Foto: LETA
Latvijas basketbola komandai "Ventspils" Eiropas Izaicinājuma kausā būs jāsacenšas ar Austrijas, Zviedrijas un Igaunijas vienībām, kļuva zināms piektdien notikušajā izlozē.

Kopā ar "Ventspils" komandu otrajā grupā ielozēts Igaunijas klubs Tartu "Rock", Austrijas vienība Vīnes "Zepter" un Zviedrijas komanda Sēdertaljes "Sodertalje Basket".

Ar Sēderteljes klubu ventspilnieki vienā apakšgrupā pirmajā posmā tikās arī pērn, kad pretiniekus ar Agni Čavaru sastāvā ar 82:80 uzvarēja izbraukumā, bet ar 90:56 sagrāva savā laukumā.

Savukārt "Rock" komanda labi pazīstama no sacensībām Baltijas Basketbola līgā (BBL), tomēr pērn abu komandu ceļi nekrustojās.

Šogad pirms izlozes komandas pēc ģeogrāfiskā izvietojuma sadalītas divās konferencēs, pa 16 katrā. "Ventspils" izlozē bija pirmās konferences pirmajā jeb spēcīgākajā grozā.

Sacensību formāts palicis nemainīts. Sākotnēji komandas sadalītas astoņās grupās, pa četrām katrā. Pēc divu apļu turnīra katras grupas divas labākās komandas iekļūs "Top 16" turnīrā, kur vienības atkal tiks sadalītas grupās, pa četrām komandām katrā. Savukārt tad pēc divu apļu turnīra divas labākās vienības no katras grupas kvalificēsies ceturtdaļfinālam, kurā uzvarētājs tiks noskaidrots sērijā līdz divām uzvarām.

Savukārt ceturtdaļfināla uzvarētāji kvalificēsies finālčetrinieka turnīram.

Kā ziņots, Eiropas Basketbola līgu savienība (ULEB) un Starptautiskās Basketbola federācijas Eiropas nodaļa ("FIBA Europe") šovasar nespēja panākt vienošanos par divu Eiropas klubu turnīru apvienošanu. Iepriekš abas organizācijas vēlējās apvienot ULEB pārraudzīto Eiropas kausa izcīņas turnīru un "FIBA Europe" rīkotās Izaicinājuma kausa sacensības.

Pēc šādas ieceres nerealizēšanās ULEB paziņoja, ka nākamās sezonas Eiropas kausa izcīņas turnīrā līdzšinējo 32 komandu vietā startēs 48 vienības.

Latvijas čempionvienība "VEF Rīga" šogad atkal varēs piedalīties ULEB Eirolīgas kvalifikācijas sacensībās, kas pauda reālas cerības, ka "Ventspils" varētu spēlēt Eiropas kausā, tomēr jau iepriekš Kurzemes kluba ģenerālmenedžeris Ralfs Pleinics nepauda lielu ieinteresētību šādam notikumu pavērsienam.

"Ventspils" kluba vadība Latvijas Basketbola savienībā (LBS) bija pieteikusi savas komandas dalību nākamās sezonas Eiropas Izaicinājuma kausa turnīrā. "Mēs savus nākotnes plānus esam nosprauduši. Tālākais jau vairs nav atkarīgs no mums. Negribam būt iejaukti ULEB un FIBA savstarpējā klubu dalīšanā," iepriekš teica Pleinics, paužot, ka Eiropas kausā varētu piedalīties vien tad, ja "Ventspils" klubs tiktu īpaši uzaicināts.

Tāpat "Ventspils" nepretendē uz dalību VTB bankas rīkotajā Vienotajā basketbola līgā (VBL), tāpēc bez pašmāju un Eiropas sacensībām aktuāls tai ir vēl tikai nākamās sezonas Baltijas Basketbola līgas (BBL) modelis. Pleinica rīcībā esošā informācija liecina, ka turnīrs nākamajā sezonā spers soli uz priekšu savā attīstībā un kļūs pievilcīgāks.

Kā ziņots, pagājušajā sezonā "Ventspils" nespēja kvalificēties Eiropas Izaicinājuma kausa ceturtdaļfinālam, kaut pirmajā posmā cīnījās bez zaudējumiem. "Aldaris" Latvijas Basketbola līgas (LBL) finālsērijā "Ventspils" ar 1-4 piekāpās "VEF Rīga" komandai, sudraba medaļas iegūstot trešo gadu pēc kārtas, bet Baltijas Basketbola līgā (BBL) "Ventspils" kļuva par pirmo klubu no Latvijas, kas triumfējis sacensībās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!