Foto: AFP/Scanpix/LETA

Ukrainas karavīri, pirmo reizi pēc Krievijas armijas aiziešanas no Zmijinijas jeb Čūsku salas, tajā atgriezās un pacēla tur Ukrainas karogu, vēsta medijs "Forbes".

Ukrainas karaspēka grupa 7.jūlijā ap rītausmu atgriezās Zmijinijas salā, oficiāli atgūstot mazo, klinšaino salu uz dienvidiem no Odesas.

Operācija notika astoņas dienas pēc tam, kad Krievijas spēki salu pameta, bēgot no Ukrainas artilērijas šāviņiem.

Ceturtdienas paveiktajam bija simboliska, bet potenciāli morāli veicinoša nozīme.

Paveiktais Čūsku salā bija atgādinājums, ka Ukraina var atgūt teritoriju dienvidos pat tad, kad tā to zaudē austrumos. Tomēr cerēt uz pastāvīgu ukraiņu klātbūtni uz salas vēl nevar. Okupantu spēki nevarēja noturēt savas vienības uz atsegtās salas. Arī ukraiņiem, droši vien, tas nebūs viegls uzdevums, raksta medijs.

Operācija notika ceturtdien agri no rīta, 134 dienas pēc tam, kad Krievijas bruņotie spēki iebruka un okupēja salu.

"Pirmie, kas nokāpa uz salas, bija inženieri, kas novērsa mīnu un slazdu draudus pārējiem grupas locekļiem," paziņoja Ukrainas ģenerālštābs. Saulei austot, pārējie 24 Ukrainas karavīri no armijas 59. motorizētās brigādes, kā arī divas speciālo operāciju vienības pacēla Ukrainas zili dzeltenos karogus.

Krievijas Melnās jūras flote novēroja ukraiņu ierašanos uz salas. "Kamēr mūsu karavīri veica savus uzdevumus, Krievijas kuģi sāka manevrēt Čūsku salas virzienā," paziņoja ģenerālštābs Kijivā. Kāda Krievijas kara lidmašīna izšāvusi raķetes, kas ietriecās salā.

Kremļa pārstāvis Igors Konašenkovs apgalvoja, ka Ukrainas desanta spēku "daļa" ir iznīcināta. Taču Ukrainas ģenerālštābs uzstāja, ka visi karavīri pametuši salu, pirms tajā ietriekušās raķetes.

Nav iespējams pārbaudīt, kurš no šiem apgalvojumiem ir patiess. Sala atrodas Ukrainas artilērijas un Krievijas jūras un gaisa raķešu darbības zonā. Šobrīd neviena no pusēm nevar ilgstoši noturēt savu karaspēku salā, līdz mainās spēku samēri Melnajā jūrā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!