Foto: LETA

Latviešu basketbolisti Kaspars Bērziņš un Dairis Bertāns trešdien sameta pa 22 punktiem jaunās ULEB Eiropas kausa sezonas pirmās kārtas spēlēs.

Bērziņa rezultativitāte palīdzēja Krievijas vienībai "Ņižņij Novgorod", ko trenē Latvijas speciālisti Ainars Bagatskis, Artūrs Štālbergs un Oskars Ernštreits, ar 92:71 (12:22, 29:18, 25:21,26:10) savā laukumā pieveica Izraēlas spēcīgāko vienību Jeruzalemes "Hapoel Bank Yahav". Pirmajās trijās ceturtdaļās Bērziņš sameta tikai astoņus punktus un Ņižņijnovgoroda bija vadībā vien ar 66:59, bet ceturtajā desmit minūtē latvietis guva vairāk nekā Izraēlas vienība kopā.

Latviešu basketbolists kļuva par mača rezultatīvāko spēlētāju.

Pērn "Ņižņij Novgorod" vienība pirmoreiz vēsturē spēlēja ULEB Eirolīgā, kurā arī sasniedza otro posmu, bet šosezon tai vieta Eiropas spēcīgākajā klubu turnīrā neatradās.

Tikmēr Bertāna pārstāvētā Spānijas vienība Bilbao "Dominion" sīvā cīņā savā laukumā ar 73:76 (19:17, 7:19, 22:12, 25:28) piekāpās Francijas komandai "Nanterre".

Bertāns nospēlēja 24 minūtes un 51 sekundi, kuru laikā realizēja divus no pieciem divpunktu metieniem, visus četrus tālmetienus un sešus no septiņiem soda metieniem. Vēl latvietis izpildīja divas rezultatīvas piespēles, izprovocēja septiņus noteikumu pārkāpumus un cīņu priekšlaicīgi noslēdza ar piecām piezīmēm, tiekot pie 23 efektivitātes punktiem.

Bertāns bija mača rezultatīvākais spēlētājs un arī dalīja vērtīgākā spēlētāja godu.

Ar grūtu uzvaru sezonu iesāka Ronalda Zaķa pārstāvētā Slovēnijas vienība Ļubļanas "Union Olimpija", kas savā laukumā ar 98:97 (22:26, 26:26, 25:19, 25:26) apspēlēja Itālijas komandu Trento "Dolomiti Energia".

Zaķis nospēlēja vien 15 minūtes un 20 sekundes, tomēr tas neliedza gūt 14 punktus, trāpot piecus no deviņiem divpunktu metieniem, vienīgo tālmetienu un arī vienīgo soda metienu. Tāpat viņa kontā četras atlēkušās bumbas, divas kļūdas un divi noteikumu pārkāpumi, kā arī desmit efektivitātes punkti.

Kā ziņots, veiksmīgi ULEB Eiropas kausa sezonu otrdien iesāka arī latvietis Jānis Timma, kurš ar 13 punktiem palīdzēja Sanktpēterburgas "Zeņit" divu Krievijas klubu duelī ar 90:85 (22:19, 13:19, 20:23, 35:24) izbraukumā pieveikt Saratovas "Avtodor".

Timma nospēlēja 28 minūtes un 29 sekundes, kuru laikā realizēja abus izpildītos divpunktu raidījumus un trīs no septiņiem tālmetieniem. Tāpat latvietim trīs atlēkušās bumbas un trīs kļūdas, bet dueli viņš noslēdza ar deviņiem efektivitātes koeficienta punktiem.

Savukārt lielisku dueli "Zeņit" sastāvā aizvadīja Raiens Tūlsons, kura kontā 35 punkti.

Kā zināms, vēl tikai svētdien "Zeņit" VTB Vienotās līgas spēlē savā laukumā ar 91:76 uzveica Latvijas čempionus "VEF Rīga".

Zīmīgi, ka uzvaru trešdien guvusi arī nākamā "VEF Rīga" pretiniece Volgogradas "Krasnij oktjabr", kas izbraukumā ar 96:94 (18:14, 25:23, 25:23, 18:26) apspēlēja Grieķijas vienību Atēnu AEK.

Kā ziņots, jau otrdien ULEB Eiropas kausa sezonu ar uzvaru iesāka Anžeja Pasečņika pārstāvētā Grankanārijas "Herbalife" vienība no Spānijas, kas izbraukumā ar 79:74 (22:24, 21:14, 19:16, 17:20) pārspēja Lemānas "Sarthe Basket" no Francijas.

Pasečņiks laukumā atradās vien minūti un deviņas sekundes, nespējot izcelties statistikā.

Kopā ar "Herbalife" vienā grupā ULEB Eiropas kausa izcīņā cīnās arī Ojāra Siliņa un Artūra Strautiņa pārstāvētā itāļu vienība Redžio di Emīlijas "Grisson Bon".

Grupu turnīrā 36 komandas sadalītas sešās apakšgrupās pa sešām komandām katrā, kas izspēlēs divu apļu turnīru. Pirms izlozes komandas, balstoties uz ģeogrāfisko principu, bija sadalītas divās apakšgrupās.

Sacensību otro posmu sasniegs četras katras grupas labākās komandas, kurām pievienosies astoņas vienības, kas nepārvarēs ULEB Eirolīgas sacensību pirmo posmu. Šīs 32 komandas tiks sadalītas astoņās grupās pa četrām vienībām katrā, kas izspēlēs divu apļu turnīru.

Otro posmu pārvarēs katras grupas divas labākās komandas, kas pēc tam izspēlēs astotdaļfinālu, ceturtdaļfinālu, pusfinālu un finālu. Izslēgšanas turnīrā visās fāzēs uzvarētāji tiks noskaidroti divu spēļu summā. Sacensību uzvarētāji kvalificēsies 2016./2017.gada ULEB Eirolīgas turnīram.

Aizvadītajā sezonā ULEB kausa izcīņā triumfēja Maskavas apgabala "Himki", ko trenēja Latvijā labi zināmais Lietuvas speciālists Rims Kurtinaitis.

Kā zināms, šosezon pirmoreiz kopš 2002./2003.gada sezonas Latvija nav pārstāvēta Eiropas otrajā spēcīgākajā basketbola turnīrā. Dalība Eiropas kausā pienācās Latvijas čempionvienībai "VEF Rīga", tomēr tā jau vasaras sākumā pavēstīja, ka šosezon šajā turnīrā nepiedalīsies. Tāpat rīdzinieku vietu neaizņēma arī Latvijas vicečempioni "Ventspils".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!