Foto: F64

Latvijas čempionvienību "VEF Rīga" pametis Latvijas izlases spēlētājs Jānis Blūms, bet komandā atgriezies Kristaps Janičenoks, trešdien preses konferencē paziņoja komandas vadība.

Aizvadītajā sezonā Blūms atgriezās Latvijā un palīdzēja "VEF Rīga" kļūt par Latvijas čempioniem. "OlyBet" Latvija Basketbola līgā (LBL) Blūms vidēji guva 14,1 punkti. Savukārt VTB Vienotajā basketbola līgā viņš vidēji spēlē izcēlās ar 16,6 punktiem, ievedot rīdziniekus izslēgšanas spēlēs.

35 gadus vecais Blūms nākamajā sezonā atgriezīsies Spānijas čempionātā, kur pievienosies Saragosas "Tecnyconta" vienībai.

34 gadus vecais Janičenoks "VEF Rīga" sastāvā spēlēja no 2010. līdz 2014. gadam, ar komandu izcīnot trīs čempionu titulus. Pēc tam viņš karjeru turpināja VEF principiālo pretinieku "Ventspils" sastāvā.

Aizvadītās sezonas pirmajā pusē Janičenoks atguvās no Ahilleja cīpslas savainojuma, bet pēc tam "Ventspils" sastāvā "OlyBet" Latvijas Basketbola līgas (LBL) čempionātā pieredzējušais basketbolists 26 spēlēs vidēji iemeta 10,2 punktus, kamēr Starptautiskās Basketbola federācijas (FIBA) Čempionu līgas turnīrā viņam 11 mačos vidēji 8,3 punkti.

Janičenoks, visticamāk, pārstāvēs Latvijas valstsvienību "Eurobasket 2017" turnīrā, kas būs viņa pēdējais starptautiskais turnīrs ar izlasi.

"Mums ir labas un ne tik labas ziņas. Labā ziņa, ka mums pievienojas bijušais kapteinis Janičenoks. Mēs labi sapratāmies ar viņu, viņš bija kluba simbols mūsu tādos varenības gados. Ar Kristapu saistās pirmais čempionu tituls," preses konferencē teica "VEF Rīga" prezidents Edgars Jaunups. "Vakar noslēdzām divu gadu līgumu par atgriešanos mūsu komandā. Viņam būs liela loma gan sportiski, gan mentāli, gan publiski. Stabils komandas balsts tuvākos divus gadus un varbūt ilgāk."

"Otrā ziņa – Jānis vairs nebūs "VEF Rīga" sastāvā. Mums bija džentlmeniska vienošanās, ja viņam būs iespēja pāriet, tad atļaušu viņam iet. Jau pagājušās sezonas laikā viņam bija iespēja pāriet uz Eirolīgas klubu par lielu summu, bet mums bija veiksmīga sezona. Šobrīd viņš saņēmis piedāvājumu un izteicis vēlmi iespējams pēdējo reizi karjerā uzspēlēt ar Eiropas un pasaules grandiem. Sakrita apstākļi un faktiski Jāņa lomu komandā varam aizstāt ar Kristapu. No savas puses šo vienošanos pildām un varam paziņot, ka Blūms no vakardienas nav vairs "VEF Rīga", skaidroja Jaunups.

Janičenoks neslēpa, ka "VEF Rīga" piedāvājums nācis negaidīti, jo viņš esot skatījies citā virzienā. "Ilgi nedomāju un nosvēros par labu VEF iedāvājumam. Izveidojusies emocionāla saikne ar "VEF Rīga" trīs izcīnīto titulu dēļ, bet kodols palicis viens un tas pats," stāstīja Janičenoks. "Noteikti gribētu beigt karjeru Rīgā. Ja skatāmies uz ārzemēm, tad tur nedod divu gadu līgumus. Man bija iespēja braukt uz dažiem mēnešiem, kas mani neapmierināja. Tagad vēl parādījies jauns trends, ka, pievienojoties klubam, jāpamet izlase, bet es biju apsolījis , ka šis man būs pēdējais gads izlasē."

Savukārt Blūms izteica pateicību "VEF Rīga" un Jaunupam, ka viņam uzticējās pēc smagā pleca savainojuma. Tas viņam palīdzēja atgriezties iepriekšējā līmenī. "Patīkami, ka sanāca kļūt par Latvijas čempioniem un tikt VTB līgas izslēgšanas spēlēs. Izdevās varbūt pat vairāk nekā gaidīja. Skumīgi iet prom, jo labs kodols komandā, bet atkal esmu gatavs izaicinājumam. Spānijā novērtēja to, ko sasniedzu pagājušajā sezonā. Jūtu, ka varu uzspēlēt vēl tajā līmenī, tāpēc pieņēmu piedāvājumu. Ceru, ka VEFā neesmu aizvadījis pēdējo spēli. Gribētos ar Kristapu izcīnīt čempionu titulu kopā un ceru, ka tas mums izdosies," teica Blūms.

Karjeras laikā Blūms spēlējis arī Latvijas klubos "Brocēni", "Skonto" un "Ventspils", divas reizes kļūstot par valsts čempionu, kā arī Vloclavekas "Anwil" komandā no Polijas, Lietuvas vienībā Viļņas "Lietuvos rytas", Neapoles "Eldo" vienībā no Itālijas, Spānijas klubā Bilbao "Basket", slavenajā Grieķijas vienībā Atēnu "Panathinaikos" un Itālijas komandā Avelīno "Sidigas".

Janičenoks profesionālo basketbolista karjeru uzsāka 16 gadu vecumā "Brocēni/LMT" komandā, bet 2001. pārstāvēja Rīgas "Skonto". Uz savu pirmo ārvalstu komandu Janičenoks devās 2003. gadā, kad vienu sezonu pavada Beļģijas klubā Lježas "Basket". Vēlāk devās uz Vāciju, kur spēlēja Bonnas "Telekom Baskets" komandā. 2006. gadā Janičenoks pārcēlās uz Itāliju, kur pārstāvēja "Orlandina Basket", "Climamio" un "Teramo Basket" komandas. 2008. gadā uz īsu brīdi pievienojās""Barons/LMT", bet tā paša gada decembrī atgriezās Itālijā, lai spēlētu Venēcijas klubā "Umana".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!