Foto: F64

Latvijas basketbola klubs "Ventspils" Starptautiskās Basketbola federācijas (FIBA) Čempionu līgas trešās kārtas mačā trešdien saspringtā cīņā ar 69:74 (23:19, 21:29, 17:9, 8:17) zaudēja latviešu uzbrucēja Rolanda Freimaņa pārstāvētajai Turcijas vienībai Ušakas "Muratbey".

"Ventspils" sastāvā 13 punktus guva Aigars Šķēle, kamēr pie 12 punktiem tika Māris Ziediņš. Savukārt pa 11 punktiem sameta senegālietis Čeiks Mbodžs un Ronalds Zaķis, kuram arī astoņas bumbas zem groziem.

Abu komandu duelis iesākās aktīvā spēlē, kas bija veiksmīgiem uzbrukumiem bagāta. Mača rezultātu ar diviem punktiem atklāja Ziediņš, bet turpinājumā komandas cīnījās punkts punktā, turklāt atzīstami pretinieku nometnē darbojās arī Freimanis. Pirmās ceturtdaļas izskaņā "Ventspils" basketbolistiem izdevās veikt nelielu atrāvienu, kas ļāva izvirzīties vadībā ar 23:15. Tiesa, pirmā puslaika otrajā daļā situācija mainījās. "Muratbey" vienība spēja izlīdzināt spēles gaitu, kā rezultātā komandas cīnījās punkts punktā, bet ceturkšņa vidū mājinieki guva deviņus punktus pēc kārtas un panāca 41:32.

Pirmā puslaika beigās "Ventspils" ne pārāk labi darbojās aizsardzībā, kas arī veicināja šo mājinieku izrāvienu. Tiesa, noslēdzošās divas trīs minūtes viesiem bija veiksmīgas, kas ļāva nedaudz pietuvoties, turklāt Mbodžs izcēlās ar skaistu bumbas triecienu grozā no augšas.

Otrā puslaika sākumā "Ventspils" pēc pāris sekmīgiem uzbrukumiem izvirzījās vadībā ar 52:48. Tālāk ciemiņi gan neatrāvās, un turpmākās minūtes aizritēja punkts punktā. Tiesa, vadībā ar pāris punktu pārsvaru lielākoties atradās ventspilnieki. Noslēdzošās ceturtdaļas sākumā Rihards Kuksiks iemeta tālmetienu, kas Latvijas klubam ļāva izvirzīties vadībā ar 66:61. Pēc tam gan atkal veiksmīgāk nospēlēja Turcijas vienība, samazinot starpību līdz minimumam.

Rezultāts pēc tam nemainījās ilgu laiku, turklāt otrais puslaiks bija ļoti mazrezultatīvs. Nepilnas četras minūtes līdz pamatlaika beigām Ušakas klubs ar precīzu tālmetienu izvirzījās vadībā ar 68:66, bet brīdi vēlāk Mbodžs ar diviem trāpīgiem "sodiņiem" panāca izlīdzinājumu. Noslēdzošajās minūtēs abas vienības regulāri stājās uz soda metienu līnijas, bet pusotru minūti līdz beigām mājinieki iemeta vēl vienu trejaci un panāca 72:69, turklāt ar šādu rezultātu sākās noslēdzošā minūte.

"Ventspils" uzbrukums pēdējās minūtes sākumā nebija veiksmīgs, kamēr pretinieki atbildēja ar vēl diviem punktiem, panākdami jau 74:69. Kad līdz pamatlaika beigām bija atlikušas 11,9 sekundes, Latvijas komandai bija tiesības uzbrukt, tomēr "Muratbey" pārtvēra bumbu, kas kliedēja viesu izredzes atspēlēties.

Freimanis šajā mačā laukumā pavadīja 25 minūtes un 41 sekundi, pa to laiku izceldamies ar 13 punktiem. Latvietis grozā raidīja piecus no astoņiem divpunktniekiem un vienu no diviem trejačiem. Freimanis šajā duelī izcēlās arī ar četrām atlēkušajām bumbām, vienu rezultatīvu piespēli, vienu kļūdu, vienu bloķētu metienu, divām piezīmēm un 14 efektivitātes punktiem.

Par šī mača rezultatīvāko basketbolistu ar 26 punktiem un desmit bumbām zem groziem kļuva "Muratbey" vienību pārstāvošais Šeiks Makisičs.

Vēl vienā trešdienas mačā pie sava trešā panākuma trīs spēlēs tika Lietuvas klubs Klaipēdas "Neptunas", kas savu skatītāju priekšā ar 81:67 (27:20, 21:13, 19:19, 14:15) uzvarēja Francijas komandu Vilērbānas "Asvel".

Ventspilnieki jaunizveidotā turnīra pirmajās trīs kārtās guvuši vienu uzvaru - vispirms ar 76:77 savā laukumā tika zaudēts Vācijas komandai Oldenburgas "Ewe Baskets", kas uzvaras grozu iemeta pamatlaika pēdējā sekundē, bet pirms nedēļas arī mājās ar 74:53 tika pieveikta Polijas vienība Radomas "Rosa".

Tikmēr "Muratbey" šo turnīru sāka vēl no kvalifikācijas, kurā pieveica Klužas-Napokas komandu U-BT no Rumānijas, bet pamatturnīru iesāka ar divām neveiksmēm - 65:67 pret Klaipēdas "Neptunas" no Lietuvas un 52:59 pret Žaņa Peinera pārstāvēto Grieķijas vienību Saloniku PAOK.

Nacionālajā čempionātā svētdien Freimanis guva 15 punktus, bet "Muratbey" komanda izbraukumā ar 73:86 piekāpās ULEB Eirolīgā spēlējošajai Stambulas "Anadolu Efes". Tā četrās kārtās guvusi divas uzvaras kopvērtējumā atrodas devītajā pozīcijā.

Savukārt ventspilnieki svētdien cieta pirmo neveiksmi šosezon "Olybet" Latvijas Basketbola līgas (LBL) ietvaros, ar 62:66 viesos piekāpjoties "Barons kvartāls" spēlētājiem. Šajā duelī pēc ilgstošas traumas ārstēšanas atgriezās "Ventspils" komandas kapteinis Kristaps Janičenoks, bet vienība zaudēja vienu no saviem šīs sezonas līderiem Andreju Gražuli, kurš guva kājas lūzumu.

Freimanis ir devītais latvietis, kurš Eiropas klubu turnīros citu valstu komandu sastāvos spēlējis pret "Ventspils" komandu. Šajā sezonā Freimanis Turcijas čempionātā četros mačos vidēji guvis 9,5 punktus un izcīnījis 5,8 bumbas zem groziem.

Savukārt pret Turcijas klubiem "Ventspils" komanda 15 mačos guvusi piecas uzvaras. Iepriekšējais panākums gūts tālajā 2006.gadā pret "Bešiktaš" komandu.

C grupā trešās kārtas izspēle sākās jau otrdien, kad 14 punktus iemeta Peiners, palīdzot PAOK vienībai ar 75:70 viesos apspēlēt Itālijas komandu Varēzes "Openjobmetis".

Pārējās spēles risināsies trešdien - "Rosa" uzņems "Ewe Baskets", bet "Neptunas" savā laukumā spēkosies ar Francijas klubu Vilērbānas "Asvel".

Šīs apakšgrupas vienvadībā ar trim uzvarām trīs spēlēs ir "Neptunas" komanda, kurai ar diviem panākumiem trijos mačos tagad seko PAOK. Pa vienam panākumam divās cīņās ir "Ewe Baskets" un "Rosa" vienībām, "Openjobmetis", "Ventspils", "Asvel" un "Muratbey" vienības piedzīvojušas divas neveiksmes trijos mačos.

Sākotnēji bija plānots, ka FIBA Čempionu līgas pamatturnīrā piedalīsies 32 vienības, kas sadalītas četrās apakšgrupās, tomēr jau pēc apakšgrupu sacensību izlozes negaidīti turnīram tika pievienota arī piektā apakšgrupa. Pēc divu apļu turnīra izslēgšanas sacensībām kvalificēsies piecu grupu četras labākās komandas un četras labākās piekto vietu ieguvējas.

Prestižākais klubu turnīrs Eiropā arī šosezon ir un paliek Eiropas Basketbola līgu asociācijas (ULEB) rīkotais Eirolīgas čempionāts, kurā šosezon piedalās 16 komandas no deviņām valstīm. Tā kā FIBA un ULEB neizdevās panākt vienošanos par ietekmes sfēru sadali, Čempionu līgai nav izdevies viennozīmīgi ieņemt otro vietu šajā hierarhijā, tomēr ULEB rīkotā Eiropas kausa izcīņa šosezon zaudējusi iepriekšējo jaudu, spējot piesaistīt tikai 20 komandas no deviņām valstīm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!