Foto: LETA
Latvijas čempionvienība sieviešu basketbolā "Cēsis" jaunajā sezonā cer tikt pie čempiontituliem abos turnīros, kuros tā startēs, bet atgriešanās Eiropas klubu turnīros tuvākajā nākotnē netiek plānota, piektdien preses konferencē pavēstīja kluba prezidents Krišjānis Kļaviņš.

"Cēsis" jaunajā sezonā startēs Latvijas un Igaunijas apvienotajā čempionātā, kura pirmajā mačā sestdien savā laukumā tiksies ar "Liepājas Papīrs" komandu. Savukārt sezonas izskaņā, uzrādot attiecīgus rezultātus Latvijas un Igaunijas līgā, klubam būs iespēja aizstāvēt valsts čempionu godu.

"Starpsezonā komandas komplektācijā ir ieguldīts labs darbs. Lai arī sezonu sākam bez viesspēlētājām, mūsu rīcībā ir sešas pagājušās sezonas komandas spēlētājas ar kapteini Andu Eibeli priekšgalā un četras jaunas basketbolistes," pastāstīja Kļaviņš, kurš neizslēdz iespēju sezonas gaitā komandu pastiprināt ar leģionārēm, taču tā labad vispirms jānovērtē savu tiešo konkurentu spēks un ambīcijas.

No jaunajām spēlētājām Kļaviņš īpaši lielas cerības liek uz bijušo Latvijas jauniešu izlašu dalībnieci un Latvijas valstsvienības kandidāti Kristīni Silarāju, kura pēc gada pārtraukuma atsākusi basketbolistes gaitas. "Ceram, ka "Cēsis" lielajam basketbolam atklās jaunu talantu, kā tas iepriekš bijis ar Kristīni Kārkliņu un Agniju Reki."

Jaunajā sezonā komanda cer tikt pie tituliem gan apvienotajā Latvijas un Igaunijas čempionātā, gan arī Latvijas meistarsacīkstēs.

"Kā klubs labprātāk gan būtu spēlējuši četrus apļus ar vietējām komandām, taču esošo situāciju pieņemam, jo mums vienkārši nav citas izejas. Varbūt ar laiku jaunais turnīrs dos grūdienu vietējam basketbolam, taču šobrīd personīgi es neticu, ka apvienotais Latvijas un Igaunijas čempionāts ir daudzgadējs projekts," izteicās Kļaviņš. "Ja turnīram būtu ģenerālsponsors un tajā piedalītos arī Lietuvas komandas, mēs varētu runāt par pavisam citiem apgriezieniem, taču šobrīd uzskatu, ka šāds turnīrs Latvijas sieviešu basketbolu neattīstīs."

Kļaviņš pastāstīja, ka sarunu gaitā Latvijas Basketbola savienība (LBS) neizrādīja īpašu interesi par savas čempionvienības plāniem un vēlmēm, aizvadot tikai vienu stundu garu sarunu, kuras gaitā klubam nekādas izvēles iespējas netika piedāvātas. "Cēsis" komandas prezidents gan uzsvēra, ka organizatoriem ir visas iespējas pierādīt viņa uzskatu aplamību.

Kluba prezidents uzskata, ka ar šo komandas sastāvu, pieaicinot divas vai trīs leģionāres, vienība pārliecinoši varētu startēt FIBA Eiropas kausā, taču atgriešanās Eiropas klubu turnīros nav kluba pašmērķis.

"Varbūt tas kļūs aktuāls tālākā nākotnē, jo startam Eiropas kausos ir nepieciešama cita darba organizācija un lielāki finansiālie līdzekļi. Ja piecu gadu laikā atgriezīsimies Eiropas turnīros, būšu ļoti gandarīts, taču tas nav pašmērķis. Basketbols Latvijā no klubu vadības puses tomēr ir labdarība. Kaut ko atpelnīt nav iespējams," uzsvēra Kļaviņš, kura vadītā kluba budžets, balstīts uz viņa paša līdzekļiem un piesaistītajiem resursiem, jaunajā sezonā būs aptuveni 70 000 latu. "Ar to vajadzētu pietikt visu saistību izpildei un papildu spēlētāju piesaistei, ja būs tāda vajadzība."

Par komandas galveno treneri septembrī tika apstiprināts pieredzējušais speciālists Armands Krauliņš, amatā nomainot Ilzi Osi-Hlebovicku. Krauliņa vadībā komanda gatavošanos sezonai uzsāka vien 1.oktobrī.

"Pagaidām mums ir pietrūcis laiks, lai panāktu komandas saspēlēšanos. Uz tūlītējiem darba rezultātiem neceram, taču ar godprātīgu darbu laika gaitā varam kļūt par spēcīgu kolektīvu," izteicās Krauliņš. "Labas komandas veidojas gadiem, bet mēs pagaidām neesam spējīgi uzsākt pilnvērtīgi profesionālu darbu, jo no rītiem trenēties var tikai četras spēlētājas. Pārējām to darīt traucē studijas un cita aizņemtība."

Krauliņš atzina, ka pašlaik viņam nav priekšstata par sieviešu basketbola līmeni Igaunijā, kamēr komandas kapteine Eibele ir pārliecināta, ka pāris gadu gaitā Igaunijas čempionāta līmenis apsteigs Latvijas čempionātu.

"No basketbola man ir grūti šķirties. Tā labā nozīmē ir narkotika," par savu motivāciju atkal pievērsties aktīvām trenera gaitām stāstīja Krauliņš. "Man ļoti simpatizē Kļaviņa entuziasms. Ja cilvēks ir gatavs Latvijas basketbolam ziedot savus līdzekļus, tad arī man ir jāpieliek savas pūles. Motivācija strādāt man biju vienmēr, jo godprātīgs darbs un uzvaras mani allaž ir saistījuši."

Krauliņš kluba prezidenta piedāvājumu pārņemt komandas vadību pieņēmis ar trešo reizi. Iepriekš Kļaviņš ar nopelniem bagāto treneri centies vienoties 2007.gada vasarā, kā arī pirms divām sezonām.

Kluba vadība iepriekš centās pagarināt līgumu ar vienības iepriekšējo divu sezonu galveno treneri Osi-Hlebovicku, taču viņu neapmierināja piedāvātā līguma finansiālie nosacījumi.

Arī jaunajā sezonā komandas mājas spēles skatītājiem būs iespējams apmeklēt bez maksas. Kļaviņš šādu lietu kārtību skaidro kā komandas dāvanu Cēsu pilsētai.

Latvijas un Igaunijas apvienotajā čempionātā startēs 12 komandas - septiņas no Latvijas un piecas no Igaunijas.

Pamatturnīrā komandas sacentīsies divos apļos. Četras labākās aprīļa sākumā izspēlēs "Final 4" turnīru. Savukārt vēlāk četras labākās Latvijas vienības izslēgšanas spēļu sērijās cīnīsies par valsts čempionu titulu.

Kā ziņots, aizvadītās sezonas Latvijas Sieviešu basketbola līgas (LSBL) finālsērijā "Cēsis" ar 3-1 pārspēja "TTT Rīga" basketbolistes, iegūstot otro titulu komandas pastāvēšanas vēsturē.

"TTT Rīga" basketbolistes LSBL finālsērijā spēlēja 12.gadu pēc kārtas. Kopš 2001.gada rīdzinieces izcīnījušas deviņus titulus, iepriekš zaudējot arī 2006. un 2009.gadā. Savukārt "Cēsis" finālā spēlēja ceturto reizi pēdējos piecos gados.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!