Foto: AFP/Scanpix

Starptautiskā Basketbola federācija (FIBA) apturējusi biedra statusu Japānas Basketbola asociācijai (JBA), kas šīs valsts izlasēm un komandām liedz piedalīties jebkādās FIBA pārraudzītajās aktivitātēs, teikts federācijas paziņojumā.

FIBA izpildkomiteja secinājusi, ka JBA nav spējusi nodrošināt pilnvērtīgu darbību, kas būtu saskaņā ar FIBA statūtiem, apvienot valstī esošās divas basketbola līgas vienā, kas darbotos saskaņā ar starptautiskajiem noteikumiem, un izveidot konkrētu attīstības plānu valsts izlasēm periodam pēc 2020.gada.

Iepriekš oktobrī no JBA prezidenta amata atkāpās Jasuhiko Fukatsu, kurš pavēstīja, ka panākt vienošanos starp 22 komandu Japānas Basketbola līgu un Nacionālo basketbola līgu, kas apvieno 13 vienības, būs grūti.

Diskvalifikācija īpaši sāpīga ir Japānas sieviešu izlasei, kas pērn pirmoreiz 43 gadu laikā triumfēja Āzijas čempionātā un varētu cīnīties par dalību 2016.gada Riodežaneiro olimpiskajās spēlēs. Savukārt 2020.gada Olimpiādei jau paredzēts notikt Tokijā.

"Mums ir ļoti žēl, ka situācija ir nonākusi tādā bezizejā. Tomēr esam pārliecināti, ka pēc tik daudziem brīdinājumu un grūtību pilniem gadiem ir pienācis laiks JBA veikt lielas izmaiņas savā darbā," paudis FIBA ģenerālsekretārs Patriks Baumans. "Mēs vēlamies redzēt izdevušos 2020.gada olimpisko spēļu basketbola turnīru ar Japānas izlašu dalību."

FIBA uz Japānu sūtīs savu pārstāvi, kurš veidos darba grupu un centīsies panākt nepieciešamo reformu ieviešanu. Pašlaik nav zināms, cik ilgu laiku pārmaiņu ieviešana prasīs, bet tikmēr Japānas basketbolam ir liegta dalība starptautiskos notikumos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!