Foto: AP/Scanpix

Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) bijušās zvaigznes Šakils O'Nīls, Alens Aiversons un Jao Mins piektdien oficiāli tika uzņemti Džeimsa Neismita vārdā nosauktajā basketbola Slavas zālē.

Kopā ar trīs NBA superzvaigznēm Slavas zālē tiks uzņemta arī Šerila Svūpsa, kura kļuva par pirmo Sieviešu Nacionālās basketbola asociācijas (WNBA) spēlētāju, ar kuru tika noslēgts līgums, kā arī vēl sešas basketbola slavenības – spēlētāji Zelmo Bītijs un Kemberlends Pozijs, treneri Toms Izzo un Džons Maklendons, tiesnesis Derels Geretsons un NBA kluba Čikāgas "Bulls" īpašnieks Džerijs Reinsdorfs.

2,29 metrus garais Mins kļuvis par garāko Slavas zāles biedru. Viņš deviņas sezonas pavadīja Hjūstonas "Rocekts" komandā un, līdz karjerai lika punktu daudzo savainojumu dēļ, astoņas reizes piedalījās NBA Visu zvaigžņu spēlē. Vidēji mačā ķīnietis atzīmējās ar 19,0 punktiem, 9,2 izcīnītām atlēkušajām bumbām un 1,9 bloķētiem metieniem.

"Vienmēr atcerēšos Hjūstonas "Rockets" pavadīto laiku kā vienu no labākajiem laikiem savā dzīvē," pauda kādreizējais basketbolists.

O'Nīls karjeras laikā izcīnīja četrus NBA čempiona titulus un tikpat reizes tika atzīts par NBA vērtīgāko spēlētāju. Viņš ir viens no četriem NBA spēlētājiem, kurš vismaz trīs reizes kļuvis par NBA finālsērijas vērtīgāko dalībnieku. Uzņemšanas laikā spēlētājs atzina, ka ir liels gods atrasties starp citiem Slavas zāles biedriem.

Kā atklāja O'Nīls, viņš trīs gadus domājis, ka Jao Mins nerunā angliski un tikai pēc kāda pretinieka veiksmīga caurgājiena pateicis "Hei, Jao, labs gājiens."

"Viņš atbildēja: "Paldies, brāli." Trīs gadus nerunāju ar Jao, jo domāju, ka starp mums ir valodas barjera," atcerējās O'Nīls.

Savukārt Aiversons četras sezonas bija NBA labākais punktu guvējs, bet 2001. gadā saņēma arī līgas vērtīgākā spēlētāja godu, aizvedot Filadelfijas "76ers" līdz līgas finālam. Viņš 11 reizes ir piedalījies NBA Visu zvaigžņu spēlē, karjeru noslēdzot ar vidēji 26,7 gūtiem punktiem spēlē.

Basketbola Slavas zālē basketbolistus var uzņemt vismaz četrus gadus pēc karjeras beigām.

Kā zināms, 2014. gadā Slavas zālē uzņēma vienu no visu laiku labākajiem lietuviešu basketbolistiem Šarūnu Marčuļoni, bet jau 1993.gadā Neismita vārdā nosauktajā Slavas zālē tika uzņemta arī latviešu basketboliste Uļjana Semjonova.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!