spēlēs Turcijas regulāro čempionātu noslēdza otrajā vietā.

CSKA ceturtdaļfināla sērijā ar 3-0 uzveica Belgradas "Crvena Zvezda Telekom" no Serbijas, bet "Lokomotiv-Kubaņ" ar 3-2 pārspēja Spānijas komandu Barselonas "Lassa".

Abi Krievijas klubi startēja arī VTB Vienotajā līgā, kur CSKA ar 28 panākumiem 30 spēlēs uzvarēja regulārajā turnīrā, bet Krasnodaras klubs ar 22 uzvarām palika piektais. CSKA sasniegusi arī Vienotās līgas pusfinālu, jo ceturtdaļfinālā ar 3-0 pārspēja Čehijas spēcīgāko komandu Nimburkas ČEZ. Tikmēr "Lokomotiv-Kubaņ", taupot komandas līderus, ceturtdaļfinālā ar 0-3 piekāpās Maskavas apagbala "Himki" basketbolistiem.

Iepriekšējā sezonā turnīrā triumfēja Spānijas klubs Madrides "Real", kas finālā pārspēja Pireju "Olympiacos" no Grieķijas. Savukārt cīņā par trešo vietu CSKA pieveica "Fenerbahce" basketbolistus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!