Foto: AFP/Scanpix

Ziņa, ka pazīstamajam Amerikas Savienotajās Valstīs dzīvojošajam lietuviešu basketbolistam Židrūnam Ilgauskam tiks atņemta Lietuvas pilsonība, jo viņš ieguvis ASV pilsonību, izraisījusi atšķirīgu reakciju gan Lietuvas basketbola slavenību vidū, gan sabiedrībā.

Viens no visu laiku labākajiem Lietuvas basketbolistiem Šarūns Marčuļonis atzinis, ka nevar spriest, kā šajā situācijā jūtas pats Ilgausks un kāda ir viņa attieksme pret Lietuvas pilsonību.

"Jājautā - vai viņam pašam sāp? Vai tad viņš nevarēs atbraukt uz Lietuvu un ceļot pa pasauli? Varēs. Tā ir tikai viņa personiskā darīšana. No otras puses, būtu tiešām skaisti, ja Ilgausks, zaudējot Lietuvas pilsonību, lūgtu prezidenti izņēmuma kārtā viņam to atkal piešķirt. Tas būtu vajadzīgs ne tikai viņam pašam. Skaidrs, ka viņš droši vien vēlas uzturēt saites ar Lietuvu - tā taču ir dzimtene... Bet tādā gadījumā viņš kļūtu par paraugu ne vienam vien jaunam cilvēkam vai bērnam - parādītu, ka no tēvzemes atteikties nevar, lai tur vai kas," sacījis 50 gadus vecais Marčuļonis, kas pats septiņu gadu laikā aizvadījis Nacionālajā basketbola asociācijā (NBA) 363 spēles.

"Mana un viņa dzīve atšķiras. Saņemot "zaļo karti", es būtu varējis pēc pieciem gadiem iegūt arī ASV pilsonību, bet sāku veidot uzņēmējdarbību Lietuvā un laikam jau raudzījos uz māju pusi. Man varēja būt dubultpilsonība, taču es no ASV pases atteicos, bet manai bijušajai sievai un meitai ASV pilsonība ir," viņš stāstījis.

Tikmēr ar visai tiešiem izteikumiem pazīstamais Šarūns Jasikevičs, kas pats šogad beidzis basketbolista karjeru un tagad pilda Kauņas "Žalgira" trenera palīga pienākumus, situāciju nosaucis par absurdu.

"Manuprāt, tas ir liels kauns mūsu valstij. Nespēju aptvert, ko nodarījis cilvēks, kas uzaudzis un 18 gadus nodzīvojis Lietuvā, ja viņam jāatņem mūsu valsts pilsonība," spriedis sportists. "Man Ilgausks ir labs draugs, un es zinu, kāds viņš ir pilsonis. Vakar ar viņu runāju - viņš pats arī ir ļoti nobēdājies un nomākts, domāju, ka tāpat kā daudzi. Zinu, ka viņš Lietuvas pilsonību uzskata par ļoti svarīgu, bet galu galā tā nav tikai viņa problēma. Ja mēs paši sevi necienām un atbaidām savējos, kurš tad lai mūs ciena?"

Domas dalījušās arī "Lietuvos rytas" televīzijas aptaujātajiem lietuviešiem. "Uzskatu, ka viņš tiešām bija spilgts basketbolists, taču jāatzīst, ka Lietuvu pārstāvējis maz - tikai pašā karjeras sākumā, bet no uzaicinājumiem spēlēt izlasē atteicies," atcerējusies kāda vecāka gadagājuma Viļņas iedzīvotāja. "Domāju, ka Ilgauskam tā būs laba mācība - Lietuva nepastāv pilsonības dēļ, Lietuva ir jāmīl, par to jāpārdzīvo. Tomēr es neiebilstu, ja viņa dēļ tiktu pieļauts izņēmums."

"Likuma priekšā visi ir vienlīdzīgi - tas, manuprāt, ir svarīgāk nekā viena Ilgauska nopelni," spriedis kāds vidēja vecuma garāmgājējs.

"Domāju, ka ikvienam lietuvietim jāpaliek lietuvietim, lai kur viņš dzīvotu. Saknes ir Lietuvā, tātad jāpaliek lietuvietim," izteicies kāds televīzijas uzrunāts jaunietis.

Par to, ka Ilgauskam tiks atņemta Lietuvas pilsonība, pirmdien ziņoja Lietuvas mediji. Jau pirms aptuveni gada Lietuvā bija dzirdamas runas, ka pazīstamais lietuviešu basketbolists saņēmis ASV pilsonību, bet martā par to atklātībā paziņoja NBA vienības Klīvlendas "Cavaliers" īpašnieks.

Reaģējot uz šo informāciju, Lietuvas Iekšlietu ministrija nosūtīja pieprasījumu ASV varas iestādēm un saņēma atbildi, ka Ilgausks jau kopš pagājušā gada oktobra ir šīs valsts pilsonis.

Ministrija solījusi nevilcinoties sākt pilsonības atņemšanas procedūru, bet Lietuvas prezidenta birojs rosinājis likumdošanas grozījumus, kas pieļautu jaunus izņēmumus stingrajā pilsonības piešķiršanas reglamentējumā.

"Pēc Lietuvas Republikas prezidentes Daļas Grībauskaites ierosmes Seimam iesniegti Pilsonības likuma grozījumi, kas nosaka, ka Lietuvas pilsoņiem par īpašiem nopelniem mūsu valsts labā pieļaujama dubultpilsonība, neatsakoties no Lietuvas pilsoņa pases," teikts prezidenta biroja paziņojumā.

"Lietuvai tas ir gods, ka cilvēki, kas nes pasaulē mūsu valsts vārdu, ir Lietuvas pilsoņi. Nav taisnīgi, ka Lietuvas pilsoņiem, kuriem ir nopelni mūsu valsts labā, līdz šim nācies atteikties no savas dzimtās zemes pases," tajā uzsvērts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!