Foto: Zigismunds Zālmanis (NIKON)

Pārliecinošas uzvaras Latvijas un Igaunijas apvienotā sieviešu basketbola čempionāta Rīgā notiekošā finālturnīra pusfināla cīņās sestdien izcīnīja "Cēsis" un "TTT Rīga" basketbolistes, līdz ar to iekļūstot turnīra finālā.

Pirmajā pusfinālā cēsnieces ar 75:44 (24:9, 18:13, 15:15, 18:7) pārspēja Tallinas 1182 vienību no Igaunijas.

Jau pašā mača sākumā "Cēsu" basketbolistes izrādīja iniciatīvu un pēc četrarpus nospēlētām minūtēm atradās vadībā ar 10:0. Lai gan Tallinas 1182 spēlētājas guva septiņus bezatbildes punktus, tomēr cēsnieces pārsvaru atguva un puslaika pārtraukumā ejot Latvijas komandai jau bija 20 punktu vadība (42:22).

Trešā spēles ceturtdaļa aizritēja līdzīgā cīņā un 20 punktu handikaps cēsniecēm bija arī pirms ceturtā spēles ceturkšņa (57:37). Ceturtajā spēles nogrieznī pārākas atkal bija "Cēsu" basketbolistes, kuras uz pretinieču gūtajiem septiņiem punktiem atbildēja ar 18, tādejādi svinot uzvaru ar 75:44.

Rezultatīvākā spēlētāja "Cēsu" komandas rindās ar 20 punktiem, sešām bumbām zem groziem un septiņām rezultatīvām piespēlēm bija Zane Jēkabsone, tikmēr 13 punkti un desmit atlēkušās bumbas Sabīnei Niedolai. Savukārt zaudētāju rindās izcēlās Annika Kestera, kurai desmit punkti un sešas bumbas zem groziem.

Regulārajā turnīrā abas komandas savā starpā tikās trīs reizes, turklāt divas uzvaras pamanījās gūt 1182 komanda.

Kā zināms, pirms sezonas izšķirošajiem mačiem cēsnieces papildinājušas savu sastāvu ar ilggadējo Austrālijas izlases saspēles vadītāju Kristenu Vīlu. Šīs sezonas ievadā Vīla bija spēlējusi savas dzimtenes komandā Kanberas "Capitals", tomēr sestdien viņa vēl laukumā nedevās.

Tāpat pirms Rīgā notiekošā finālturnīra "Cēsu" komandas treneru kolektīvā atgriezies arī pieredzējušais Armands Krauliņš.

Pateicoties veiksmīgajam regulārajam turnīram, "Cēsis" šo sacensību pusfinālu sasniedza automātiski, kamēr Tallinas vienība piektdien ceturtdaļfinālā ar 73:67 apspēlēja citu Latvijas komandu RSU/"Merks".

Tikmēr otrā pusfināla spēlē "TTT Rīga" basketbolistes ar 74:49 (15:9, 26:16, 16:8, 17:16) pārspēja "Tallinas Universitātes" vienību no Igaunijas.

Lai gan maču daudz apņēmīgāk iesāka viesu komanda un četras minūtes pirms pirmās ceturtdaļas beigām vēl bija vadībā ar vienu punktu (6:5), tomēr rīdzinieces pārņēma vadību un pirmo puslaiku noslēdza ar 16 punktu pārsvaru (41:25).

Arī trešajā spēles ceturksnī pārākas bija rīdzinieces, kurām deviņas minūtes pirms ceturtās ceturtdaļas beigām jau 26 punktu pārsvars (59:33). Pēdējā ceturtdaļā Tallinas basketbolistēm izdevās nedaudz sadeldēt "TTT Rīga" pārsvaru līdz 18 punktiem (47:65), tomēr ceturkšņa galotnē pārākas atkal bija mājinieces, kuras svinēja uzvaru ar 74:49.

Rezultatīvākās spēlētāja "TTT Rīga" rindās ar 17 punktiem bija Ieva Krastiņa un Rūta Vaidere, kurai arī desmit bumbas zem groziem. Savukārt "Tallinas Universitātes" vienībā ar 12 punktiem izcēlās Oksana Mīla. Tallinas kluba latviešu spēlētājai Gunai Lagzdiņai septiņi punkti un četras bumbas zem groziem, bet Laurai Auderei divi gūti punkti un piecas atlēkušās bumbas.

Tāpat šajā mačā "TTT Rīga" sastāvā ar četriem punktiem debitēja amerikāniete Anna de Fordža. Ilggadējo Sieviešu nacionālās basketbola asociācijas (WNBA) spēlētāju un divkārtēju Visu zvaigžņu spēles dalībnieci pirms pāris gadiem naturalizēja Melnkalne un viņa piedalījās 2011.gada Eiropas čempionāta finālturnīrā, gūstot 15 punktus mačā ar Latviju.

Arī "TTT Rīga" pusfinālā iekļuva automātiski, bet "Tallinas Universitāte" piektdien ceturtdaļfinālā ar 82:67 apspēlēja "Latvijas Universitāti".

Cīņas par vietām Latvijas un Igaunijas apvienotajā čempionātā Rīgas Olimpiskajā centrā norisināsies svētdien.

Latvijas un Igaunijas sieviešu līgas turnīrā šosezon piedalījās 12 komandas - septiņas no Latvijas un piecas no Igaunijas. Pirmajā posmā tika izspēlēts viena apļa turnīrs, pēcāk komandām pēc rezultātiem sadaloties divos sešiniekos un sākot otro posmu. Tajā vienības, paturot iepriekšējā posmā iegūtos punktus, ar sava sešinieka klubiem aizvadīja vēl divus apļus.

Trešajā posmā notika divas izslēgšanas spēļu sērijas starp 5.-8. un 6.-7.vietas ieguvējiem, savukārt čempionātu noslēdz sešu labāko komandu finālturnīrs.

Kā zināms, pagājušajā sezonā Latvijas un Igaunijas apvienoto čempionātu sieviešu basketbolā atbalstīja "Nordea" banka, taču šajā sezonā jauns ģenerālsponsors netika atrasts.

Pērnajā sezonā Latvijas un Igaunijas apvienotajā čempionātā uzvarēja "TTT Rīgas" vienība.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!