Foto: F64
Uzvaru ULEB Eiropas kausa izcīņas pirmās kārtas mačā trešdien izcīnīja Latvijas klubs "VEF Rīga", kas savā laukumā ar rezultātu 71:61 (16:9, 26:27, 16:18, 13:7) uzvarēja Ungārijas vienību Solnokas "Olaj KK", kamēr cita Latvijas komanda BK "Ventspils" ar 60:72 (17:22, 15:17, 18:12, 10:21) izbraukumā piekāpās spēcīgajam Krievijas klubam Krasnodaras "Lokomotiv-Kubaņ".

"VEF Rīga" sastāvā 19 punktus guva amerikāņu leģionārs Džeralds Robinsons, bet 11 iemeta senegālietis Bamba Fals. Savukārt pa desmit punktiem iemeta Artūrs Bērziņš un Kevins Dilards.

Rezultātu šajā cīņā atklāja viesi, taču pēc tam rīdziniekiem pēc Jāņa Timmas un Dilarda precīziem metieniem izdevās panākt 5:2. Līdz ceturkšņa beigām "VEF Rīga" panāca jau septiņu punktu handikapu (16:9), to vēl par diviem punktiem palielinot pēc Ronlada Zaķa veiksmīgā uzbrukuma pašā otrās ceturtdaļas sākumā.

Otrās ceturtdaļas vidū veiksmīgu sniegumu demonstrēja rīdzinieku leģionārs Robinsons, gūstot piecus punktus pēc kārtas un izvirzot mājiniekus vadībā jau ar 31:20. Nedaudz vairāk nekā minūti līdz pirmā puslaika pārtraukumam viesi bija pietuvojušies jau vairs tikai līdz 36:31, bet tad svarīgā brīdī ar precīzu tālmetienu atbildēja Robinsons. Pēdējā rīdzinieku uzbrukumā tālmetienu iemeta arī Timma, taču pēc tam viesiem pēdējās sekundēs divus punktus izdevās atgūt, panākot 36:42.

Otrā puslaika ievadā pēc Artūra Bērziņa un Dilarda tālmetieniem rīdzinieki uz tablo atjaunoja desmit punktu pārsvaru (48:38), bet 25.minūtē pēc kārtējā Robinsona punktu guvumu handikaps pieauga jau līdz 13 punktiem - 53:40. Pašā trešās ceturtdaļas izskaņā viesiem gan izdevās pietuvoties līdz bīstamam atstatumam (54:58), bet noslēdzošā ceturkšņa sākumā "VEF Rīga" vienībai, lielākoties pateicoties leģionāru sniegumam, atkal par dažiem punktiem izdevās atrauties, bet pēc vēl viena Bērziņa tālmetiena trīs minūtes un 19 sekundes pirms pamatlaika beigām mājinieki panāca 69:57 sev par labu.

Iegūto pārsvaru pēdējās dueļa minūtēs "VEF Rīga" neatdeva un izcīnīja pirmo uzvaru Eiropas kausa turnīrā šosezon.

Tikmēr "Ventspils" sastāvā 13 punktus guva Māris Gulbis, bet pa astoņiem guva Mairs Četmens un Dāvis Lejasmeiers. Tikmēr "Lokomotiv-Kubaņ" ar 17 punktiem izcēlās nesen vēl Nacionālajā basketbola asociācijā (NBA) spēlējušais Entonijs Rendolfs.

Lai gan pēc Troja Bārnīsa diviem precīziem soda metieniem cīņas rezultātu atklāja "Ventspils" komanda, turpmākās minūtes Latvijas čempioniem bija neveiksmīgas, jo nācās nonākt iedzinējos ar 2:10. Pēc šāda notikumu pavērsiena ventspilnieku galvenais treneris Roberts Štelmahers bija spiests paņemt pārtraukumu, lai apspriestos ar spēlētājiem. Pēc tā viesi atdzīvojās un septītajā minūtē panāca jau 13:12 sev par labu. Tiesa, pēc tam vadību atkal pārņēma "Lokomotiv-Kubaņ" basketbolisti, pirmo ceturtdaļu noslēdzot sev par labu ar 22:17.

Arī otrās ceturtdaļas ievads "Ventspils" komandai nebija sekmīgs, lai gan Akselis Vairos pēc tālmetiena panāca vairs tikai 20:22. Turpmākajās minūtēs Krasnodaras vienība guva septiņus punktus pēc kārtas, panākot jau deviņu punktu handikapu (29:20). Kurzemes vienībai ar deficīta atspēlēšanos nevedās, turklāt nedaudz vairāk kā trīs minūtes līdz lielajam pārtraukumam "Lokomotiv-Kubaņ" izvirzījās vadībā ar 11 punktiem - 36:25. Tiesa, laukumā starp abiem klubiem aizritēja līdzvērtīgs cīniņš, bet pēc labas ventspilnieku spēles aizsardzībā viesiem izdevās pietuvoties līdz 39:32.

Otrā puslaika pirmajās minūtēs Krasnodaras klubam izdevās atjaunot 11 punktu pārsvaru (43:32), taču pēc tam sekmīgāk darbojās ventspilnieki, gandrīz četras minūtes līdz trešās ceturtdaļas beigām atpaliekot jau vairs tikai par viena metiena tiesu (40:43). Ceturkšņa turpinājumā starp abiem klubiem turpinājās līdzvērtīgs duelis, bet trešās ceturtdaļas pēdējā sekundē Džerajs Grānts ar divpunktu metienu panāca jau vairs tikai viena punkta deficītu - 50:51.

Veiksmīgi iesākot Latvijas čempioni turpināja arī noslēdzošās ceturtdaļas ievadā, pēc Māra Gulbja un Bārnīsa darbībām izvirzoties vadībā jau ar 57:51. Pēc tam gan "Ventspils" vairākas minūtes nespēja gūt ne punkta, kamēr "Lokomotiv-Kubaņ" basketbolisti cīnījās agresīvi un guva 13 punktus pēc kārtas, panākot 64:57 jau sev par labu. Arī mača izskaņā veiksmīgāk spēlēja Krasnodaras klubs, punktu izteiksmē nodrošinot gana pārliecinošu uzvaru ar 72:60.

Krasnodaras klubs šajā turnīrā triumfēja 2013.gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!