Foto: AP/Scanpix

Šī gada Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) draftam ir pieteicies kādreizējā Latvijas izlases spēlētāja Uvja Helmaņa dēls Kārlis, kurš šobrīd spēlē Latvijas Basketbola līgas (LBL) otrajā divīzijā.

19 gadus vecais un 199 centimetrus garais Helmanis, kurš spēlē centra pozīcijā, pārstāv otrās divīzijas vienību RTU. Šosezon viņš turnīra 27 spēlēs vidēji izcēlās ar 9,3 punktiem un 8,0 atlēkušajām bumbām.

Kārlis Helmanis karjeras laikā nevienā no Latvijas jauniešu izlasēm nav spēlējis, kamēr viņa tēvs Uvis Helmanis, kurš šosezon trenē valsts čempionvienību "Valmiera"/ORDO, Latvijas pieaugušo valstsvienībā ir aizvadījis visvairāk spēļu un izcīnījis visvairāk atlēkušo bumbu.

Helmanis junors izmantojis agrīnās pieteikšanās iespēju NBA draftam, kuram kopumā pieteikušies 182 basketbolisti, viņu vidū arī Latvijas spēlētāji Verners Kohs un Rodions Kurucs. No Lietuvas kopumā draftam pieteikušies uzreiz deviņi basketbolisti.

Draftam nav jāpiesakās spēlētājiem, kuri sava vecuma dēļ var tikt izvēlēti automātiski, tostarp Spānijas augstākajā līgā spēlējošie latvieši Anžejs Pasečņiks un Rolands Šmits, jo nākamgad viņu uz NBA draftu kandidēt vairs nevarēs.

Vislielākās izredzes šogad tikt draftētiem ir tieši Spānijas kluba Grankanārijas "Herbalife" uzbrucējam Pasečņikam un Kurucam, kurš pārstāv citu šīs valsts vienību Barselonas "Lassa". Viņiem abiem tiek prognozēta vieta pat NBA drafta pirmajā kārtā.

Šī gada NBA drafts norisināsies 22. jūnijā, bet savus pieteikumus basketbolisti varēja veikt līdz pagājušās nedēļas beigām. Pēc tam starptautiskajiem spēlētājiem līdz 12. jūnijam būs iespēja savas kandidatūras atsaukt, lai pretendētu citu gadu, bet spēlētājus, kas sasnieguši 22 gadu vecumu, var draftēt automātiski.

Pērn savas kandidatūras pirms drafta atsauca Pasečņiks un Šmits, bet šogad tiek prognozēts, ka to no reālajiem pretendentiem, visticamāk, izdarīs Kurucs, jo nākamajā sezonā viņam sola iespēju palīdzēt Spānijas granda Barselonas "Lassa" pirmajai komandai.

Līdz šim NBA drafta vēsturē ir izraudzīti četri Latvijas basketbolisti. 2004. gadā ar kopējo 11. numuru Goldensteitas "Warriors" izraudzījās Andri Biedriņu, bet 2011. gadā ar 42. numuru Indiānas "Pacers" izvēlējās Dāvi Bertānu, kurš gan uzreiz pēc tam nonāca Sanantonio "Spurs" paspārnē.

Savukārt 2013. gadā Jāni Timmu ar 60. numuru izraudzījās Memfisas "Grizzlies", lai gan tagad tiesības uz latvieti pieder Orlando "Magic" komandai. Tikmēr visaugstāk izraudzītais latvietis ir nu jau par zvaigzni kļuvušais Kristaps Porziņģis, kuru ar ceturto numuru 2015. gada draftā izvēlējās Ņujorkas "Knicks".

NBA ir spēlējuši četri latvieši - Gundars Vētra, kurš 90.gadu sākumā neilgu brīdi pārstāvēja Minesotas "Timberwolves", Biedriņš, Porziņģis un kopš šīs sezonas arī Bertāns.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!