Foto: stock.xchng
28. janvārī Salaspils Sociālajā centrā notika Salaspils un citu Pierīgas novadu tikšanās ar LM ierēdņiem. Uz šo tikšanos salaspilieši bija aicinājuši arī invalīdu biedrību pārstāvjus no citiem Pierīgas novadiem, lai diskutētu par dzīves kvalitātes uzlabošanu cilvēkiem ar īpašām vajadzībām, informē Salaspils novada pašvaldības darbinieki.

Diskusijā kopā ar salaspiliešiem piedalījās arī invalīdu biedrību pārstāvji no Siguldas, Ropažiem, Olaines, Ķekavas un Rīgas, kā arī Salaspils pašvaldības pārstāvji – Sociālās aizsardzības un veselības aprūpes komitejas priekšsēdētāja Malda Caune un Dienas centra vadītāja Rasa Rieksta-Riekstiņa. Savukārt no Labklājības ministrijas bija ieradies Sociālo pakalpojumu departamenta direktors Aldis Dūdiņš un Sociālās iekļaušanas un sociālā darba politikas departamenta vecākā eksperte Liene Kauliņa- Bandere.

Dienas kārtībā – problēmas, kas skar galvenokārt bērnus–invalīdus un cilvēkus ar invaliditāti kopš bērnības. Tie ir jautājumi par pabalstiem, kas nu jau vairākus gadus ir nemainīgi, neraugoties uz dzīves dārdzības paaugstināšanos, par invalīdu aprūpi un diskriminējošo kārtību, kādā pabalsti tiek piešķirti atsevišķām invalīdu kategorijām, par atbalstu bērnu–invalīdu vecākiem.

Vēršoties pie ministrijas pārstāvjiem, Salaspils bērnu un jauniešu ar invaliditāti biedrības "Zelta atslēdziņa" padomes locekle Jeļena Kozlovska neslēpa rūgtumu. Viņa gadiem ilgi ir rakstījusi vēstules ministrijai, pretī saņemot tikai birokrātiskas atrunas: "Liekas, kas tur strādājošie cilvēki vispār neizprot šo problēmu. Mēs varam skaidrot kādam ierēdnim jebkurā iestādē par savu problēmu, bet mūs nesapratīs, jo nav iespējams izskaidrot savu sāpi. Statistika liecina, ka mūsu bērni, kas piedzimuši veseli, 70%gadījumu savu slimību ir ieguvuši tieši medicīnas iestāžu nolaidības dēļ. Un tur vairs nekas nav labojams."

Šobrīd Latvijā ir 12 366 invalīdi kopš dzimšanas. Diskusijas par pabalstu apmēru izraisījās īpaši asas. "Mēs uzstājam, lai valsts budžetā grozījumi, kas paredz pabalsta palielināšanu, tiktu izdarīti jau šogad, nevis tikai plānoti uz nākamo gadu," uzsvēra Malda Caune.

Tā kā tikšanās laikā tās dalībnieki tā arī nesaņēma ilgi gaidītās atbildes un atbalstu, pēc Sociālās aizsardzības un veselības aprūpes komitejas priekšsēdētājas Maldas Caunes ierosinājuma, tika pieņemts lēmums nosūtīt kolektīvu vēstuli ar šiem pašiem jautājumiem Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas priekšsēdētājai Aijai Barčai, Labklājības ministrei Ilzei Viņķelei un ministrijas ierēdņiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!