Foto: FIBA Europe
Čehijas sieviešu basketbola izlase pēc svētdien piedzīvotā zaudējuma Eiropas čempionāta otrā posma mačā pirmo reizi kopš 2002.gada nepiedalīsies Olimpiādes kvalifikācijas turnīrā.

Čehietes noslēdzošajā E apakšgrupas mačā ar 48:59 (10:11, 15:15, 5:18, 18:15) piekāpās Turcijas sportistēm.

Pirmajā puslaikā abas vienības aizvadīja ļoti sīvu cīņu, vairākkārt izvirzoties vadībā kā vienai, tā otrai komandai, otro ceturtdaļu noslēdzot ar minimālu rezultāta starpību - 26:25 Turcijas labā.

Spēles lūzums tika panākts trešā ceturkšņa sākumā, kad turcietes panāca 11 punktu pārsvaru (36:25). Turpinājumā Čehijas sportistes centās pietuvoties pretiniecēm, taču nespēja samazināt rezultāta starpību.

Rezultatīvākā spēlētāja Turcijas izlasē šajā cīņā bija Nevrije Jilmaza, kurai 23 gūti punkti un astoņas atlēkušās bumbas, bet 12 punktus pievienoja un sešas bumbas zem groziem izcīnīja naturalizētā amerikāniete Lara Sandersa.

Tikmēr Čehijai ar 12 punktiem izcēlās Mihaela Stejskalova.

Ar uzvaru otrā posma spēles svētdien noslēdza Grieķijas basketbolistes, kuras ar 76:63 (22:11, 22:16, 14:24, 18:12) pārspēja Melnkalni.

Spēli krietni aktīvāk iesāka grieķietes, kuras pirmo puslaiku noslēdza ar 17 punktu pārsvaru (44:27). Tomēr noslēdzoties trešajai ceturtdaļai Melnkalnes izlase pietuvojās līdz sešu punktu atstatumam (51:57).

Ceturtajā spēles ceturksnī Grieķija tomēr neatdeva iniciatīvu un izcīnīja uzvaru ar 76:63.

Rezultatīvākā spēlētāja uzvarētāju rindās bija Zoja Dimitraka, kura guva 29 punktus, bet Melnkalnes izlasē ar 15 punktiem un desmit atlēkušajām bumbām jeb "double-double" izcēlās Iva Perovanoviča.

Pēdējās sekundēs grieķietes izšķīrās par tālmetienu, lai gan nepieciešamā pārsvara nodrošināšanai būtu pieticis ar precīzu divpunktu metienu.

Tā kā grieķietes neuzvarēja ar vismaz 15 punktu starpību, tad nākamajā kārtā viņas vartu iekļūt tikai tādā gadījumā, ja Baltkrievija sagādātu otro zaudējumu pēc kārtas vienai no Eiropas čempionāta favorītēm Francijai.

Tomēr pēdējā otrā posma spēlē uzvaru izcīnīja Francija, kas ar 64:58 (20:10, 20:19, 12:14, 12:15) pārspēja Baltkrieviju.

Cīņu aktīvāk iesāka francūzietes, otrās ceturtdaļas vidū panākot 16 punktu pārsvaru (34:18), bet trīs minūtes pirms trešā ceturkšņa beigām Baltkrievija pietuvojās līdz piecu punktu atstatumam (41:46).

Arī turpmākajā cīņas gaitā baltkrievietes savas pretinieces neatlaida tālāk par desmit punktiem un trīs ar pus minūtes pirms pamatlaika beigām panāca vien trīs punktu deficītu (56:59).

Tomēr mača galotnē aukstasinīgākas izrādījās francūzietes, kuras svinēja uzvaru ar 64:58, tādejādi iznīcinot Grieķijas cerības uz ceturtdaļfinālu.

Uzvarētāju komandā ar 14 punktiem un 12 atlēkušajām bumbām jeb "double-double" izcēlās Izabella Jakubu, bet Baltkrievijas izlasē rezultatīvākā bija Jeļena Leučanka, kurai 16 punkti un deviņas bumbas zem groziem.

Pirmo vietu E grupā ar četriem panākumiem piecās spēlēs jau bija nodrošinājusi Turcija, bet otro vietu ar tikpat uzvarām ieņēma Francija. Pa diviem panākumiem ir Baltkrievijai, Melnkalnei un Grieķijai, kurai ceļazīme uz ceturtdaļfinālu nav izcīnīta dēļ sliktākiem rezultātiem savstarpējās spēlēs. Savukārt Čehija otro posmu noslēdza ar vienu uzvarētu spēli.

Tikmēr F apakšgrupā līdere ir Spānija, bet ar trim uzvarām seko Krievija. Divas uzvaras ir Serbijai un Lietuvai, pie viena panākuma tikusi Slovākija, bet Horvātija otrajā posmā cīnās bez panākumiem un jau zaudējusi cerības uz ceturtdaļfināla sasniegšanu.

Vietas pirmajā astotniekā garantējušas Krievija, Spānija un Serbija, bet Lietuvai, lai sasniegtu ceturtdaļfinālu, noslēdzošajā mačā jāuzvar Serbija vai jācer uz Slovākijas zaudējumu pret Horvātiju.

F apakšgrupā spēlē pirmā posma C un D grupu labākās vienības. Kā zināms, Latvijai Eiropas čempionāts noslēdzās, kad tā, neskatoties uz divām uzvarām, C apakšgrupā ieņēma ceturto vietu, tādējādi nekvalificējoties nākamajam sacensību posmam un zaudējot cerības cīnīties par ceļazīmi uz nākamā gada Riodežaneiro vasaras olimpiskajām spēlēm.

Izslēgšanas spēlēm kvalificēsies abu otrā posma apakšgrupu četras labākās komandas.

Čempionāta uzvarētāja nodrošinās sev automātisku dalību nākamā gada Riodežaneiro vasaras olimpiskajās spēlēs, bet nākamo četru vietu ieguvējām būs iespēja sacensties Olimpiādes kvalifikācijas turnīrā.

Eiropas čempionāts norisināsies līdz 28.jūnijam. Apakšgrupu turnīrā komandas sacentās Sombathejā un Šopronā (abas - Ungārijā), Timišoarā un Oradjā (abas - Rumānijā), bet izšķirošie mači notiks tikai Ungārijā. Otrajā posmā komandas tiekas Debrecenā un Ģērā, bet cīņas par medaļām tiks aizvadītas Budapeštā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!