Foto: F64

Latvijas basketbola izlases pamatsastāvam no tuvāko rezervistu komandas pievienosies septiņi spēlētāji, treniņus neturpinot Laurim Blauam, Ronaldam Zaķim un naturalizētajam amerikānim Endrū Šmitam, vēsta Latvijas Basketbola savienība.

Latvijas izlases tuvākie rezervisti piektdien un sestdien Lietuvā divreiz sacentās ar spēcīgo Tunisiju, piedzīvojot divus zaudējumus. Pēc otrā mača Latvijas izlases galvenais Ainars Bagatskis pavēstījis, ka pamatsastāva treniņiem pievienosies Kaspars Vecvagars, Ingus Jakovičs, Mārtiņš Laksa, Haralds Kārlis, Mārtiņš Meiers, Ričmonds Vilde un Dāvis Rozītis.

"Arī otro spēli aizvadījām kā pa viļņiem. Ja mērķis būtu uzvarēt, sastāvā noteikti vajadzētu iekļaut vēl vismaz divus ārējās līnijas spēlētājus un arī "garajā galā" rotācija būtu citādāka mērķtiecīgāk izmantojot spēlētājus, kuriem ir vairāk meistarības un labāka sportiskā forma," izteicās Bagatskis. "Taču šeit pamatuzdevums bija tikt skaidrībā par atsevišķu spēlētāju varēšanu. Īpaši tiem, kuri bija redzēti maz vai nebija redzēti vispār."

"Kardinālu jaunatklājumu nav. Uz pamatsastāva treniņiem uzaicinām visus četrus ārējās līnijas spēlētājus. Šauļos viņu sniegums bija nevienmērīgs, taču visiem ir potenciāls uzlabot sportisko formu un kondīciju, turklāt pilnvērtīgiem treniņiem nepieciešami vismaz trīs pilni piecnieki," stāstīja treneris. "No centriem vispārliecinošāk nospēlēja Mārtiņš Meiers, kurš iepriekš jau bijis stabils izlases spēlētājs. Starp vairākiem kandidātiem uz divām vietām, apspriežoties ar saviem palīgiem, izraudzījāmies Ričmondu Vildi un Dāvi Rozīti. Lēmumu pieņemt nebija viegli. Paldies Laurim Blauam un Ronaldam Zaķim par līdzdalību treniņos, taču ņēmām vērā potenciālās iespējas variēt komandas taktiku spēlēs un īpašās vajadzības treniņos."

"Endrū Šmits epizodiski nodemonstrēja savu atlētismu un pat trāpīja trīspunktnieku, tomēr, lai spēlētu labā līmenī, viņam jāuzkrāj pieredze Eiropas basketbolā un krietni jāpaplašina prasmju arsenāls," piebilda Bagatskis.

Lielās izlases pārbaudes spēļu seriālu ievadīs trīs komandu turnīrs "Arēnā Rīga" no 7. līdz 9.augustam, kad bez mājiniekiem tajā piedalīsies arī Polija un Slovēnija.

No 14. līdz 16.augustam Latvijas komanda piedalīsies pārbaudes turnīrā Tbilisi, spēlējot ar Gruzijas, Itālijas un Igaunijas izlasēm, bet nedēļu vēlāk latvieši Hamburgā trešo reizi startēs Vācijas Basketbola federācijas Superkausa izcīņā, kurā piedalīsies arī mājinieku, Turcijas un Polijas, vienības.

Pēc tam 29.augustā Latvija aizvadīs pēdējo pārbaudes maču pret Maķedoniju.

Jau vēstīts, ka Latvijas izlasei šajā Eiropas čempionātā nevarēs palīdzēt Itālijas vicečempions Redžo di Emīlijas "Grissin Bon" sastāvā Ojārs Siliņš, kurš pēc operācijas dziedē traumu. Tāpat traumas dēļ Latvijas valstsvienībai nepalīdzēs Dāvis Bertāns.

Savukārt ar ceturto numuru Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) jauno spēlētāju draftā izvēlētais latviešu talants Kristaps Porziņģis valstsvienībai nepievienosies, jo viņu draftējusī Ņujorkas "Knicks" komanda izstrādājusi striktu plānu sportista fiziskās sagatavotības stiprināšanai.

Tāpat par nespēlēšanu pieaugušo valstsvienībā pavēstījis viens no Latvijas U-20 izlases līderiem Rolands Šmits, bet no eksperimentālās izlases kandidātiem traumu dēļ no sastāva izkrita Jānis Bērziņš, Aigars Šķēle un Dāvis Lejasmeiers.

Kā zināms, šī gada Eiropas čempionāta D apakšgrupas spēles no 5. līdz 10.septembrim norisināsies Rīgā. Tajā Latvija sacentīsies ar Čehiju, Ukrainu, Beļģiju, Lietuvu un Igauniju.

Eiropas čempionātā no grupas tālāk turnīrā kvalificēsies četras labākās komandas, bet izslēgšanas spēles no 12. līdz 20.septembrim tiks aizvadītas Francijas pilsētā Lillē. Eiropas čempionāta apakšgrupu turnīra izspēle norisināsies četrās valstīs - Francijā, Horvātijā, Vācijā un Latvijā.

Eiropas čempionātā tiks dalītas ceļazīmes arī uz 2016.gada Riodežaneiro olimpiskajām spēlēm. Pie tām tiks turnīra finālistes, bet trešās līdz sestās vietas ieguvējas kvalificēsies olimpiskajam atlases turnīram.

Latvijas basketbola izlases kandidātu saraksts dalībai Eiropas čempionātā:

Jānis Strēlnieks (Bambergas "Brose Baskets", Vācija), Dairis Bertāns ("Dominion Bilbao Basket", Spānija), Žanis Peiners, Kristaps Janičenoks (abi - "Ventspils"), Jānis Timma (Sanktpēterburgas "Zeņit", Krievija), Mareks Mejeris, Ingus Jakovičs, Mārtiņš Meiers (visi - "VEF Rīga"), Kaspars Bērziņš ("Ņižņij Novgorod", Krievija), Andrejs Šeļakovs ("Jēkabpils"), Jānis Blūms, Rolands Freimanis (abi - bez kluba), Kaspars Vecvagars (Kauņas "Žalgiris", Lietuva), Haralds Kārlis, Dāvis Rozītis (abi - "Valmiera"), Mārtiņš Laksa ("Jūrmala"/"Fēnikss"), Ričmonds Vilde (Hjūstonas Baptistu universitāte, ASV).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!