Foto: AFP/Scanpix

Latviešu basketbolists Dāvis Bertāns, kurš desmit mēnešus dziedēja ceļgala savainojumu, piektdien atgriezās laukumā Vitorijas "Laboral Kutxa" komandā, kas ULEB Eirolīgas otrā posma jeb "Top 16" kārtas mačā izbraukumā ar 81:78 (13:15, 18:14, 15:20, 19:26, 11:8) pagarinājumā uzveica citu Spānijas klubu Barselonas "Lassa".

Bertāns laukumā devās mača otrajā ceturtdaļā, kad rezultāts uz tablo bija neizšķirts 19:19. Latviešu basketbolists līdz puslaika pārtraukumam nospēlēja nepilnas četras minūtes, kuru laikā izdarīja rezultatīvu piespēli, savāca atlēkušo bumbu, netrāpīja pustālo metienu, kā arī pieļāva kļūdu ar neprecīzu piespēli. Mača turpinājumā Bertāns vairs nespēlēja.

"Laboral Kutxa" sastāvā šajā mačā rezultatīvākais ar 24 punktiem bija grieķis Jannis Burusis, kurš izcīnīja arī astoņas atlēkušās bumbas, 17 punktus sameta amerikānis Dariuss Adamss, bet 11 pievienoja gruzīns Tornike Šengelija.

"Lassa" rindās ar 21 gūtu punktu izcēlās spānis Alekss Avriness, savukārt desmit sameta grieķis Stratoss Perperoglu.

Pirmajā puslaikā cīņa ritēja punkts punktā un pārtraukumā Vitorijas komanda devās ar minimālu pārvaru - 31:29. Trešās ceturtdaļas beigu daļā "Laboral Kutxa" izvirzījās vadībā ar 13 punktiem (51:38), kas mačā bija lielākais pārsvars kādai no komandām. Spēles noslēdzošajā nogrieznī Barselonas komanda ar agresīvu aizsardzību rezultāta starpību samazināja un cīņa izlīdzinājās.

Mača galotnē 20 sekundes pirms spēles pamatlaika beigām "Lassa" ieguva trīs punktu pārsvaru, taču Adamss ātri atbildēja ar precīzu trīspunktu metienu un panāca neizšķirtu. Atlika vēl 11 sekundes, kuru laikā Barselonas komanda nespēja izraut uzvaru. Sekoja pagarinājums, kurā pārāki bija "Laboral Kutxa" basketbolisti.

Kā zināms, Bertāns pērn marta beigās pārrāva labās kājas ceļgala krusteniskās saites. Sākotnēji tika prognozēts, ka tas liegs doties laukumā aptuveni sešus līdz astoņus mēnešus, taču atveseļošanās un sportiskās formas atgūšana bija ievilkusies. Ilgu laiku Bertāns trenējās ar Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) komandas Sanantonio "Spurs" profesionāļiem, bet decembra sākumā atgriezās Vitorijā, lai sāktu treniņus trenažieru zālē un pēcāk arī ar komandu.

Pats Bertāns iepriekšējā nedēļā izteicās, ka traumas dēļ nebūs kļuvis sliktāks un mentāli būs gatavs atkal spēlēt.

Kā zināms, Bertāns jau 2013. gada jūnijā, sezonas pēdējā mačā, pārrāva ceļgala krusteniskās saites. Laukumā viņš atgriezās vien nākamā gada martā.

Jau ziņots, ka piektdien agrāk citā mačā Kaspara Vecvagara pārstāvētā Lietuvas komanda Kauņas "Žalgiris" izbraukumā ar 80:111 kapitulēja Krievijas klubam Maskavas apgabala "Himki", taču Latvijas basketbolists šim mačam nebija pieteikts.

F apakšgrupas kopvērtējumā līdere ar četrām uzvarām piecās spēlēs ir "Himki", kam ar trim panākumiem seko cits Krievijas klubs Maskavas CSKA un pašreizējā ULEB Eirolīgas čempione Madrides "Real" no Spānijas. Trīs uzvaras četros mačos ir "Laboral Kutxa" vienībai, bet "Lassa" piedzīvoja trešo zaudējumu. Pie diviem panākumiem piecās spēlēs tikmēr tikusi Jāņa Strēlnieka pārstāvētā Vācijas čempione Bambergas "Brose Baskets" un Pireju "Olympiacos" no Grieķijas. Tikai vienu uzvaru šobrīd guvusi "Žalgiris" komanda, kas tai dod pēdējo - astoto - vietu kopvērtējumā.

Otrajā posmā 16 komandas sadalītas divās grupās, bet pēc divu apļu turnīra ceturtdaļfinālam kvalificēsies četras labākās vienības. Ceturtdaļfināla uzvarētāji tiks noteikti sērijās līdz trim uzvarām, bet pēc tam nākamā gada maija vidū notiks finālčetrinieka turnīrs.ss

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!