Foto: AFI

Vairākas vadošās Eiropas basketbola līgas ar vēstuli vērsušās pie Starptautiskās Basketbola federācijas (FIBA) ģenerālsekretāra Patrika Baumana, iebilstot par izlašu spēļu aizvadīšanu klubu sezonas laikā.

Vēstuli parakstījušas Spānijas, Vācijas, Izraēlas, Grieķijas, Itālijas, Lietuvas un Francijas basketbola līgas, kam pievienojušās arī Adrijas līga un prestižākais kontinenta klubu turnīrs ULEB Eirolīga.

Sākot ar 2017.gadu, FIBA kalendārs paredz klubu turnīros vairākus "logus", kuros aizvadīt izlašu spēles Pasaules un kontinentu kvalifikācijas turnīros.

Vēstulē teikts, ka ULEB Eirolīgas komercnodaļa (ECA) un Eiropas basketbola līgas noraida jauno kalendāru un iesaka FIBA pārstāvjiem vēlreiz sēsties pie sarunu galda, lai no jauna apspriestu kalendāra izveidi.

"Nacionālās izlases ir svarīga basketbola sastāvdaļa, kas līgām ir jāatbalsta, kā tas ticis darīts iepriekš. Klubi veido basketbola aktivitāšu bāzi un pamatu visā pasaulē. Līdz ar to tiem jābūt iesaistītiem visos lēmumos, kas ietekmē to darbību," teikts vēstulē. "ECA un basketbola līgas noraida jaunizveidoto izlašu kalendāru, kas paredz spēļu aizvadīšanu klubu sezonas laikā. Atvēlētie "logi" ir nepieņemami."

Tāpat vēstulē uzsvērts, ka FIBA izdevies atrast kopsaucēju ar Nacionālo basketbola asociāciju (NBA) un tās klubiem par piedalīšanos jaunā kalendāra sacensībās.

"ECA un Eiropas basketbola līgas aicina FIBA pārstāvjus atkārtoti sēsties pie sarunu galda, lai vienotos par pieņemamu risinājumu, saglabājot klubu īpašnieku principus," pausts vēstulē.

Tajā teikts, ka tieši klubi ir tie, kuri rūpējas par šī sporta veida biznesu un basketbolistu labklājību, tāpēc nacionālajām federācijām ir jāciena to darbība un jānodrošina spēlētājiem vismaz viena mēneša atpūtu. Tāpat federācijām arī jāapdrošina spēlētāji un jādalās ienākumos no valstsvienību sacensībām, lai kompensētu basketbolistu atbrīvošanu izlašu cīņām, kā tas notiek citos sporta veidos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!