Foto: AFP/Scanpix

Starptautiskās Basketbola federācijas Eiropas nodaļa (FIBA Europe) jau nākamajā sezonā ir gatava jaunu klubu turnīru, lai varētu pārņemt Eiropas Basketbola līgu apvienības (ULEB) rīkoto Eirolīgu, vēsta portāls "basket.lv".

"FIBA Europe" valdes sēdē izskatīts Eiropas vīriešu klubu turnīru modelis, ņemot vērā darba grupu priekšlikumus par augstākā un otrā līmeņa sacensību organizēšanu. Valde konstatējusi ka FIBA ir gatava izveidot jaunu top līmeņa līgu ar ilgtermiņa attīstības perspektīvu, kā arī investēt finanšu līdzekļus projekta īstenošanai. Valde akceptēja darba grupas izstrādāto priekšlikumu prezentēšanu klubiem un nacionālajām federācijām, ar mērķi tos ieviest pēc iespējas ātrāk.

""FIBAEurope" gatavība jau nākamajā sezonā sarīkot top līmeņa klubu turnīru faktiski ir ultimāts Eiropas Basketbola līgu apvienībai (ULEB), kura kopš 2000.gada sezonas rīko Eirolīgas turnīru ar visu labāko komandu piedalīšanos," sacīja "FIBA Europe" valdes loceklis Edgars Šneps.

"Konflikts starp FIBA un ULEB saasinājās līdz ar jaunā starptautisko sacensību kalendāra modeļa pieņemšanu, kurā sezonas vidū paredzētas pauzes nacionālo izlašu spēlēm. ULEB kategoriski noraidīja šo priekšlikumu, savukārt FIBA demonstrē apņemšanos pārņemt varu visā laukumā. Pirmā "kauja" risinājās saistībā ar Adrijas līgu, un FIBA guva pilnīgu uzvaru, panākot, ka Balkānu reģiona valstu nacionālās federācijas un klubi noslēdz līgumu par jaunas līgas izveidi, saskaņā ar FIBA prasībām (sportiskā principa ievērošana utt.). Tagad FIBA ir izstrādājusi modeli augstākā līmeņa sacensību sarīkošanai un risina sarunas ar federācijām un klubiem par līdzdalību. Sākotnēji bija paredzēts, ka šis turnīrs pirmo reizi notiks 2017.gada sezonā, taču FIBA pauž apņēmību un gatavību to sarīkot jau 2015./2016.gada sezonā. 8.jūlijā paredzēta ULEB sanāksme un Eirolīgas izloze, taču pašreizējos apstākļos tās saturs un statuss, kā arī klubu pozīcija, nav skaidri," turpināja Šneps.

Viņš uzsvēra, ka Latvijas interesēs noteikti būtu sakārtota klubu sacensību sistēma, kas darbojas FIBA pārziņā - gan tāpēc, ka tajā liela nozīme būs sportiskajam principam, ierobežojot bagātāko klubu privilēģijas, gan tāpēc ka Latvijas pārstāvji FIBA Ģenerālajā Asamblejā nobalsoja par jauno starptautisko kalendāru, kurā nozīmīga vieta atvēlēta valstsvienību sacensībām, bet ULEB pretojas tā ieviešana.

Neatkarīgi no tā, kā beigsies sarunas par top līmeņa turnīra norisi, 2015./2016.gada sezonā "FIBA Europe" izveido jaunu otrā līmeņa turnīru vīriešu klubiem. Dažādās turnīra stadijās turnīrā tiks iesaistīts līdz 100 komandām no vairāk nekā 40 valstīm. Pēc kvalifikācijas kārtas pirmajā grupas kārtā piedalās 64 komandas, spēlējot 16 grupās pa 4 katrā. Divas labākās komandas no katras grupas kvalificējas 2.kārtai. Otrajā grupas kārtā 32 komandas tiek sadalītas 8 grupās pa 4. Divas labākās katras grupas komandas kvalificējas izslēgšanas turnīram.

Astotdaļfināla un ceturtdaļfināla spēlēs tiek noskaidroti "Final 4" dalībnieki. Vietas turnīrā tiek sadalītas pēc klubu sportiskajiem rezultātiem nacionālajās līgās un Eiropas klubu sacensībās. Vairākas vietas rezervētas komandām, kuras nekvalificēsies top līmeņa turnīram, kā arī otrā līmeņa turnīra kvalifikācijas spēļu uzvarētājiem.

"FIBAEurope" investēs finanšu resursus turnīra norisē. Galvenais mērķis - samazināt klubu dalības maksu un nodrošināt prēmijas komandām, kuras sasniegs katru nākamo turnīra kārtu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!