Foto: AFP/Scanpix/LETA
Starptautiskā Basketbola federācija (FIBA) piespriedusi dažādus sodus Austrālijas un Filipīnu izlašu spēlētājiem, kuri jūlija sākumā sarīkoja pamatīgu kautiņu.

2. jūlijā notikušajā 2019. gada Pasaules kausa Āzijas zonas kvalifikācijas mačā pēc kautiņa 13 spēlētāji saņēma diskvalifikācijas, bet vēlāk spēle tika pārtraukta, jo Filipīnu komanda bija palikusi ar vienu basketbolistu laukumā.

Uzreiz pēc spēles FIBA sāka disciplināro pārbaudi par notikušo, bet tagad paziņojusi par sodiem. Vienam filipīnietim piespriesta sešu spēļu diskvalifikācija, trim basketbolistiem būs jāizlaiž piecas spēles, četriem – trīs spēles, bet vēl divi sodīti ar vienas spēles diskvalifikāciju. Tāpat trīs spēļu diskvalifikāciju saņēmis Filipīnu komandas trenera asistents Džozefs Uičiko, bet galvenais treneris Vinsents Rejess saņēmis vienas spēles sodu. Tāpat galvenajam trenerim jāsamaksā 10 000 Šveices franku liela soda nauda.

Filipīnu komandai nākamā mājas spēle būs jāaizvada pie tukšām tribīnēm. Tāpat komandai piespriests vēl divu spēļu nosacīts sods ar pārbaudes laiku uz trim gadiem. Filipīnu Basketbola federācijai par notikušo būs jāmaksā 250 000 Šveices franku liela soda nauda.

Austrālijas komanda tikusi caur ar vieglākiem sodiem. Viens basketbolists saņēmis piecu spēļu sodu, viens – trīs spēļu, bet viens basketbolists izlaidīs vienu maču. Savukārt Austrālijas Basketbola federācija šķirsies no 100 000 Šveices frankiem par savu basketbolistu rīcību.

Visa soda nauda tiks novirzīta FIBA sociālajiem projektiem.

FIBA arī izvērtējusi skandalozā mača soģu rīcību. Visi spēles tiesneši atstādināti no FIBA elites programmas un vienu gadu nedrīkstēs apkalpot starptautiskās sacensības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!